I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday 21 April 2013

ASAM REBUS TERUBUK





Assalamualaikum..........

Salam sejahtera untuk semua kawan2 doa dan harapan agar semuanya sihat dan ceria selalu bersama family tersayang....oklah...kawan2 hari nie...tak nak menaip panjang lebar sebab badan tak berasa sihat....jadi untuk resepi kali nie...yan bagi yang ringkas je...lah ye....!!!!!!jom sama2 kita layannnn.....



 





BAHAN2NYA..........


A        1   ekor ikan terubuk potong 2
           3   helai daun limau purut
           3   tangkai daun kesum
           2   keping asam 
           2   biji terung bulat 1 di belah 4
           1     ,,   timun dipotong ikut suka
           2     ,,   tomato     ,,      


B        6   biji cili api
           5     ,,  bawang merah
           3   ulas    ,,       putih
           1   btang  serai
           1   inci kunyit hidup
           1      ,,  belacan  


CARA MEMASAKNYA..........

Bland/tumbuk bahan B hingga halus masukkan kedalam periuk berserta bahan A satu persatu dan air ikut keperluan kita berapa banyak kita nakkan kuahnya....bila mendidih masukkan sedikit garam dan serbuk perasa rasa semuanya dah ok...bolehlah angkat dan hidangkan.

NOTA: sebelum siang ikannya pegang kepala dan ekornya tarik dengan kuat sekali sahaja agar tulang ikan tersusun bila masak nanti senang nak makan.

 
   




SELAMAT MENCUBA...........!!!!!!!!!!JUMPA LAGI..............

DA.......DA..........

44 comments:

  1. Saya suka ikan terubuk goreng.tak pnh cuba masak cmni lg..salam kenal kak yan..sya folo blog ni..klu sudi folo la blog saya ya.trima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.....salam kenal,,,,,tq ye...sudi singgah follow sini.....insyaallah...

      Delete
  2. kt umah sy..ikan ni mmg x laku walaupun dah buang tulang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye.....akak pun dulu macam tu juga.....sekarang nie...dah jatuh cinta pula sedap buat bakar atau rebus macam nie....rasa manis ikannya tu...

      Delete
  3. Oh... itu petuanya nak buat tulang tersusun ye Yan. Kakak baru tahu hari ini. Tak pernah masak macam ini lagi lain kali kakak nak cuba. Biasa kakak bakar aje tau. Bila tengok Yan masam macam ini teringin pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak petua orang tua2....ikut je lah....tapi betul bila dah tarik tu....senang nak makan sikit sebab kalau tak tarik tulangnya bersepah2 yan pun suka bakar tapi cuba buat rebus macam nie pun sedap....

      Delete
  4. terubuk byk tulang..tapi sgt manis isinya dapt yg segar lagilah..kak tak pernah beli ikan terubuk..takut tercekik tulang ..almaklumlah..anak2...mak2 ok je.elaklah beli ikan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun kak nor.....yan pun dulu tak suka bila dah cuba terus tergoda isi ikan nie rupanya sedap....sebab tu susah nak makan he heee....

      Delete
  5. asam rebus kalau dapat hirup mmg best...lama dah tak makan asam rebus...huhuhu

    nanti kiter share resipi ya...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat ratah2 macam tu je pun....sedap he heee.....

      macam tu la....sayang awak.....

      Delete
  6. orang pompuan mmg suka masakan mcm ni. husband lak tak suka. lauk mcm ni selalu makan kalau kat makan nasi campur kat medan selera hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu......sebab apa ye.....kalau kita suka sangat kan...?

      Delete
  7. sedap, KY tak makan ikan ni tapi abg makan, blh cuba nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap KY......cuba lah buat dan rasa....nanti mesti suka ngan isi ikan nie...yang lemak manis gitu....

      Delete
  8. Replies
    1. tepat sekali......banyak tulang tapi isinya sedap,,,,,,,

      Delete
  9. Tq petua tu Yan, ummi pun tak tau caranya sebelum ni.
    Get well soon ye..take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 ummi......petua orang lama....untuk memudahkan bila nak makan.....

      Delete
  10. kalau malas nak masak, masak rebus memang pilihan terakhir...ikan terubuk sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.....kalau yan pula pilihan ketika berdiet he heee.....

      Delete
  11. salam yan, ni resepi feveret...sedaaaap sesangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau macam tu feveret kita sama he heee.....

      Delete
  12. kebetulan resepi kita sama untuk menu lunch KA semalam hehehe

    ReplyDelete
  13. Alahai..kempunan makan terubuk dalam mimpi saya...heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa lepas nie....buat makan baru tak kempunan he heee.....

      Delete
  14. sedapnyer Yan...tapi suami kak fiza paling x suka ikan turubuk sbb byk tulang...kak fiza paling suka turubuk...sbb isi dia lemak2 gitu...selalunya kalau beli turubuk ni kak fiza bakar atau goreng ja...x pernah try selain dr dua jenis masakan tu...ha ha ha...pasni blh la try buat asam rebus terubuk plak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.....yan pun sama suka sangat....cubalah kak....grenti sedap punya he heee.....

      Delete
  15. sedapnya...tambah pulak ngn ulam2an, sambal belacan, ikan masin ..berpoloh2 makan tak hengat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai sangatlah tu....jangan kata berpeluh2 mak mertua lalu kat belakang pun tak nampak....betul tak...?

      Delete
  16. wah! sedap nya Yan...sllu dok makan terubuk masin je..boleh cuba masak asam plak lepas ni..
    Moga cepat sembuh ye Yan...makan ubat tau...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie.....kalau nak masak asam rebus nie.....pakai ikan yang segar bukan yang masin tau....insyaallah....tq....

      Delete
  17. Lama dah tak beli ikan terubuk Yan....kat Pasar tani kadang tu tengok ca kecik je ikan dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.....yan selalu beli kat segi....ikannya besar juga murah lagi tu....

      Delete
  18. ikan terubukni kalau mak saya masak tempoyak atua bakarjer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan pun selalunya bakar cicah air asam je....saja tukar selera pula he heee....

      Delete
  19. Sedap ikan ni kak. TApi tu lah...byk tulang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab banyak tulang lah sedap jadinya he heee....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...