I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Tuesday, 22 January 2013

CUP CAKE BANANA PRUNES




Assalamualaikum salam sejahtera untuk kawan2 semua......semoga semuanya beroleh kesihatan yang baik dan gembira selalu.....ok...kawan di n3 kali nie.....yan nak kongsi resepi cup cake banana and prunes.....kebetulan masa tu....ada saudara bagi pisang so...kat rumah pula memang ada lebihan prunes masa buat kek hari tu.....apa lagi yan gabungkan menjadi cup cake yang sunguh enak dan gebussss gituuuu......nie....kat bawah nie...ada gambar pisangnya sekali....namanya pisang asam....yan tak tahu sangat nama2 pisang nie.....tapi itu yang saudara yan bagi tahu.....ok...jom kita layannnn resepi nie.......


 





BAHAN2NYA...........


A      5   biji pisang di lenyek/bland
         3   cawan tepong putih lagi halus
         1   sudu soda
         1      ,,    serbuk penaik
         7   biji prunes potong
         1   cawan minyak jagung

B       4   biji telur
          1   cawan gula


C       cup kertas secukupnya


 

 





CARA MEMBUATNYA.........



Pukul bahan B hingga kembang kemudian masukkan bahan A  satu persatu kacau hingga sebati....bila dah sebati masukkan kedalam cup kertas bakar selama 25 minit dengan suhu kepanasan 170c.



 



ok....yeeee....kawan semua......
SELAMAT MENCUBA...........JUMPA LAGI...........
                  DA..........DAAAAA........

30 comments:

  1. apa rasanya yan,manis2 masam ker? tak pernah rasa lagi pisang campur prune ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa.....manis pisang bila tergigit prunes tu masam2 betullah tu masam manis....cubalah sedap.......

      Delete
  2. kek pisang memang best, hr tu KY ada buat juga kek pisang, baunya best menyelerakan, tapi bila angkat, batat...keras heee, susah juga nak buat kek pisangkan yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenguk jenis pisang juga KY......ada pisang bila buat kek tak berapa nak jadi macam KY cakap tu.....tapi kalau jadi sedap....

      Delete
    2. biasa pisang apa yg sesuai..KY nampak je pisang yg tak habis di makan, KY bedal je..hihih

      Delete
    3. pisang emas,pisang rastali.pisang asam dan pisang lemak manis....semua pisang2 nie.....yan pernah cuba.....insyaallah menjadi....kek yang sempurna...

      Delete
  3. hurmm..yummy ank2 pasti suka ni..agaknya pisang lmk manis tu blh la kot..tepung putih tu tepung apa erk..tpung gan dum @ tpg naik sndr x leh gn ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pisang lemak manis boleh.....blue key tepong nie....agak ringan sesuai untuk kek....tepong naik sendiri pun boleh.....ayak 2 ke 3 kali bagi ringan sikit.......tepong gandum biasa pun boleh........selamat mencuba......

      Delete
  4. sedap..sedap.. boleh cuba ni sbb Pa'e suka Pisang..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba...lah Atie.....mesti pa'e suka punya......

      Delete
  5. assalamualaikum.

    ada pisang ada prune hidangan yg lengkap..berkhasiat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu....kak nor....sangat berkhasiat....nyam2 sedap.......

      Delete
  6. Mcm nk try je....nmpk sedap dan mcm senang je nk buat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. try..lah Hainom.......memang senang dan sangat sedap.......

      Delete
  7. pandai Yan olah. Kakak tak terfikir nak bubuh prune bila buat kek pisang. Mesti sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu..la kak bila ada pisang.....pastu fikir pulak....asyik2 kek pisang apa salahnya.......campurkan je....prunes yang ada tu......memang sedap kak ada masam manis gitu.......

      Delete
  8. Replies
    1. cuba.....lah kak....tak rugi mencuba.....sedap.....kak yati...

      Delete
  9. rajin sungguh ler kak. Salute KA !. N tq selalu singgah blog KA all this while ye, sgt2 KA hargai

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah....rajin sangat ......tapi.....bolehlah...sama2 KA....moga persahabatan kita berkekalan selamanya ye.......

      Delete
  10. Ramai orang kata kak yan rajin...Memang rajin la tu namanya...Sedap nampak...bak sebijik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh di katakan.....rajin juga...kot....sebenarnya memasak nie....dah macam hobi bagi akak......suka sangat memasak......cubalah fazian sedap.......nak sebijik ye.......boleh2 datang ambil ye....

      Delete
  11. alahai yan.. sedapnya. ttarik tengok.nnti saly nk cuba.jarang buat cupcake ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa....tu..lah saly..........nak tahu sedap ke tak....cubalah ye....insyaallah baby kat dalam pun suka tau...he heeee.....

      Delete
  12. hishhh2..nk curik la 2 ketuiii cc tu..ade pisang ade prune..tntu sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hishhh...tak payah curi2.....mai sini yan nak bagi.....QH....dwi rasa masam manis gitu...he heeee.....

      Delete
  13. Replies
    1. nak...ye...ibundo.....nanti yan hantarkan ye......

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...