Assalamualaikum.....
Salam sayang untuk semua......moga hari nie...selasa yang terindah untuk kalian semua....n3 kali nie yan nak kongsi resepi cendawan sisir goreng kering sebenarnya cendawan sisir nie boleh dimasak macam2 contoh yan selalu masak kari dengan ayam/daging, masak lemak dengan telur goreng macam nie...dan macam2 lagi....kawan2 sebenarnya sekarang nie....dah susah nak dapat cendawan nie....nie pun lama betul yan teringin nak makan last sekali dapat juga nasib tak kempunan he heee......ok untuk resepi nie jom intai kat bawah ye.....!!!!!!!!
BAHAN2NYA........
A 1 Cawan cendawan sisir rendam bersihkan
1 gengam ikan bilis di goreng rangup
10 biji cili api merah/hijau potong halus
B 2 biji telur
C 1 labu bawang besar mayang halus
3 ulas ,, putih ,, ,,
1 inci halia ,, ,,
CARA MEMASAKNYA..........
Panaskan sedikit minyak tumis bahan C hingga naik bau masukkan bahan A satu persatu berserta sedikit garam dan serbuk perasa kacau rata akhir sekali masukkan bahan B kacau rata rasa semua ok bolehlah di angkat dan hidangkan panas2.
NOTA: Nak lebih pedas masukkan lada hitam di tumbuk kasar2.
OK KAWAN2 SELAMAT MENCUBA...........JUMPA LAGI..........
DA.....DAAAA......
lama x makan
ReplyDeletesama juga...nie baru dapat makan....kesian kan he heee....
Deletesedapnya...dah lama x makan
ReplyDeleteitulah memang susah nak dapat sekarang nie....
Deletesalam yan.....wah!!!!ros suka gak ni cendawan sisir....ros pun suka goreng kering je tapi lain sikit caranya. kita xletak ikan bilis tapi pecah gaul telur.....hehe, pasni kalau ada jodoh jumpa cendawan sisir ni blh ikut cara yan plak.
ReplyDeleteye ke....biasalah orang utara belah kedah kelantan mesti makan punya cendawan sisir nie kan....samalah tu...bila tambah ikan bilis ranggup tu lagi terangkat perggghhh gitu he heee......
Deletennti nk cubalh...lbh2 lg sy mmg suka mkn cendawan..
ReplyDeletecuba jangan tak cuba.....
DeleteAssalamualaikum...Lama plak rasanya tak makan kulat sisir ni...Sesekali klu dapat, mesti bestkan...
ReplyDeleteWaalaikumsalam Su....
Deleteye ke su.....samalah kita....tapi yan dah makan nie...semalam yan masak cendawan nie...memang susah nak dapat pun...
rindunya dah lama tak makan cendawan ni...sedapnya
ReplyDeleteala sianya.....dulu2 senang dapat sekarang nie susah betul nak cari kan...?
DeleteKY tak makanlah cendawan...heeee macam mana rasanya ekk..sedap ke Yan
ReplyDeleteye ke...rugi tau....sedap sangat....
DeleteKakak tak tahu cendawan ini dipanggil cendawan sisir. Masa kakak kecik-kecik dulu kalau org tebang pokok getah lama sikit dibatang pokok itu akan tumbuh cendawan ini. Kakak panggil cendawan tekukur. Sedapkan... susah memang nak dapat sekarang.
ReplyDeleteSedapnya tengok resepi Yan ini...
betul kak...kat belah2 utara orang panggil cendawan sisir yan tak tahu pula ada nama lain....memang sedap sangat...kalau buat kari ngan daging cicah lemang/ketupat lagi sedap.....tak leh nak cakap telioq he heee.....
Deletepernah makan tak...memang sedap...
ReplyDeletecendawan yang melekat kat kayu tu ke yan....yg kecik2 tu eh....lama tak jumpa... mesti sedap tukan Yan
ReplyDeletebetul tu...selalunya kat kayu getah....memang susah nak jumpa....sedap bagi yang mengemari rasanya.....
DeleteSedapnya. Dah lama tak makan ni.
ReplyDeletesesuatu yang susah nak dapat sekarang nie....bila dah masak memang sedap.....
Deletetak penah makan lg cendawan sisir ni...nampak yummy...pas ni nk pi cari kat market billion...
ReplyDeletebiar betul @na kat market bilion ada jual....pasar kat pekan rabu kot2lah ada.....tapi cendawan nie memang sedap buat masak macam nie....
Deleteselain cendawan, bleh ganti dgn apa ye kak?
ReplyDeletekenapa tak makan cendawan ke.....boleh gantikan kacang buncis pun sedap.....
DeletePasar mlm di sp memang banyak jual cendawan sisir tapi kita pulak takut nak membelinya. Sebab tak tau mana diambil...(takut kes beracun..huhu)
ReplyDeleteye ke....buat apa nak takut cendawan sisir nie...tak beracun lah...lagi pun mana ada orang ternak cendawan nie...cendawan lain adalah....
Deletecendawan sisir ni cendawan yg tumbuh kat pokok getah tu ke? klu musim hujan, kat kg Amy memang banyak.. nenek Amy selalu tumbuk sikit cendawan tu baru di masak.
ReplyDeletebetul tu Amy.....kalau yang tua tu keras sikit tu sebab kena tumbuk sikit untuk senang nak kunyah je....
Deletedah lama tak makan cendawan sisirni... alamak sedapnyer terasa2 lak.......
ReplyDeleteyan pun lama betul menunggu nak makan nie....baru dapat....
DeleteAssalam Yan
ReplyDeletesedapnya lama x mkn kulat sisir ni
dulu2 kena paksa kutip oleh mak he hee nklg bila ujan Dan pokok tumpang kat kebun getah
walaupun penat tp xtvt best he hee berebut sapa paling byk kutip
sedap wat rendang atau msk lemak. Goreng pun sedap mesti layan punya
memang pun....sedap sangat kan....yan kalau kat kampung musim raya selalu juga buat rendang makan ngan ketupat palas mmmm....memang layan habis he heee.....
DeleteYan lamanya ummi tak makan cendawan sisir ni, masa kat Sarawak memang senang dapat, selalu ummi masak lemak cili api je. Nanti kalau dapat, boleh juga masak macam ni, nampak sedap tu.
ReplyDeletesebenarnya cendawan nie....masak apapun sedap ummi.....
DeleteAs salam kulat sisir masak mcm ni kegemaran saya ...tak tau nak carik kat mana kulat ni alahai sedapnya:)
ReplyDeletetulah pasal.....susah betul nak mendapatkannya.....dulu2 senang cari kat kebun getah je heheeee......
DeleteLapaq tengok time2 lunch ni...makan dgn nasi putih sedapp..:)
ReplyDeletelapaq ye.....mai makan sama he heee.....
Deletesedap juga tu, KA either masak macam ni or buat masak lemak cili api hehehe
ReplyDeletecendawan nie....masak kari pun sedap......
Deletenoe suka cendawan ni tp mcm susah nk dapat...dh lama sgt x makan...
ReplyDeletememang susah nak dapat dah sekarang nie......yan pun puas mencari baru dapat he heee.....
Delete