Tuesday, 19 February 2013
ROTI DAGING ROSEMARY
Assalamualaikum......
salam sayang untuk kawan2 semua moga kalian semua berbahagia selalu.....ok hari nie....yan tak dapat bercakap panjang lebar sebab ada urusan penting perlu di bereskan.....jadi untuk n3 kali nie....yan nak kongsikan satu resepi roti berintikan daging dan daun rosemary untuk resepi nie.....jom jengah kat bawah nie.......
BAHAN2NYA..........
UNTUK ROTI.......
A 1/2 kilo tepong gandum
1/2 peket yis rendam hingga kembang
1 sudu garam
3 ,, susu tepong
1/2 cawan minyak jagung sedikit air untuk menguli
CARA MEMBUATNYA.........
Campur semua bahan A uli hingga menjadi doh yang lembut tutup sebentar dengan tuala basah biar doh mengembang sementara itu mari kita sediakan intinya pula.....
BAHAN2NYA.........
UNTUK INTI DAGING ROSEMARY.........
A 500 gm daging cingcang
1 sudu daun rosemary
1 ,, lada hitam kasar
4 ,, sos lada hitam
1 batang lobak merah potong dadu
5 biji cendawan chitake
2 ,, besar potong nipis
B 2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA........
Panaskan sedikit minyak tumis bahanB hingga naik bau kemudian masukkan bahan A satu persatu kacau rata kemudian masukkan sedikit garam dan serbuk perasa kacau bila kering bolehlah di angkat dan sejukkan dulu....bila dah sejuk ambil doh roti tadi bulatkan kecil2 masukkan inti buat seperti pau biasa lepas tu tekan leper susun bertindih menyerong untuk mendapatkan bentuk seperti ini kemudian sapu kuning telur dan tabur daun rosemary dan bijan hitam sebagai hiasan bila siap biarkan doh naik semula baru di bakar selama 35 minit dengan suhu kepanasan 180c.
OK KAWAN2 SELAMAT MENCUBA.............
JUMPA LAGI...........DA.......DAAAA......
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya...
ReplyDeletememang sedap sesesangat he heee.....
Deletenampak mengoda betullah... nanti bila angin rajin dah datang boleh cuba ni.
ReplyDeletecuba jangan tak cuba tau.......rugi kalau tak cuba he heee....
Deleteingatkan daging kat atas tu...hehehe...sedap nmpk...=)
ReplyDeletedaging kat dalam....atas untuk hiasan daun rosemary.....
Deletesedapnya..naik cantik aje roti tu.tq for the resipe
ReplyDeletememang lembut sangat kak nor....yang penting tunggu roti naik betul2 baru bakar baru cantik kan...?
Deletesedaplah yan, KY belum pernah jumpa lagi roti ni, nanti kalau ada masa, mesti cuba, lagi pun KY belum pernah cuba buat roti, walaupun roti kosong heee
ReplyDeletecubalah KY...memang sedap...tak rugi mencuba kalau hasilnya memang memuaskan....
Deletesedapnyer !
ReplyDeletemmmm...memang sedap...
DeleteSedapnya....mmng terliur betul tengok...
ReplyDeleteteliur ye....lepas nie cuba tau.....tak susah sangat he heee.....
Deletewow, sedapnya..:-)
ReplyDeletehe heee....sedap sangat....
DeleteKakak tengok gambar, baca resepi yg Yan listkan tu macam senangnya Yan buat, tapi kalau kena pada kakak entah apa jadinya. Yan buat nampak cantik sampai ngences kakak dibuatnya...
ReplyDeletememang senang kak....cubalah dulu inssyaallah jadi macam yan punya...
Deletep/s ngences tu apa ye......bahaso jawo yo...?
menarik resepi nie sis....tekstur ats roti pun cantik...thanks sis ;)
ReplyDeletetq....cuba ye....
Deletenice...
ReplyDeletetq.....marsita....
Deletesedapnyer Yan....teranya Yan...teruja kak fiza nak menerai....sedapnyer....
ReplyDeletetry kak jangan tak try....he heee...
Deleteyan sedapnya roti tu....dalam duk sedih2 perut pun boleh rasa lapar tengok roti yan tu
ReplyDeleteala....siannya...jangan bersedih tau....nanti yan hantar roti nie....moga dapat mengobat hati yang sedih tu he heee.....
Deleteyan nak try le nampak sangat sedap ...
ReplyDeletetry lah mayang.....memang sedap he heee.....
Delete