I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Tuesday, 9 October 2012

KEK CREAM O CHEESE




Assalamualaikum dan selamat pagi untuk semua.......moga sihat sejahtera selalu hendaknya ye....!!!!!!!oklah......hari nie yan nak kongsi resepi kek tapi menggunakan biskut je.....yan menggunakan biskut cream o sebab kat rumah itu aje yang ada....anak2 memang suka dengan biskut nie.....jadi stok sentiasa adalah katakan......tapi masa nak buat nie kekurangan yang coklat jadi terpaksa gunakan cream o strawbeery flavoured jem untuk bawahnya walau apa pun memang sedap ranggup lembut je rasanya........ok......mari sama2 kita intai resepi ni ye........


 




BAHAN BAHANNYA..........


A     30 keping biskut cream o strawbeery ambil biskut blan halus
       120 gm mentega cair 


B    2 biji telur
      140 ml susu segar
      1/2 cawan gula
      1 sudu esenvanila


C   2 1/2 Sudu geletin di cairkan dengan air panas 

D   2 cawan cream cheese
      1 sudu lemon jus

 

 





CARA MEMBUATNYA.............


Campur kan bahan A gaul sebati sapu loyang dengan sedikit minyak masukkan bahan A kedalam loyang tekan hingga padat masukkan dalam petiais selama 10 minit kemudian masakkan bahan B secara dauber boiler tak perlu mendidih jangan lupa sentiasa di kacau lepas tu tapis sejukkan sebentar kemudian pukul bahan D hingga kembang masukkan bahan B berserta bahan C pukul hingga sebati bila sebati tuangkan keatas bahan A tadi simpan dalam peti ais selama 4 hingga 5 jam baru boleh keluarkan dari loyang .


 


SELAMAT MENGCUBA......!!!!!!!!!!!JUMPA LAGI ..........DA........

20 comments:

  1. baru je pg td dok angan2 nak buat bday along nnt.tgk resepi dan cara mcm senang je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang sangat tak payah bakar kan.....simpan dalam peti ais je.....

      Delete
  2. Salam kak yan! walahhhhhh! ciskek mcm ni suami kita suke tp tak pernah buatkan guna kukis oreo sbb dia suke blueberry, tp kita teringin sgt nak rasa apa rasa kalau ada beskut ni kan kan, nanti kalau rajin nak buat satu adunan tp guna loyang paling kecikkkkk sekali utk buat oreo n bluebery :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. gabungan rasa biskut dan cheese nie memang best sangat ....kena buat baru tahu he heeee......

      Delete
  3. Sedap tu.. bak mai akak sepotong Yan.. lapo pulak tengok.. akak tak rajin nak buat bagai masa ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap kak.....ala...kesiannya akak....kalau akak berjiran dekat rumah yan mesti yan hantar he heeee......

      Delete
  4. ye ke...!!!!!belum lagi kot he heeeee......

    ReplyDelete
  5. sedapnya..
    rajin btl yan nie lah..nak tumpang mkn nie..he hhee keep resepi dulu nnt rajin2 leh buat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah.....rajin sangat......boleh2 no hal.....

      Delete
  6. wallaaa...mmg sedap ni..terbaekkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmmmmm.......boleh kot he heeeee.....

      Delete
  7. adoi tak leh la tengok cheese2 ni, terliur ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...kesiannya adik comel nie....!!!!!!jaga2 jangan sampai meleleh air liur tu.... he heeee......

      Delete
  8. ish...ishhh...banyak sungguh resepi kat sini ye...sangat2 mabelessss...

    ReplyDelete
  9. ada banyak lagi tunggu.......!!!!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...