Tuesday, 5 March 2013
AYAM GOLEK SERI MADU
Assalamualaikum.......
salam sejahtera untuk semua......moga sihat dan berbahagia selalu hendaknya ye.......ok...untuk n3 kali nie....seperti yang yan janjikan yan akan berikan resepi untuk lauk 2 pengantin di n3 yang lepas jadi hari nie.....kita mulakan dengan resepi (AYAM GOLEK SERI MADU)untuk resepi nie....jom sama2 intai kat bawah nie.....
BAHAN2NYA..........
A 1 ekor ayam di rebus dengan sedikit garam
3 sudu madu
B 2 batang serai mayang
1 inci lengkuas ,,
2 labu bawang besar
5 ulas ,, putih
3 sudu serbuk kari daging
3 biji buah keras
10 ,, cili kering
C 1 cawan santan pekat
D 3 ulas bawang merah mayang halus
3 ,, ,, putih ,, ,,
1 inci halia ,, ,,
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAKNYA............
Gaul bahan A biar sebati kemudian bakar/goreng hingga ke kuningan biarkan sebentar sementara itu bland bahan B hingga halus panaskan sedikit minyak tumis bahan D hingga garing kemudian masukkan bahan B yang di bland tadi kacau rata bila pecah minyak masukkan bahan C serta sedikit garam dan serbuk perasa kacau lagi bila mendidih angkat tuang atas ayam yang di bakar /goreng tadi hias mengikut citarasa anda semua....
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA.............
JUMPA LAGI...............DA.............DAAAAA............
Labels:
AYAM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya kak .Nak sikit ☺☺
ReplyDeletemai lah rumah....boleh masak dan makan2 he heee.....
DeleteSedap nya...ayam golek...
ReplyDeletemasa duk KL dulu sllu lah beli kat pasar malam...
sini jarang org jual..ada pun tak setanding yg kat sana...:)
nie...Atie tengah rindu ayam golek KL lah ye....sianya he heee.....
Deletealahai sdpnya,,:)
ReplyDeletejom lah cuba buat.....pasti sedap punya....
Deletewahhhh... confirm berselera pengantin makan ni ...mau licin haha..
ReplyDeletebetul tu hainom.....yang tinggal rangka dan hiasannya je he heee....
Deletesedapnye kak.. terliur walaupun baru lepas mkn. huhu.. tp kalo kite, mgkn xgune buah keras tu kot.. gune yg basic2 je.. heheheh
ReplyDeleteye ke....fungsi buah keras tu untuk pekatkan dan merasa lebih lemak lagi bukan lemak santan tapi lemak buah tu....
DeleteBelum pernah buat lagi kakak cara ini Yan. Bolehlah lagin kali kakak cuba cara Yan ini. Nampak ada rempah di luar banyak tu sedap. Kakak biasa perap lepas tu bakar... tak banyak gravy - kalau macam Yan ni makan dgn nasi sedap..
ReplyDeletebetul tu kak....yang nie memang untuk makan dengan nasi dan pulut.....
Deletetak nampak bayang ayamnya dah.. ni memang dah lepas makan mau tergolek kekenyangan kan.. hihihihihihi...
ReplyDeletebetul tu.....he heee......
DeleteSalam kenal juga untuk yan. terima kasih sudi singgah blog Maklong.
ReplyDeletesama2 mak long.......
DeleteSalamYan...jalan2 terpandang ayam golek seri madu dr dapur Yan ni...sedapnya....sedapnya....tgk pun dah sedap....
ReplyDeletecubalah nanti kak.....gerenti sedap punya......
Deletelamanya tak merasa ayam golek pengantin..
ReplyDeletep/s tqvm sudi singgah,komen dan follow...
sama2 juga......ye ke....!!!!!!!!
Deletenyum2
ReplyDeletesedapnya
singgah and follow back
tq...singgah follow sini.....
ReplyDeletesinggah dtg bila sakit berkurang... tq doanyer ye
ReplyDeletesama2 KA....hari nie...hari KA....esok lusa entah2 yan pula....sama2 berdoa untuk sahabat.....
Deletetq ye..nti nor nak buat juga
ReplyDeleteboleh aje he heee.....
Deletesedapnye ayam golek ni...nice recipe :)
ReplyDeletecubalah ye......!!!!!!
DeleteYan, kekadang tu, bila ikut resipi dan tatacaranya pun exactly cam arahan, tapi bila rasa, cam tak sedap aje, apa agaknya yang silap?
ReplyDeleteye ke.....dah pernah cuba resepi yan ke.....insyaallah kalau ikut dengan betul sedaplah....he heee.....
Delete