I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday, 13 January 2013

BRIYANI AYAM




Assalamualaikum.........salam sejahtera untuk kawan2 semua......moga kalian semua beroleh kesihatan yang baik dan berbahagia selalu hendaknya ye.........ok.....last hari tu....yan ada bagi resepi nasi lemon kan.....nie.....pula salah satu lauk yang yan masak untuk makan bersama nasi lemon tu......ok...lah..ye....sama2 kita layan resepi kat bawah nie ye......!!!!!!!!!







BAHAN2 NYA.........

A         1/2 ekor ayam di goreng seperti biasa
            2    biji tomato 1 biji belah 4
            2      ,,  cili  merah
            2      ,,    ,,   hijau
            1    labu bawang besar
            1    cawan santan pekat/susu cair


B         3    ulas bawang merah di mayang halus
            2      ,,        ,,      putih    ,,      ,,          ,,
            1    inci  halia                 ,,      ,,          ,,
            3    kuntum bunga lawang
            5    biji  buah pelaga
            2      ,,      ,,    keras di tumbuk
            2    batang kayu manis

C          4   s/b rempah briyani di bancuh
             1    ,,   serbuk cili







CARA MEMASAKNYA.........


Panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga garing masukkan bahan C yang telah di bancuh dengan sedikit air kacau bila naik minyak masukkan sedikit air berserta bahan A dan sedikit garam dan serbuk perasa kacau rata    biar mendidih sebentar....rasa semua ok.....bolehlah....di angkat dan hidangkan.





SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA..........MOGA JUMPA LAGI..........DA......

28 comments:

  1. uuu...sedapnya yan, KY tak boleh lah tengok ayam2 ni...terliuq heee

    yan, ada tak resepi tat telur, KY suka sangat, nak belajar buat sendiri..dlm google banyak tapi takut tak sedap..resepi yan mesti sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka ngan ayam ye.....ada....KY...sama je kot resepinya....insyaallah nanti yan buat n3 kat sini ye.....dah lama juga tak buat last hari tu...raya lepas....

      Delete
    2. ok..KY tunggu, thanks yan

      Delete
  2. aduhhh sedapnya briyani ayam tu.Tak penah masak.iNgat nak cuba gak la nnt

    ReplyDelete
  3. Nanti nak try buat ni...dah l ma x mkn nasi briyani ni....ayam tu nampak sungguh sedp.....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah ye...ayam nie yan masak buat makan ngan nasi lemon...tapi kalau ngan nasi briyani....lagi sesuai.....pastu buat acar mentah.....aduh...tak tahan di buatnya....

      Delete
  4. kak yan... br th ayam kena goreng dulu....huhuhu...


    ps: kak resipi burger bakar akak tu tak jumpa lah...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak memang suka goreng dulu ayamnya...baru ada ummmph....haaah....tak jumpa...kenapa pulak kan ada....cuba tengok semula.....

      Delete
  5. Ya Allah Knor tgh lapar ni..suka sgt dgn lauk2 berempah ni..tq resepinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...siannya kak nor...belum sarapan ye...sama2 ye kak nor...

      Delete
  6. sedapnyer Yan...huhuhu...sekarang ni leh tgk jer la briyani ayam ni sbb on diet...ha ha ha...pas dah kurus sikit lg leh la try buat plak...he he he

    ReplyDelete
  7. adu du duuuuuuhh ayam bryani la pulak yan oiiii.....ngape ler akak tak pandai dan kreatipp macam kamu ni yan. memang harus dicuba ni,asben akak peminat nasi bryani...akak plak tak suka. boleh dicuba ni nasi lemon lauk ayam bryani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah kak......moga nanti asben akak lagi sayang...sebab masak benda yang dia suka....he heee...

      Delete
  8. Replies
    1. cuba KA....gerenti family KA...suka he heee....

      Delete
  9. tgknye saje dh tau sedap briyani ayam ni..antra lauk fav QH jugak tau msk cra cmni..tp bile ye nk cuba...list msih bsusun lg tu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila2 berkensempatan....bolehlah di cuba.....

      Delete
  10. macam sedap je yan.... lagi sedap kalau yang masak dan hantar kat OKje ni...he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa...nak tahu sedap ke tak....cuba buat dulu...lepas tu...bagi yan rasa ok...ke tak...he heee....

      Delete
  11. sedappnya Yan.. ayam tu terliur...hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. atie....tutup mulut tu...kan...menjejeh pula air lior tu...he heee....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...