Monday, 18 February 2013
IKAN TIRUSAN MASAK SAMBAL BUNGA KANTAN
Assalamualaikum.......
Salam sejahtera untuk kawan tersayang moga kalian gembira dan berbahagia di samping family tersayang.....di n3 kali nie...yan nak kongsi satu lagi resepi sambal yang di campur bunga kantan selalunya yan buat untuk ikan bakar....kali nie...yan cuba buat untuk ikan goreng pula....kawan2 semua kenal kan ikan tirusan nie...sejenis ikan gelama tapi bersaiz besar gitu....inilah ikan yang kitaorang memancing hujung minggu lepas.....oklah untuk resepi nie jom kita intai kat bawah nie.........
BAHAN2NYA.........
A 1 ekor ikan tirusan potong 2 di goreng
1 biji tomato belah 6
2 kuntum bunga kantan 1belah 4
1 labu bawang besar potong bulat
1 keping asam gelugur
B 5 biji cili merah
10 ,, cili api
2 labu bawang besar
4 ulas ,, putih
1 inci belacan
CARA MEMASAKNYA.......
Bland bahan B panaskan sedikit minyak kemudian tumis hingga garing masukkan sedikit garam dan sedikit serbuk perasa berserta bahan A kacau rata rasa dah ok...bolehlah di angkat dan hidangkan.
OK KAWAN2 SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA.........
SAMPAI JUMPA LAGI............
DA............DA........
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam yan....hehe, xkenal ikan tirusan ni mcm mana....tapi resepi ni nampak simple & menarik ;)
ReplyDeleteye ke....kat bawah tu....yan ada sertakan gambar ikan tu....cecuba tengok kenal tak...memang mudah yang penting sedap he heee.....
Deleterajin..n nmpk sedap..:)
ReplyDeletehai....nak buat macammana nieyl.....dah memang kerjanya hari2 memasak kenalah merajinkan diri he heee.....cubalah ye....!!!!!!
DeleteAssalamualaikum...pernah masak tumis2 buh bunga kantan ni utk sotong suatu masa dulu..best gak klu cuba utk ikan plak yaaaa
ReplyDeleteWaalaikumsalam sue.....
Deleteuntuk ikan lagi sedap sue....nanti sue buat mesti family sue suka punya..
mayang kalau bunga kantan tau wat kuah laksa aje..
ReplyDeleteye ke....macam2 boleh buat dengan bunga kantan nie.....mayang...
DeleteMst sdp... dah terliur ni.. :P
ReplyDeletehe heee....aroma yang mengiurkan....tu sebab teliur tu....
Deletesedap tu, mmg suka wat sambal2 ni bubuh bunga kantan kalau ade, rasanyer best !
ReplyDeletebetul KA....kalau bubuh bunga kantan lagi best beraroma gitu....
DeleteKakak ni Yan banyak nama ikan tak tahu. Makan aje pandai. Sebab itu biasa siang-menyiang ikan pun hubby yg buat. Rumah kakak tengah banyak bunga kantan baru bawa balik dari kg cuti lepas. Boleh buatlah cuma ikan tirusan tu tak adalah...
ReplyDeleteye ke....yan pun sama macam akak bab beli dan siang ikan nie...my hubby yang buat juga....ikan apa pun bolah kak.....
Deletesuka kalau msk ada bunga2 kantan ni... klau mkn nasi kerabu wajib ulamnya bunga kantan...=)
ReplyDeleteitulah....yan pun sama....tapi sesetengah orang tu tak suka baunya....
Deletewah siap ada bunga kantan...mesti wangi dan sedap... bertambah2 makan nasik ;)
ReplyDeletebila dah masak macam nie....biasalah selera pun bertambah2 lepas tu berat badan pun tambah juga heheeee......
Deletemmg sgt SEDAP ni kak.. siyes!! tp 1st time kite dgr 'ikan tirusan'..
ReplyDeleteye ke....!!!!!mungkin lain tempat lain namanya kotttt.......
Deletetak pernah dgr pun ikan tirusan tu tp tgk gambar mcm pernah nmpk.
ReplyDeleteala spisis gelama.....tapi yang besar orang panggil ikan tirusan....memang ada di jual....
Deletebunga kantan masak asam pedas sedap..
ReplyDeletecompom sedap masakan yan nikan..nti knor nak try.
trylah kak nor.....bagi yan memang sedap...lauk2 ala kampung macam nie....
Delete1st time dgr ikan tirusan.
ReplyDeletepertama kali dengar kan.....tapi pernah nampak kan.....lain tempat lain namanya la...tu....betul tak...?
Deletecikgu ni jenis kurang arif bab2 ikan ni...pestaim la dengar nama ikan tirusan ni
ReplyDeletenak buat macammana...kan....so ikannya yang ada kat gambar tu....kenal tak...?
Deleteikan tirusan? tak pernah tengok apa lagi nak makan yan, heeeee..tapi resepinya nampak sedap..
ReplyDeleteala...siannya KY....cubalah KY gantikan ikan lain pun boleh.....
DeleteYan kreatif sungguh Yan memasak, nampak best sangat tu. Kalau dapat rasa bestnya!
ReplyDeletebolehlah sikit2 ummi....kalau ummi nak rasa kena datang rumah yan la....
Deletetempat asz panggil ikan gelama nie kak...dpt pulak fresh2...mmg sedap :) resepi yang menarik nie kak yan...asz mmg suka hirisan bunga kantan, semerbak wangi lauknya :)
ReplyDeletememang betul tu asz.....tapi yang saiz besar kat selangor orang panggil ikan tirusan.....samalah kalau macam tu he heeee.....
DeleteNampaknye cam sedap je.....macam ndak rasela...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete