I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Monday, 18 February 2013

IKAN TIRUSAN MASAK SAMBAL BUNGA KANTAN





Assalamualaikum....... 

Salam sejahtera untuk kawan tersayang moga kalian gembira dan berbahagia di samping family tersayang.....di n3 kali nie...yan nak kongsi satu lagi resepi sambal yang di campur bunga kantan selalunya yan buat untuk ikan bakar....kali nie...yan cuba buat untuk ikan goreng pula....kawan2 semua kenal kan ikan tirusan nie...sejenis ikan gelama tapi bersaiz besar gitu....inilah ikan yang kitaorang memancing hujung minggu lepas.....oklah untuk resepi nie jom kita intai kat bawah nie.........


 





BAHAN2NYA.........


A     1   ekor ikan tirusan potong 2 di goreng
        1   biji tomato belah 6
        2   kuntum bunga kantan 1belah 4 
        1   labu bawang besar potong bulat
        1   keping asam gelugur

B      5   biji cili merah
        10    ,,  cili api 
         2   labu bawang besar
         4   ulas      ,,       putih
         1   inci belacan



 




CARA MEMASAKNYA.......


Bland bahan B panaskan sedikit minyak kemudian tumis hingga garing masukkan sedikit garam dan sedikit serbuk perasa berserta bahan A kacau rata rasa dah ok...bolehlah di angkat dan hidangkan.



 


OK KAWAN2 SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA.........

SAMPAI JUMPA LAGI............

                                       DA............DA........

36 comments:

  1. salam yan....hehe, xkenal ikan tirusan ni mcm mana....tapi resepi ni nampak simple & menarik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke....kat bawah tu....yan ada sertakan gambar ikan tu....cecuba tengok kenal tak...memang mudah yang penting sedap he heee.....

      Delete
  2. Replies
    1. hai....nak buat macammana nieyl.....dah memang kerjanya hari2 memasak kenalah merajinkan diri he heee.....cubalah ye....!!!!!!

      Delete
  3. Assalamualaikum...pernah masak tumis2 buh bunga kantan ni utk sotong suatu masa dulu..best gak klu cuba utk ikan plak yaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam sue.....

      untuk ikan lagi sedap sue....nanti sue buat mesti family sue suka punya..

      Delete
  4. mayang kalau bunga kantan tau wat kuah laksa aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke....macam2 boleh buat dengan bunga kantan nie.....mayang...

      Delete
  5. Replies
    1. he heee....aroma yang mengiurkan....tu sebab teliur tu....

      Delete
  6. sedap tu, mmg suka wat sambal2 ni bubuh bunga kantan kalau ade, rasanyer best !

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul KA....kalau bubuh bunga kantan lagi best beraroma gitu....

      Delete
  7. Kakak ni Yan banyak nama ikan tak tahu. Makan aje pandai. Sebab itu biasa siang-menyiang ikan pun hubby yg buat. Rumah kakak tengah banyak bunga kantan baru bawa balik dari kg cuti lepas. Boleh buatlah cuma ikan tirusan tu tak adalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke....yan pun sama macam akak bab beli dan siang ikan nie...my hubby yang buat juga....ikan apa pun bolah kak.....

      Delete
  8. suka kalau msk ada bunga2 kantan ni... klau mkn nasi kerabu wajib ulamnya bunga kantan...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah....yan pun sama....tapi sesetengah orang tu tak suka baunya....

      Delete
  9. wah siap ada bunga kantan...mesti wangi dan sedap... bertambah2 makan nasik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah masak macam nie....biasalah selera pun bertambah2 lepas tu berat badan pun tambah juga heheeee......

      Delete
  10. mmg sgt SEDAP ni kak.. siyes!! tp 1st time kite dgr 'ikan tirusan'..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke....!!!!!mungkin lain tempat lain namanya kotttt.......

      Delete
  11. tak pernah dgr pun ikan tirusan tu tp tgk gambar mcm pernah nmpk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala spisis gelama.....tapi yang besar orang panggil ikan tirusan....memang ada di jual....

      Delete
  12. bunga kantan masak asam pedas sedap..

    compom sedap masakan yan nikan..nti knor nak try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. trylah kak nor.....bagi yan memang sedap...lauk2 ala kampung macam nie....

      Delete
  13. Replies
    1. pertama kali dengar kan.....tapi pernah nampak kan.....lain tempat lain namanya la...tu....betul tak...?

      Delete
  14. cikgu ni jenis kurang arif bab2 ikan ni...pestaim la dengar nama ikan tirusan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat macammana...kan....so ikannya yang ada kat gambar tu....kenal tak...?

      Delete
  15. ikan tirusan? tak pernah tengok apa lagi nak makan yan, heeeee..tapi resepinya nampak sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...siannya KY....cubalah KY gantikan ikan lain pun boleh.....

      Delete
  16. Yan kreatif sungguh Yan memasak, nampak best sangat tu. Kalau dapat rasa bestnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah sikit2 ummi....kalau ummi nak rasa kena datang rumah yan la....

      Delete
  17. tempat asz panggil ikan gelama nie kak...dpt pulak fresh2...mmg sedap :) resepi yang menarik nie kak yan...asz mmg suka hirisan bunga kantan, semerbak wangi lauknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul tu asz.....tapi yang saiz besar kat selangor orang panggil ikan tirusan.....samalah kalau macam tu he heeee.....

      Delete
  18. Nampaknye cam sedap je.....macam ndak rasela...

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...