I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday, 28 April 2013

NASI LEMAK AYAM GORENG KARI






Assalamualaikum........

Salam pagi isnin nan indah untuk semua teman2 blogers yang masih setia menjengah blog yan tak seberapa nie.....terima kasih banyak2 yan sayang kamu semua......ok teman2 semua n3 kali nie....kita kongsi resepi nasi lemak lagi ye....!!!!!!!jom kita tambahkan lemak2 yang sedia ada atau yang memang masih kurang gitu he heee....bangun pagi tadi rajin pula nak hidangkan sarapan pagi yang berat nie....selalunya ringan2 je....tak pe lah sekali sekala layan berat2 kan....jangan di buat hari2 nanti merana diri he heeeee.....jom layan resepinya ye....!!!!!!!!!!


 





BAHAN2 UNTUK NASI LEMAK PANDAN:


A       2   pot beras wangi / basmathi
          3     ,,  santan cair
          1     ,,       ,,     pekat
          6   helai daun pandan ambil airnya
          1   btang kayu manis
          3   kuntum bunga lawang
          2   biji bawang kecil di mayang
               garam secukup rasa


CARA MEMASAKNYA..........

Campurkan semua bahan A masukkan kedalam periuk masak seperti mana kita memasak nasi biasalah kan.....

  


 






BAHAN2 UNTUK AYAM GORENG KARI..........


A           1   ekor ayan potong ikut suka
        2   sudu rempah kari ayam
                                    1  sudu serbuk cili
         1 sudu garam/secukup rasa


  B            5 biji bawang merah                 
ulas bawang putih
                                     1 inci halia
3 tangkai daun kari  


CARA MEMERAPNYA...............


Bland bahan B hingga halus kemudian campurkan semua bahan A dan B gaul hingga sebati perap seketika lagi lama lagi sedap....kemudian bolehlah goreng seperti biasa.bila dah masak hidangkan bersama nasi lemak ,sambal,ikan bilis goreng ,timun , kacang dan telur  


     







OKLAH.....SEMUA.....SELAMAT MENCUBA.......... JUMPA LAGI........!!!!!!!!

DA........DA.........

40 comments:

  1. nasi lemak ayam pandan..ni tak payah masak tghari lagi..dah kenyang sgt ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat tu kak nor.....namanya pun berat kan...?

      Delete
  2. Salam Yan..ummi singgah makan nasi lemak, sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai2 lah singgah ummi......ada banyak lagi nie.....

      Delete
  3. nasi lemak hijaulernikan..
    alamak TERBAIKler semuani...
    mesti cuba nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali tukar warna pula kan...cuba lah ye.....

      Delete
  4. bila la nak try nasi lemak pandan ni...ummm yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah....tak susah pun kan....sama juga ngan yang putih tu...tambah je air daun pandan jadi hijau....

      Delete
  5. aduh! sedapnya nasi lemak ... kalau nmpk asi lemak bungkus daun pisang lagi tak tahan tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun nasi lemak kalau bungkus dalam daun pisang mmmm....memang sedap baunya kan mala...?

      Delete
  6. Sedapnya Yan.. aroma nasi bau daun pandan lagilah sedap. Kena pulak dgn ayam Yan yg special tu. Kakak ingat balik kg sehari sebelum undi kakak nak buatlah utk bapak kakak dia suka nasi lemak agaknya kena ada bau daun pandan ini lagilah sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang baunya yang harum tu makan pula ngan ayam goreng kari memang sangat serasi bersama.....cubalah kak memang puas hati bila buat sendiri....

      Delete
  7. teliurlah Yan, suka nasi lemak ayam...oleh kirim, mengidam ni hahaaa

    KY selalu juga buat nasi lemak, tapi sambalnya kadang2 jadi kadang2 tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ke mengidam nie.....kalau betul kena hantar nie....kan tak pasal meleleh pula he heee.....ye ke....cuba lagi ikut resepi yan yang lepas2 pasal sambal2 tu ye.....

      Delete
  8. nasi lemak kaler hijau ..memang special ni..
    ada ayam sure bertambah ni...sedapnya

    ReplyDelete
  9. Wah rajin nampaknya pagi ni...hehe Nasi lemak kalau pakai beras basmathi mmg meletop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiba2 pula angin rajin datang he heee.......meletop dan meletus gitu....

      Delete
  10. kak yan...sedapnye nasik lemak ni :) nasik siap warna hijau lagi :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lah sedap.....tapi Wawa tak boleh selalu makan nasi lemak nie tau....nanti tak muat pula nak pakai baju pengantin he heee....

      Delete
  11. semalam baru buat nasi lemak.. tapi nasi lemak biasa jer kikikiki warna hijau ni buat saya tertarik pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke....kita serupa.....warna je tak sama kan.....ehm2 yan pun suka hijau he heee....

      Delete
  12. feveret en hubby KA lah ni bila buat nasi lemak nakkan ayam goreng macm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam my hubby juga he heee.....

      Delete
  13. sama dgn suami zila..klu mkn nasi lemak mesti nk ada ayam goreng baru dia mkn byk..he hhe yg pandan zila x pernah buat lg yan nnt2 try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke....kebetulan pula kan.....sekali sekala tukar hijau pula kan...?

      Delete
  14. tak pernah makan nasi lemak berkaler...hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.....lepas nie...kena cuba lah kan...?

      Delete
  15. menarik warna nasi lemak tu....tentu sedap!!!..ada masa kena try buat jugak ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak menarik kan....anak2 suka tau....bila ada warna2 nie he heee...

      Delete
  16. tak pernah buat lagi nasi kaler hijau..nampak menyelerakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah berkaler tu....bertambah2 lah seleranya kan...?

      Delete
  17. wah pestaim tengok nasi lemak hijau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke cikgu.....sesekali tukar kaler pula he heee....

      Delete
  18. tak sabar nak tunggu weekend ni, nak cuba resepi akak...menarik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye.....sabar2 Ann...cubalah ye...memang sedap aroma pandan gitu....

      Delete
  19. SEDAP NYER NASI LEMAK DAUN PANDAN MESTI HARUM SATU UMAH MASAK NASI NI.. KALAU MAYANG NI KIRA BEKPES CUM LUNCH SENANG X YAH MASAK 2-3 KALI

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mayang....satu rumah bau wangi tau....memang pun he heee.....

      Delete
  20. Hu3 sdapnya kak =) xnak terlintas nk buat buku masakan ke kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai baru tengok....belum cuba lagi....cuba lah memang sedap....belum lagi he heee....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...