I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Tuesday, 12 February 2013

PATIN MASAK TEMPOYAK





Assalamualaikum.........

Salam sejahtera untuk semua........

n3 kali nie....yan nak kongsi resepi patin yang my habby tangkap dengan kawan2 dia banyak juga hasil tangkapan diorang....jadi hari nie....yan buat patin masak tempoyak....sebut je...tempoyak geli je tekak nie....maklum seumur hidup tak pernah makan tempoyak jadi bila ada patin nie.....teringin nak buat masak tempoyak  yang memang terkenal di perak dan pahang nie.....yan pun pertama kali nak masak dan makan ikan patin nie.....bila dah masak dan makan aduhai....sedap rupanya patin masak tempoyak nie.....siap bertambah2 makan nasi memang best sangat.....ok lah untuk resepi nie....jom sama2 kita intai kat bawah nie.....
.


 






BAHAN2NYA..........


A      1  ekor ikan patin potong 2
         2  batang serai di ketuk
         5  tangkai daun kesum
         2  biji tomato 1 belah 4
         1  keping asam gelugur
         3  sudu tempoyak
         2  kuntum bunga kantan belah 2
 

B       15  biji cili api lebihkan untuk pedas
          2    labu bawang besar
          5    ulas      ,,       putih











CARA MEMASAKNYA...........


Bland bahan B kemudian didihkan atas api kemudian masukkan bahan A satu persatu berserta garam dan sedikit serbuk perasa biarkan mendidih sebentar rasa dah ok....bolehlah di angkat dan hidangkan bersama nasi putih.


 




SELAMAT MENCUBA........UNTUK SEMUA.........

SAMPAI JUMPA LAGI.........

         DA.......DA........

22 comments:

  1. Sedapnya ikan patin.. lama tak makan..
    sy tempoyak suka jg..tapi tak boleh banyak..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap ATIE....yan 1st time makan pun suka....tapi sikit2 juga....banyak2 kan......tst jelah...he heee.....

      Delete
  2. Replies
    1. kesianya akak.....lap2 air liur tu...kan melelehkan he hee....

      Delete
  3. bestnya..patin masak tempoyak.antara fav saly ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.....kali pertama masak dan makan....memang best sangat Sally....

      Delete
  4. Replies
    1. sedap kan...kak nor...yan pun suka sangat.....

      Delete
  5. Salam Yan...sedapnya tgk masak tempoyak patin ni...x pernah lagi makan ikan patin ni...kalau tempoyak selalu la buat sambal belacan letak tempoyak...aduyaiii sedapnyer...kalau makan mesti bertambah2 ni...he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap kak fiza.....yan yang tak pernah makan patin dan tempoyak seumur hidup pun sekali try makan punya lah sedap rupanya patin masak tempoyak nie.....memang bertambah2 la kak he heee....

      Delete
  6. Assalamualaikum yan,

    yg sebenarnya KY tak makan ikan patin mahu pun tempoyak heee..tapi tengok yan masak sedap je...apalah KY ni serba serbi tak makan? apa yg KY makan? ayammmmm...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.....KY.....

      jangan kata KY....yan pun sama....nie le....kali pertama masak dan makan tapi boleh jatuh cinta kalau sesedap nie...KY cubalah...baru tahu...

      Delete
  7. best nyer yan...saya suka makan ikan masak tempoyak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...sedap betul....walaupun baru sekali nie...makan...

      Delete
  8. Sedapnya. Kat bangi ni saya dah jumpa kedai yg jual gulai ikan patin yg sedap. Klo teringin nak makan, gi kedai tu jer lah ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas nie.....fiza boleh datang rumah yan...makan patin tempoyak he heee......

      Delete
  9. Sedapnya Yan, berselera makan nasi lauk patin tempoyak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah....ummi...memang berselera betul......kalau hari2 masak tempoyak patin nie....mesti gemok punya....makan banyak he heee......

      Delete
  10. memang sedap nampaknya patin masak tempoyak tu,tp akak ni tak makan ikan patin..namanya dok pahang hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.....yan pun sama baru cuba2 makan ikan nie....boleh tahan juga rasanya......

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...