I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday, 20 January 2013

IKAN BAWAL MASAK TOMATO





Assalamualaikum......salam sejahtera untuk kawan2 moga kalian sihat sejahtera selalu di samping family tersayang......ok...kawan2 semua hari nie.....yan n3 satu resepi ikan masak tomato....selain ikan bawal kita juga boleh menggunakan ikan2 lain....ok lah...hari nie....tak ada mood pula nak bercerita panjang lebar......so....untuk yang nak cuba resepi nie.......boleh intai kat bawah nie.....










BAHAN2NYA........


A      2  ekor ikan bawal hitam di goreng
         1  labu bawang besar di mayang bulat
         2  biji tomato  di potong 1 belah 4
         1/4  lada bangala hijau/kuning/merah

B      2  ulas bawang merah mayang halus
         3    ,,        ,,      putih        ,,          ,,
         1  inci halia                      ,,          ,,

C       2  s/b  cili kisar
          4  s/b  sos tomato

 
          






CARA MEMASAKNYA.........


Panaskan sedikit minyak tumis bahan2 B hingga naik bau kemudian masukkan bahan C kacau rata masukkan sedikit garam gula dan serbuk perasa kacau....bila naik minyak masukkan bahan2 A kacau rata rasa....semua ok...bolehlah di angkat dan hidangkan......



 




SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA.........JUMPA LAGI DAAAAA........

20 comments:

  1. Replies
    1. boleh2 cuba dulu...baru tahu he heee....

      Delete
  2. ngancamnya...tapi simple je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 yang simple itu lebih sedap.....

      Delete
  3. akak selalu masak ayam ....next time bleh try ikan plak..nampak sodap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul....boleh di perbagaikan....daging pun sodap....

      Delete
  4. hai...belum rasa...dah tahu sedap...

    ReplyDelete
  5. sedapnyer Yan...ni peberet keluarga kak fiza ni...makan plak ngan nasik panaih2 alahai...sedapnyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..ke...sama lah kalau macam tu...kat rumah yan kalau masak nie...nasi kena periuk besar sikit...baru cukup he heee....

      Delete
  6. warnanya saja dah cukup buat KY terliuq hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna yang mengancam ye.....lepas nie cuba...

      Delete
  7. Salam Yan...

    Sodap nya akak tengok Yan... tapi en suami tak makan ikan bawal :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kak yati....akak boleh tukar ikan lain selain bawal nie....

      Delete
  8. ini pun kak suka juga..selalu juga maaknya..sbb anak2 suka..tapi suami tak berapa suka manis..

    segar aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai juga yang suka makan masak tomato nie........boleh kurangkan manisnya.........

      Delete
  9. Kenyang dah okje ni tgk makanan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguslah......kalau tengok pun boleh kenyang.....macam nie....mesti slim kan......?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...