I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Thursday, 3 April 2014

MASAK LEMAK PUCUK KADUK IKAN MASIN






Assalamualaikum.......

Salam jumaat untuk semua......moga hari ini memberi seribu keberkartan untuk kalian semua......
kawan2.....di n3 kali nie....Yan nak kongsi resepi masak lemak pucuk kaduk yg bagi sesetengah orang tidak suka dengan baunya....Yan pun tak suka kalau makan macam tu....saja sebagai ulam tapi.....bila buat masak lemak memang best sangat tak berbau sangat....anak2 yan pun suka.....ok lah....jom kita lihat resepi ringkas nie.....kat bawah.......



 





MASAK LEMAK PUCUK KADUK IKAN MASIN

BAHAN2NYA........


A           1   ikat pucuk kaduk di celur
              1   ekor ikan talang / kurau dipotong
              1   helai daun kunyit


B           10  biji  cili api
              5    ulas bawang merah
              2      "         "       putih
              1    inci kunyit hidup


C            2   cawan santan


CARA MEMASAKNYA.........


Bland/tumbuk bahan B  kemudian masukkan kedalam periuk bersama bahan A & sedikit air masak hingga mendidih kemudian masukkan pula bahan C berserta sedikit garam & secubit perasa biarkan mendidih sambil di kacau rasa semua ok....bolehlah angkat & hidangkan. 



 







SELAMAT  MENCUBA SEMUA................


JUMPA LAGI...............


DA............DA...............

23 comments:

  1. Akak tak pernah makan pucuk kaduk ni.. Nak juga mencuba diri makan sesuatu yg baru ni..

    ReplyDelete
  2. salam jumaat yan…ros pun masak lemak juga daun kaduk ni. biasa dgn daging @ketam….sedap kan

    ReplyDelete
  3. wahhh! nampak sedap sangat Yan.. klu makan dgn nasi panas2 lagi best ni kan...nyum! :)

    ReplyDelete
  4. adoillahhh...sedap nye..dah lama tak makan macam ne...

    Jom support GA sahabat..Hadiah pon ohsome! :D http://azlyiejah.blogspot.com/2014/04/mr-mrs-hafiezy-mini-giveaway.html

    ReplyDelete
  5. Salam Yan...kak fiza x pernah lg makan pucuk kaduk ni...tp kalau pi makan kat kedai sriwan tu selalu ada diaorg buat cam pencuci mulut tu...tp x pernah pun makan lg...huhuhu

    ReplyDelete
  6. sedapnya nampak yan....tapi noe jarang makan pucuk kaduk...

    ReplyDelete
  7. slaam kenal singgah
    makanan nostalgia..kat kampung dulu banyak pokok kaduk belakang rumah menjalar merata2,,,selain buat ulam maktok buat juga masak nii..sedap bangatt

    ReplyDelete
  8. suka msk mcm ni..nasi panas dgn sambal bel..

    ReplyDelete
  9. Oh... yg ini kakak ada buat juga Yan sebab kat rumah kampung kakak banyak pucuk kaduk. Kakak pun suka makan lauk ini.

    ReplyDelete
  10. Sedap ni Yan, berselera makan kalau dapat lauk macam ni.

    ReplyDelete
  11. Sedapnya nampak, lauk ikan kering tu menyelerakan.

    ReplyDelete
  12. memang boleh tambah nasi 2 kali makan lauk2 macam ni :)

    ReplyDelete
  13. yan sedapnya..pucuk kaduk biasa wt ulam je.

    ReplyDelete
  14. salam singgah ptg membaca bila ada masa free2 ckit..

    ReplyDelete
  15. singgah petang ke sini... pucuk kaduk tu yang payah nak jumpa kat area sini..klu kg mmg byk..nampak menyelerakan sgt2.. :)

    ReplyDelete
  16. Waaa...sedap nampaknya...

    ReplyDelete
  17. Why people still make use of to read news papers when in this technological world all is accessible on web?


    Visit my blog; tires for sale

    ReplyDelete
  18. saja2 menyinggah tgk resipi. moga semuanyer ok yer

    ReplyDelete
  19. Salam Jumaat. Sesuatu untuk kamu di blog KA . TQ http://www.kesumaangsana.blogspot.com/2014/10/re-publish-n3-pendek-tentang-adik-tapi.html

    ReplyDelete
  20. SALAM YAN.. LAMA TAK SINGGAH KAT SINI... LAMA DAH TAK MAKAN PUCUK KADOK... ADEH BILA TGK RESEPI NI TINGAT ARWAH MAK.... DIA PUN SUKA MASA PUCK KADOK NGAN IKAN MASIN

    ReplyDelete
  21. sedap ye masak lemak ikan masin macam ni.. :)

    ReplyDelete
  22. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...