I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday, 6 January 2013

SOTONG GORENG CENDAWAN





Assalamualaikum.......salam sejahtera untuk semua kawan2 moga hari ini dan hari mendatang membawa seribu kebahagian untuk kalian.....apa pun yan doakan terbaik untuk semua.......terima kasih kepada yang sudi singgah dan memberi komen2 moga persahabatan ini terjalin untuk selamanya......tak lupa juga untuk pengikut2 yang baru maaf kalau ada yang yan tak ikut balik.....yan nak ingatkan kembali sila tinggalkan link anda.....supaya senang  yan nak jejak anda semula......ok...lah ye...hari nie....yan n3 satu resepi yang mudah dan yang penting sedap.... dan berkhasiat.....kepada yang berminat sila layan resepinya kat bawah nie.......ye......











BAHAN BAHANNYA........


A     10   ekor sotong potong ikut suka
        1     sudu serbuk kunyit

B      10   biji kacang buncis
         3     kuntum cendawan halus warna hitam
         1     mangkok  hirisan kobis
         2     biji cili besar potong serong
         1     cekak suhun kering

C       1    labu bawang besar di mayang
          3    ulas     ,,      putih   ,,     ,,
          1    inci halia                 ,,     ,,


 





CARA MEMASAKNYA.........

Panaskan sedikit minyak....tumis bahanC hingga naik bau masukkan bahan A kacau sebentar bila air sotong dah kering masukkan bahan B kacau lagi akhir sekali masukkan sedikit garam dan perasa....rasa semua ok....bolehlah angkat dan hidangkan.


 



SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA.........
        SAMPAI JUMPA LAGI........DAAAAA....

26 comments:

  1. assalamualaikum.selamat pagi

    kak suka sayur di campur dgn sotong ni..lazat

    bg idea kat kak masak hari ni..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam....selamat pagi kak nor...
      kalau macam tu...sama dengan yan...suka sotong dari udang...

      Delete
  2. Rajinnya Yan... siap bercorak sotong tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit2 je....nak bagi cantik di mata...sedap di mulut he heee....

      Delete
  3. Sodap tengok sotong goreng tu... peberet akak anak beranak ni Yan ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama kak...kalau tak disayurkan di sambalkan sotong nie...he heee...

      Delete
  4. sotong tu cantik..rajin nya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin sikit2 je... tikah nak bagi nampak cantik sikit....

      Delete
  5. simple but sedap. KA pun suka buat menu cma ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat2 simple KA...kalau kena dengan nasi panas2 sedap sangat.....

      Delete
  6. yannnnn terliurnyeee....dah la perut tengah berkeroncong ni...tuan perut plak malas nak gi masak....camno tu. Pssttt thanks yer follow blog CeqGu yg tak laku tu^_^....follow u back! nanti kita saling ziarah menziarah yer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...ke...kalau macam tu...kena datang rumah yan....pagi2 lagi dah masak....terima kasih daun keladi....kalau sudi singgahlah lagi he heeee...

      Delete
  7. cendawan fev kami anak beranak...sedapnya menu nih

    salam kenal dan follow juga......

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal...tq balas follow....sama...pula ye...

      Delete
  8. Rajin betul akk buat corak kat sotong tu yer. Haishhhh...lapar balik perut nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja je....nak bagi sedap mata memandang...he heee...

      Delete
  9. nmpk sedap.. smue bahan ade kt umah, kcuali cndwn tu kak.. so kena simpan dlu la resepi nih.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tampa cendawan pun sedap juga...aizu...

      Delete
  10. yan klu masak apa2 jew mmg myelerakan ..bila la nak rasa nie yan..nnt jmput zila dtg umah yer:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemputlah datang....bila2 pun boleh....ataupun satu hari nanti kita buat perjumpaan bloger2 untuk kenal lebih dekat lagi....boleh kan...?

      Delete
  11. salam Yan...sedapnya sotong cendawan tu...anak2 kak fiza punya peberet la nih...tapi kak fiza x berapa gemo sgt sotong...sbb ada sejarah disebaliknya....ha ha ha....=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai...kak fiza...ada sejarah di gigit sotong ke.....he heee....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...