I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Monday, 28 January 2013

BLUEBERRY CHEESE CAKE






Assalamualaikum.....salam sejahtera untuk semua kawan2 moga kalian gembira dan berbahagia selalu di samping family tercinta....ok kawan2 n3 kali nie....yan nak kongsi resepi kek blueberry cheese yang yan buat sewaktu cuti hujung minggu yang lepas.....ok kepada yang berminat nak mencuba resepi nie.....jom intai kat bawah nie ye........










BAHAN2 UNTUK KEK.....


A      400 gm tepong naik sendiri
         40   gm blueberry segar
         50   gm       ,,        jem

B      5     biji telur
         100 gm gula
         200 gm mentega cair

CARA MENBUATNYA.......

Pukul bahan  B hingga kembang kemudian masukkan bahan A satu persatu putar hingga sebati masukan kedalam loyang yang telah dileser dengan mentega bakar selama 30 minit dengan suhu kepanasan 170c bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.

BAHAN UNTUK CHEESE.......

A   250 gm cheese
      150 gm gula castor
      150 gm whipping crem
      
  

B   2     biji telur
      1     sudu jus lemon
      40   gm buah blueberry segar

C   20 gm geletin halal
    100 ml  panas mendidih

CARA MENYEDIAKAN  CHEESE......

Pukul bahan A hingga kembang masukkan bahan B satu persatu putar lagi kemudian masukkan  geletin yang telah di bancuh tadi putar sebentar kemudian bolehlah di tuang kedalam kek yang di sejukkan tadi....simpan semula dalam petiais selama 2 jam baru boleh di potong 

BAHAN2 UNTUK TOPING.....

200 gm jem bluebeery
100 gm air
1     sudu tepong ubi bancuh dengan air

CARA MEMBUATNYA.......

Masak semua bahan atas api sederhana kacau bila mendidih dan nampak pekat sikit tutup api....kemudian tuang atas kek.







SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA..........SAMPAI JUMPA LAGI........DA......DAAAA........

30 comments:

  1. Replies
    1. kalau macam tu....samalah kita ye.....!!!!!!

      Delete
  2. Replies
    1. iya..!!!!!!lepas nie....boleh cuba yeee.....

      Delete
  3. adoiii...sedap..sedap...terliurrrr....hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie.....lepas nie cuba tauuuu......baru tak meleleh air liur tuuu.....he heee

      Delete
  4. wah sedapnyer..... heaven kalau dapat makan sepotong

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ke...mayang....jangan kata sepotong sebiji pon boleh......untuk mayang....

      Delete
  5. KY kurang gemar sikit kalau kek mcm ni, manis rasanyakan? kalau yg berkrim biasa tu, suka...

    nampak sedap kalau makan lagi sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhhh.......tak mungkin.....KY....mana ada manis...hanya manis buah saja....just sedang2 je....

      Delete
  6. Replies
    1. rajin ke....KA...tak juga...bila teringin nak makan....baru buat he heeee...

      Delete
  7. cis kek???? ni yang lemah ni ...meleleh plak dah ... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka yeee...kalau suka jom try buat.....pasti sedap..

      Delete
  8. Sodapnyaaaaa... terliur akak tengok Yan... tolong buat utk akak boleh... akak tak rajin ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala kesiannya.....kakyati....boleh2 raya nanti...yan datang bawa kek nie...sekali...he heee...

      Delete
  9. Yan kecur airliur ummi tengok kek ni, looks so yummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaga ummi.....tuuu..haaa..nak melelih air liur tu......cubalah ummi...memang yummy sangat.....

      Delete
  10. sedapnyer Yan cis kek ni...kak fiza ngan anak2 mmg hantu cis...ha ha ha...x kira la kek ke biskut ke makaroni ke asalkan ada cis mmg kami suka sgt...nanti leh la try buat sendirik plak cis kek ni...=)...dapnyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo...macam tu ka.......tak pa noh.....lepas nie boleh cuba buat....sebab semua suka cheese.....senanglah....kalau kak rumah yan ramai yang tak suka cheese nie..........

      Delete
  11. ooo kena buh tepung ubi rupanya utk buat topping tu...baru tau....psssttt habis la bunga orkid jadi mangsa kali ni hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu....kalau nak senang beli siap....tapi yan selalu buat sendiri bukan susah pun....biasalah tu.....nak tambahkan serinya lagi he heeee.....

      Delete
  12. Senang je kalau tengok orang terer dan rajin masak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke....taklah terer sangat....sekadar boleh membuatnya je he heee....

      Delete
  13. Replies
    1. boleh.....tapi dah habis he heee......

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...