Tuesday, 23 April 2013
BUBUR BARLI JAGUNG
Assalamualaikum.........
Salam sayang untuk semua kawan2 bloger moga kalian sihat sejahtera selalu ye...!!!!!!kawan2 semalam tengok tak master chef celebrity cik ta buat bubur jagung hari nie....cik yan pun apa lagi nak tayang juga bubur jagung tapi yang nie....bubuh barli sebenarnya dah lama yan buat nie....cuma tak publish2 je...sampai dah basi pun he heeee......ok kawan2 mai....kita layan resepi kat bawah nie.........
BAHAN2NYA...........
A 1 cawan barli di rebus
B 2 batang jagung potong ambil isinya
1/2 cawan sagu mata ikan rendam sebentar
2 helai daun pandan di simpulkan
3 cawan air/atau secukupnya
C 300 ml pati santan/ susu
gula dan garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA............
Renehkan bahan A dan B dalam periuk hingga mendidih bila bahan B dah empuk masukkan bahan C kacau rata biar mereneh sebentar rasa semua dah ok bolehlah angkat dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA........ SEMUA...........!!!!!!!!!!!
JUMPA LAGI............DA.........DA........
Labels:
BUBUR/PENGAT
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
lapoooo lah plk..:)
ReplyDeleteala.....siannya.....jom makan...
Deleteutk org demam sesuwai ni.. ;-)
ReplyDeletesesangat sesuai he heeee.....
Deletesalam yan....semalam ros pun terliur tgk che Ta buat. kena buat gak la ni, nak2 tgk yan buat guna barli. cam lg best ;)
ReplyDeletekalau dah terliur cubalah buat bubuh barli bolehlah sejuk2 kan badan he heee.....
DeleteAssalamualaikum yan bubur jagung campur bali dan sagu mata ikan hish sedap ni kalau dapat makan mau tak ingat org belakang :)
ReplyDeleteWaalaikumsalam AZ.......
Deletememang pun...nak pula musim panas2 nie noh......
Sedapnya kak. Rasa mcm nak buat plak balik nanti. Kak, klo pakai jagung dalam tin tu boleh juga ker?
ReplyDeletebuatlah.....boleh juga....tapi pakai yang fresh lagi sedap.....
Deletesalam rabu
ReplyDeletesinggah sini
:)
salam di sambut......tq selalu singgah....
Deletesalam kak yan...banyak resepi kak yan wawa copy...ngah belajar memasak :) thanks kak yan!
ReplyDeletecopylah...dek Wawa no hal punya....oklah tu...tak lama lagi nak jadi isteri orang kan...?
Deletesaya plg suka bubur jagung tp campu sagu jer.. x pernah buat campur gandum lg.. sedapp ker?? x muakkk..
ReplyDeletememang pun selalu buat macam tu je.....tapi rasa lebih sedap tambah barli bukan gandum tau.....sambil2 boleh menyejukkan badan.....
DeleteWah..sedapnya..tak pernah terpikir pun leh campur barli dengn jagung..dua2 kegemaran tu..tq yan berkongsi resipi :)
ReplyDeletekalau tak pernah....cecuba mesti sedap he heee......
Deleteblh try ni lagi pun sagu ada kat umah....tgl beli barli jer....=)
ReplyDeletesagu lbh buat sagu gula melaka...gambar lupa nak snap...=(
boleh aje.....cubalah ye.....
DeleteSedap ni Yan, wat minum petang..
ReplyDeletebetul sangat tu...ummi minum ngan kopi panas2 kan...?
DeleteKakak suka bubur/pengat yg ada sagu biji tu Yan. Kenyal-kenyal sedap. Kalau bubur nangka/pisang tak kiralah kalau ada sagu biji tu kakak pilih sagu dia banyak-banyak:)
ReplyDeleteyan pun sama juga kak.....sedap kan bila banyak sagunya kan...?
DeleteYan baru cadang nak buat pengat yg Syanie buat malam tadi kat Master Chef... yan pulak dah buat pengat dulu hehe
ReplyDeletetak pe...lepas nie giliran Hainom pula ye...he heeee.....
Deletesalam yan..mlm td tgk cik ta buat bubur ni, menepati tema master chef ni yan...hehe..
ReplyDeletesebenarnya dah lama buat....cuma menunggu masa yang sesuai untuk publish je he heeee.....
DeleteAssalamualaikum Kak..emmm best gak idea ni..klu tak barli tu selalu rebus buat air jeeee.....Sesekali ubah presentation utk anak2 bagus ni
ReplyDeleteWaalaikumsalam Sue.....memang pun....kebetulan juga tu...rebus minum airnya untuk melegakan panas badan...so sayang pula nak di buang tu pasal yan campur ngan jagung tu....
Deleteyg paling amy suka sagu mata ikan tu :)
ReplyDeletememang sedap sagu nie buat apapun sedap kan?
DeleteSedapnya! baru je smlm tgk peserta2 master chef selebriti masak semua ni...
ReplyDeleteboleh cuba masak nti:)
cubalah Atie.....sedap bila dua bahan nie di gabungkan...
Deletesaya suka sagu mata ikan tu yan...barli ni rasa kenyal2 kan. orang utara memang suka letak biji barli dalam bubur jagungkan..
ReplyDeletebetul2.....betul pandai Anim.....
DeleteSedapnyer Yan....=)
ReplyDeleteha....kalau kak rasa panas2 badan elok nie kak he heee......
DeleteBgi aps jew ky yan mesti menjdi ssuatu yg sedapp..yummy nie yan..
ReplyDeleteheee.....tak juga....yang nie memang ok sangat.....cubalah ye.....
Deleteada buat juga tapi jarang2 sebab anak2 semua x minat sgt !
ReplyDeletesama KA....budak2 kat rumah pun tak suka makan bubur....
Deleteeemmm...sedapnya, sekarang bubur ni dah mudah dijumpai kerana kalau ada kenduri kawin org buat pencuci mulut
ReplyDeletebetul tu KY......memang kebanyakkan orang buat pencuci mulut time kenduri kan...?
Deletebbur jagung mmg faveret noe...tapi x pernah taruk barli...idea baru ni...bagus la yan ni...
ReplyDeletesama lah kita ye.....iya ke.....orang cakap barli nie menyejukkan badan kebetulan masa tu panas dalam badan jadi yan campurkan je.....
Deletesedap and yummy gitu.......
ReplyDelete