I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday, 7 April 2013

BINGKA SOYA





Assalamualaikum........

Salam sejahtera untuk semua......moga kalian semua berbahagia selalu di samping familly tersayang......hai....rindu rasanya baru hari nie...dapat singgah blog kawan2 dan blog sendiri maklum intenet semput sangat dah macam chip more sekejap ada sekejap takde...hmmmm susah2 kalau macam nie.....resepi pun banyak tersimpan tak boleh nak buat n3 baru....ok lah....kawan2 oleh kerana dah boleh buat n3 baru hari nie....jom sama2 kita layan resepi kali nie........








BINGKA SOYA......

BAHAN2NYA..........


A      4     cawan hampas soya
         1      ,,     tepong gandum
         1      ,,     kelapa parut halus
         1/2  tin  susu cair
         1sk  garam dan gula secukup rasa
         3     biji telur







CARA MEMBUATNYA.........

Gaul semua bahan A hingga sebati sapu loyang dengan minyak tuang adunan ke dalam loyang bakar selama 40 minit dengan suhu kepanasan 200c sejukkan sebelum potong.

NOTA: boleh di ganti kelapa parut kepada pati santan tapi lebih sedap mengunakan kelapa parut yang di bland.








SELAMAT MENCUBA..............JUMPA 

LAGI..........DA.....DAAA......

32 comments:

  1. Xsangka soya boleh dibuat bingka

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan pun cuba je.....pastu jadi....rasanya pun sedap....tu yan kongsi kat sini untuk semua he heee....

      Delete
  2. tq resepinyer.. KA x pernah buat ni !

    ReplyDelete
  3. Pertama kali dengar dan lihat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lihat kan.....nanti boleh cuba untuk tahu rasanya pula ye.....

      Delete
  4. Yan ni kan ada aje idea nak buat resepi. Kalau kakak tak terfikir pun hampas soya tu boleh jadi kuih bingka sedap macam ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan pun sekadar mencuba kak.....tapi memang sedap...my hubby bawa kat tempat kerja kawan2 dia cakap sedap....dan tak percaya bingka tu terhasil dari hampas soya.....cuba ye kak....

      Delete
  5. salam yan, ni mcm resepi kitar semula guna hampas soya..bagus la tak membazir kan yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun...yan memang seminggu tiga kali buat air soya untuk minum jadi bila tengok hampasnya terbuang je....sayang kan...itulah tercipanya bingka nie....selain tu yan ada buat jemput2 dan bebola daging nanti yan kongsi resepi kat sini ye.....

      Delete
  6. belum pernah rasa..unik sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah kak nor.....sedap tau rasa seakan2 bingka suji gitu.....

      Delete
  7. tak pnh try lg bingka soya...tp mst sedap kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas nie bolehlah try.....sedap...

      Delete
  8. weeee minum ptg dgn binka ni...sure layannzzzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang layannnn pekena dengan kopi panas he heee....

      Delete
  9. belum pernah makan juga dari soya ni, yg pasti tentu sedap, ada pula secawan kopi, mesti lagi best!

    ReplyDelete
  10. kalau dulu kat kampung mak saya memang suka ngat masak bingka.. mesti tiap minggu der jer... tapi orang dulu suka manis.. sebab tu saya tak suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye.....itu sebab yan bagi resepi takda sukatan gula...ikut citarasa anda baru best kan...?

      Delete
  11. Replies
    1. tu...baru tengok cecuba buat dan rasa huuuuh....best sangat....

      Delete
  12. Kena masuk masterchef ni yan...pandai mencuba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. masterchef kat dapur sendiri je he heee....

      Delete
  13. nampak mudah je yan buat, saya buat tak jadi.
    Entah dimana silapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.....lepas nie...cuba ikut resepi yan pula....insyaallah jadi punya....

      Delete
  14. memang tak pernah jumpa ni yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak ada di jual....kalau nak jumpa kena buat lah Hainom he heee....

      Delete
  15. Replies
    1. memang sedap kak yon....cubalah....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...