I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Tuesday, 2 April 2013

SOTONG GORENG KUNYIT BERSAMA KENTANG






Assalamualaikum..........

Selamat tengahari semua.....dah makan belum....?
tanya dah makan belum tu bukan apa.....n3 kali nie....haaa....nak tunjuk lauk tengahari nie......macam nie...lah lauknya bila yan di landa penyakit M masak simple2 just campak je....inilah hasilnya....mungkin semua dah tahu resepi simple nie...kan...?
oklah....untuk yang belum tahu nak cuba ketika dilanda penyakit M nie.....bolehlah intai2 kat bawah nie...ye....!!!!!!!!


 





BAHAN2NYA IALAH........


A       10    ekor sotong / udang
          2      biji kentang potong di goreng
          5        ,,  cili kering di potong
          5        ,,  tomato ceri
          1      sudu lada hitam kasar
          1         ,,   oregano kering 
          1         ,,   serbuk kunyit
          1      tangkai daun bawang
         


B        1     labu bawang besar belah 6
           4     ulas      ,,       putih cingcang
           1     inci halia mayang halus


 
          





CARA MEMASAKNYA.........



Panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga naik bau masukkan bahan A satu persatu hingga habis akhir sekali masukkan sedikit garam dan sedikit serbuk perasa kacau rata dan bolehlah diangkat dan hidangkan sewaktu panas2.



 



OK....SEMUA.....!!!!!!!SELAMAT MENCUBA........UNTUK 

SEMUA.......JUMPA LAGI.........DA......DAAAA........

36 comments:

  1. Sedapnya... wlpn simple.. anak2 akak suka ni Yan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah tu kak...bebudak kat rumah pun sama.....

      Delete
  2. Yan,....sedapnya ini etul2 buat KY terliuq ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala..2...sianya teliuq ye....hai sejak bila pandai cakap utara nie he heee...

      Delete
  3. sedap apa..semalam baru akak masak sotong dgn kentang nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke.....di landa penyakit M juga ke he heeee.....

      Delete
  4. assalam..
    masakan yg simple tp sedap..:D
    ari ni saya msk sardin tin je..hahaha..lg simple
    betul la tu bila penyakit M dah smpai..sume nk simple n cepat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang simple tapi semua suka....ye ke...memang simple gila he heee....betul2...he heee...

      Delete
  5. Salam, sedapnya, sy pun suka letak oregano ala2 itali :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke....bila masukkan oregano rasa dia lebih sedap....

      Delete
  6. kalu msk dgn kentang sy lom penah try lg..nmpk sedap

    p/s @ jakarta

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti boleh cuba......

      p/s tahu.....he heeee.....

      Delete
  7. simple jgk resepi ni...nmpk sedap...kena try ni

    ReplyDelete
  8. Yan... ni bukan malas namanya...haha... kalau malas goreng teloq je...
    Boleh cuba nanti kalau rajin haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas bagi yan nie.....kalau rajin tak main masak2 cam nie...he heee....

      Delete
  9. Ada saja idea yan main masak2 kat dapur yer:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab minat kot he heee....

      Delete
  10. Kalau kakak macam ini dah kira rajin tak terkata Yan. Sedap ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke...!!!!!bagi yan malas sangat lah nie he heee.....

      Delete
  11. Replies
    1. iye.....banyak dah yan tahu menu kesukaan KA he heee.....

      Delete
  12. simple nampak sedap..mkn dgn nasi panas2 ..eemm terangkat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak nor.....terangkat habissss.....

      Delete
  13. akak biasa gak masak kunyit tapi tak letakle oregano...nak cuba juga nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah ada kelainan sikit dari masak kunyik biasa.....

      Delete
  14. Makan dengan nasi panas2 memang berselera ni Yan..

    ReplyDelete
  15. sama dgn zila klu malas mmg buat lauk camne jew..mkn brtambah2 lg:)

    ReplyDelete
  16. nampak menarik..rasa teruja tuk makan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...