I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Tuesday, 23 April 2013

BUBUR BARLI JAGUNG





Assalamualaikum.........

Salam sayang untuk semua kawan2 bloger moga kalian sihat sejahtera selalu ye...!!!!!!kawan2 semalam tengok tak master chef celebrity  cik ta buat bubur jagung hari nie....cik yan pun apa lagi nak tayang juga bubur jagung tapi yang nie....bubuh barli sebenarnya dah lama yan buat nie....cuma tak publish2 je...sampai dah basi pun he heeee......ok kawan2 mai....kita layan resepi kat bawah nie.........


 




BAHAN2NYA...........


A        1  cawan barli di rebus
           


B        2  batang jagung potong ambil isinya
          1/2 cawan sagu mata ikan rendam sebentar
           2  helai daun pandan di simpulkan
           3  cawan air/atau secukupnya



C        300 ml pati santan/ susu
           gula dan garam secukup rasa
 

 




CARA MEMBUATNYA............


Renehkan bahan A dan B dalam periuk hingga mendidih bila bahan B dah empuk masukkan bahan C kacau rata biar mereneh sebentar rasa semua dah ok bolehlah angkat dan hidangkan.



 




SELAMAT MENCUBA........ SEMUA...........!!!!!!!!!!!


JUMPA LAGI............DA.........DA........

48 comments:

  1. salam yan....semalam ros pun terliur tgk che Ta buat. kena buat gak la ni, nak2 tgk yan buat guna barli. cam lg best ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah terliur cubalah buat bubuh barli bolehlah sejuk2 kan badan he heee.....

      Delete
  2. Assalamualaikum yan bubur jagung campur bali dan sagu mata ikan hish sedap ni kalau dapat makan mau tak ingat org belakang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam AZ.......

      memang pun...nak pula musim panas2 nie noh......

      Delete
  3. Sedapnya kak. Rasa mcm nak buat plak balik nanti. Kak, klo pakai jagung dalam tin tu boleh juga ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buatlah.....boleh juga....tapi pakai yang fresh lagi sedap.....

      Delete
  4. Replies
    1. salam di sambut......tq selalu singgah....

      Delete
  5. salam kak yan...banyak resepi kak yan wawa copy...ngah belajar memasak :) thanks kak yan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. copylah...dek Wawa no hal punya....oklah tu...tak lama lagi nak jadi isteri orang kan...?

      Delete
  6. saya plg suka bubur jagung tp campu sagu jer.. x pernah buat campur gandum lg.. sedapp ker?? x muakkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun selalu buat macam tu je.....tapi rasa lebih sedap tambah barli bukan gandum tau.....sambil2 boleh menyejukkan badan.....

      Delete
  7. Wah..sedapnya..tak pernah terpikir pun leh campur barli dengn jagung..dua2 kegemaran tu..tq yan berkongsi resipi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak pernah....cecuba mesti sedap he heee......

      Delete
  8. blh try ni lagi pun sagu ada kat umah....tgl beli barli jer....=)

    sagu lbh buat sagu gula melaka...gambar lupa nak snap...=(

    ReplyDelete
  9. Sedap ni Yan, wat minum petang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat tu...ummi minum ngan kopi panas2 kan...?

      Delete
  10. Kakak suka bubur/pengat yg ada sagu biji tu Yan. Kenyal-kenyal sedap. Kalau bubur nangka/pisang tak kiralah kalau ada sagu biji tu kakak pilih sagu dia banyak-banyak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan pun sama juga kak.....sedap kan bila banyak sagunya kan...?

      Delete
  11. Yan baru cadang nak buat pengat yg Syanie buat malam tadi kat Master Chef... yan pulak dah buat pengat dulu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe...lepas nie giliran Hainom pula ye...he heeee.....

      Delete
  12. salam yan..mlm td tgk cik ta buat bubur ni, menepati tema master chef ni yan...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya dah lama buat....cuma menunggu masa yang sesuai untuk publish je he heeee.....

      Delete
  13. Assalamualaikum Kak..emmm best gak idea ni..klu tak barli tu selalu rebus buat air jeeee.....Sesekali ubah presentation utk anak2 bagus ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Sue.....memang pun....kebetulan juga tu...rebus minum airnya untuk melegakan panas badan...so sayang pula nak di buang tu pasal yan campur ngan jagung tu....

      Delete
  14. yg paling amy suka sagu mata ikan tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap sagu nie buat apapun sedap kan?

      Delete
  15. Sedapnya! baru je smlm tgk peserta2 master chef selebriti masak semua ni...
    boleh cuba masak nti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah Atie.....sedap bila dua bahan nie di gabungkan...

      Delete
  16. saya suka sagu mata ikan tu yan...barli ni rasa kenyal2 kan. orang utara memang suka letak biji barli dalam bubur jagungkan..

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. ha....kalau kak rasa panas2 badan elok nie kak he heee......

      Delete
  18. Bgi aps jew ky yan mesti menjdi ssuatu yg sedapp..yummy nie yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.....tak juga....yang nie memang ok sangat.....cubalah ye.....

      Delete
  19. ada buat juga tapi jarang2 sebab anak2 semua x minat sgt !

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama KA....budak2 kat rumah pun tak suka makan bubur....

      Delete
  20. eemmm...sedapnya, sekarang bubur ni dah mudah dijumpai kerana kalau ada kenduri kawin org buat pencuci mulut

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu KY......memang kebanyakkan orang buat pencuci mulut time kenduri kan...?

      Delete
  21. bbur jagung mmg faveret noe...tapi x pernah taruk barli...idea baru ni...bagus la yan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita ye.....iya ke.....orang cakap barli nie menyejukkan badan kebetulan masa tu panas dalam badan jadi yan campurkan je.....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...