Tuesday, 7 May 2013
KERANG GORENG BERLADO
Assalamualaikum........
Salam sejahtera dan salam sayang untuk semua.....harap2 semua sihat dan berbahagia di samping familly tersayang.....maaf ye...!!!!kawan2 lama tak bersiaran dan tak jenguk kawan2 entah apa yang tak kenanya dengan mood yan sekarang nie....rasa malas sangat nak mengadap komputer apatah lagi...mengetuk papan kekuncinya apapun hari nie....cuba gagahkan juga diri yang tak bermood nie....untuk kongsi resepi2 yang banyak tertanguh belum di publish kan...ok....kawan2 jom sama2 kita layan resepi di bawah ye.....!!!!!!!
BAHAN2 YG DI PERLUKAN:..........
A 1 kg kerang di cuci bersih
1 inci halia mayang halus
1 batang serai di ketuk
B 10 biji kacang buncis di potong
2 ,, tomato 1 belah 4
1 labu bawang besar potong bulat
C 10 biji cili api hijau
1 inci belacan
4 ulas bawang putih
4 biji ,, merah
CARA MEMASAKNYA:.........
Bland/tumbuk bahan C panaskan sedikit minyak tumis hingga garing kemudian masukkan bahan A kacau rata masukkan juga sedikit garam dan serbuk perasa bila nampak kerang dah terbuka masukkan pula bahan B kacau biar rata bila dah masak angkat dan hidang kan sedap di makan ketika panas2.
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA..........SAMPAI JUMPA
LAGI.......DA.........DA......
Labels:
KERANG BERLADO
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
uiiiii ni yg rs nk repaet sarapan je ni ;-)
ReplyDeletesabar2....Anis he heee.....
DeleteYan..sedapnya, kerang memang favourite ummi.
ReplyDeleteye..ke ummi....lepas nie bolehlah ummi masak kerang berlado nie..ye...
Deletesalam Yan,
ReplyDeleteeeemmmmm...sedap, lama2 tak makan keran best ni, yg rebus pun dah ok heeee
p/s: kemana salamnya sepi, rindu pulak
kerang nie...rebus biasa pun sedap kan KY.....tak kemana2 cuma penyakit M tiba2 datang he heee....
Deletesedap..:)
ReplyDeletehe heee.....sedap....
Deletebelum pernah buat lg..
ReplyDeletenanti cuba ye....!!!!!
Deletesedapnyer yann..lagi2 makan ngan sambal kicap..
ReplyDeletebetul tu mayang......
Deletesimple dan mmng best sgt ni !
ReplyDeletesekali sekala makan yang simple macam nie best juga kan...?
DeleteSodap jugak walaupun simple Yan...
ReplyDeletememang sodap kak yati.....nak pula buat masa pergi berkelah kat air terjun he heee.....
Deletewaah...yan masak dgn kulit sekali...tk penah try lg ni
ReplyDeletelepas nie...boleh try.....cuci bersih2 lepas tu masak memang terbaiklah....
Deletesedap nie yan..biasa mkn kerang rebus cicah sos jew yan..
ReplyDeletecubalah Zila.....memang best sangat..he heeee....
Deletesedapnya Yan...lama rasanya kak fiza x makan kerang ni...dulu masa peknen anak no 2 blh kata tiap2 malam pi cari kerang rebuih ni...la ni dah jarang2 makan la...he he he...pasni boleh la cuba resepi yan ni pulak....sedapnyaaaa...
ReplyDeletememang sedap kak Fiza ooooiii.....ya ka...yan pun dulu rebus ngan buat sambal je....la nie...baru yan suka dok masak pakai kulit2 sekali nie....memang bestlah kak....cuba nohhhh....jangan tak cuba rugi tauuuu....sedap...
Deletesedap ny Yan...sy ni 'hantu' kerang juga..masak apa pun sy makan...ehhee..boleh lah cuba resepi ni...:)
ReplyDeletehaaa tu...lah mai2...pakat2 cuba...kalau tak cuba mana nak tau sedap betul tak....he heee.....
Deletep/s:Atie.....hantu kerang tak pa....jangan hantu pocong he heee.....
salam ukhwah sis..
ReplyDeletesyukran sudi singgah & tinggalkan komentar disini..
he:) dah makin sembuh jadi bulan..alhamdulillah..
p/s~waaaahh..banyaknya makanan kat sini...
sama2....Setanggi Syurga.....
Deleteselalu lah singgah sini......banyak resepi2 boleh di cuba....
saya suka menu kerang masak bersama kulitnya sekali. dulu2 tak biasa, mesti rebus dulu, kopek dan baru buat sambal dsbnya...heee... nice sharing yan...
ReplyDeletesama lah kita....bila masak ngan kulit sekali...baru rasa kemanisan kerang tu kan.....?
DeleteTadi baru massk kerang tapi yg dah buang kulit....beli kat Tesco!
ReplyDeleteMasak ala ala rendang gitu
sedap tu......tapi lagi best...masak ngan kulit2 sekali tau....
Deletekerang ..... tak ada harapan nak mkn kat sini. mmg tak ada kerang. kena tunggu balik msia baru mkn kerang
ReplyDeleteye...ke....ala siannya....kalau mengidam kempunan lah ye....
DeleteKak Yan...... sedapnyaaaa.. saya memang favourite makan kerang masak macam ni. kerang yang masak ngan kulit.......Tapi kalau kerang masak sambal yg makan dgn nasi lemak tu saya tak boleh makan.
ReplyDeleteSaya selalu ikut resepi mak saya, serai bawang cili bland... pastu campur dengan santan panaskan sampai mendidih baru masukkan kerang daun kunyit dan perasa.
Saya nak cuba resepi Kak Yan
Deleteitu lah....sedap kan...bila masak ngan kulit2 sekali...menarik juga resepi mak awak tu...ala2 masak lemak gitu.....cuba jangan tak cuba he heee.....
DeleteAssalam Yan
ReplyDeletebestnya lama x mkn kerang
x ada geng la hu huu sb asben x suka
kalu kumpul adik beradik kat kg br blh beli kerang
best kan.....memang pun kalau tak de geng nie....susah juga kan...tak pe...tunggu geng dari kampung datang he heeee.....
Delete