I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Wednesday, 10 October 2012

KEPAH CORENG CENDAWAN




Assalamualaikum .......salam sejahtera semua.......moga sihat dan berbahagia selalu hendaknya .......ok hari ni yan nak n3 satu resepi makanan laut iaitu kepah  goreng dengan cendawan.....kepah ni yan guna yang  dah siap di kopek al maklum tak berapa nak rajin nak rebus dan kopek sendiri tu....sebab beli yang siap di kopek he heeee..
oklah untuk resepi hari ini ............




BAHAN BAHANNYA...........


A      500 grm kepah
        400   ,,   cendawan butang segar

B      2  biji cili merah di potong serong
        1  cekak daun bawang di potong  panjang2
        1 sudu lada hitam kasar


C      2    sudu sos tiram
         2      ,,     ,,   cili


D      1 labu bawang besar potong dadu
        3 ulas    ,,        putih     ,,         ,,



 





CARA MEMASAKNYA............


tumis bahan D hingga naik bau masukkan bahan C kacau hingga sebati bila naik minyak masukkan bahan A berserta sedikit garam dan perasa kacau rata akhir sekali masukkan bahan B kacau bagi rata dan bolehlah diangkat dan hidangkan........


 


SELAMAT MENGCUBA YE.....!!!!!!KAWAN2 SAMPAI JUMPA LAGI..........DAAAAAAA.......

16 comments:

  1. Salam kak yan! sedapnya! kita suke benda2 yg ada cengkerang ehehe.. kerang kepah lala tapi siput sedut kita tak makan hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak berapa suka.....tapi my hubby tu...suka sangat jadi masaklah untuk dia he heeeee......

      Delete
  2. slm Kak Yan...suka la tgk blog ni...macam resepi yg diciptanya..kreatipppp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.....satu keluarga memang suka makan kenalah mengkreatifkan diri he heeee.....

      Delete
  3. Hidang kat rumah akak sepinggan Yan ;-) Sedap tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2.... bila kita berjiran nanti ye......

      Delete
  4. Replies
    1. ye ke.....KA nie peminat cik kepahlah ye......

      Delete
  5. salam yan
    alahaiii sedapnya..dah lama x mkn la..nak kena cari jgk nie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my hubby suka dia cakap best sangat....!!!!!cepat2 pergi cari nanti masak macam ni tau......sedap...

      Delete
  6. simple je tapi memang nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang simpel....tapi sedap....nak rasa ke...he heee

      Delete
  7. Assalamualaikum Yan's,

    Adoihhhh...sedapnya..terima kasih ya yan's kongsi resepi...

    ReplyDelete
  8. yan...kat sini susah nk dapatkan kepah...tp tengok redepi ni teringin nak cuba....yumm..yummm...

    ReplyDelete
  9. susah ke....kalau kat sini kat pasaraya besar mesti ada....tapi yang dingin beku je.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...