I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday, 24 March 2013

SPAGHETTI KUAH KARI SOTONG





Assalamualaikum..........

Salam sayang untuk semua.........

sekejab je kan....!!!!!pejam celik2 dah menjelang akhir bulan tiga....cepat betul masa berlalu....kawan2 rasa begitu tak he heee....kawan2 sebulan lagi genab setahun yan berblog nie....rasa macam baru lagi....rupanya dah nak setahun jagung dah....he heee....ok lah.....!!!!!untuk n3 kali nie....yan nak kongsi resepi spaghetti lagi tapi kali nie....versi malaysia food pula he heee.....jom sama2 kita layannnnnn.........


 




BAHAN2NYA..........


A         1/2     bungkus  spaghetti di rebus dan toskan
        


B         10     ekor sotong bersihkan
            10     biji  kacang buncis
            2         ,,   tomato potong dadu
            2       helai daun bay
            1/2    tin susu/santan


C         1       labu bawang besar di dadu
            3       ulas      ,,       putih  ,,    ,,
            1       sudu  halba campur
            2       tangkai daun kari


D         2       sudu serbuk kari ikan


            




CARA MEMBUATNYA........

Panaskan sedikit minyak tumis bahan C hingga naik bau kemudian masukkan bahan D dengan sedikit air kacau rata bila naik minyak masukkan bahan B satu persatu berserta sedikit garam dan serbuk perasa biarkan mendidih sebentar rasa semua ok angkat hidangkan bersama bahan A.

lauk sampingan......
sambal bilis rangup
daun pudina
lada hitam
 







SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA..........!!!!!!!SAMPAI 

JUMPA LAGI..........DA..........DAAAAA.........

40 comments:

  1. tq share , mmg x pernah cuba yang ini !

    ReplyDelete
  2. waah sedap ni...blh cuba nnti...tq yan

    ReplyDelete
  3. selalu kita dok tgk spaggeti masak dgn sos prego tu kan? ini lagi OK ni.. boleh ubah sikit, masak cara Malaysia..hehe..mesti sedap! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut citarasa orang kita pula kan....moga ramai yang boleh makan bila di melayukan he heee.....

      Delete
  4. satu pengubahsuain yang bagus ni. boleh masul Master chef ni. pandai oalah la kamu

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah sampai kesitu.....jadi chef kat dapur sendiri pun dah ok....he heee..

      Delete
  5. kreatif akak ni...insyaallah sy nk cuba juga.

    ReplyDelete
  6. lain pd yg lain ni kena cuba..knor tak masak hari penyakit m dah dtg

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan pun kadang2 datang juga penyakit m tu....tapi kena paksa juga diri sebab tak suka makan kat luar he heee.....

      Delete
  7. hadooiii!!! sakit jiwa raga tgk makanan sedap2 ni.
    nak buat malas.
    leh order ke sis? huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...jangan sampai sakit jiwa raga pula....ye ke..!!!!boleh....takut2 sampai sana dah tak boleh makan he heee.....

      Delete
  8. yg ini KY memang nak cuba, sbb tak pernah makan...nak kena cari spegetilah nanti

    ReplyDelete
  9. Langsung tak pernah buat spa dgn kuah sotong.. kalau dapat anak kita yang kecik 2 orang, di kutipnya sotong aje untuk makan dulu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas nie...bolehlah cuba....anak2 suka sotong kan...bubuh banyak2 nak lagi best masukkan udang dan kerang sekali he heee....

      Delete
  10. Replies
    1. klik je....memang untuk kongsi bersama he hee....

      Delete
  11. assalammualaikum yan,
    hebat2 resepi dalam blog yan ni..tahniah.Alhamdulillah.
    labu deco tu cantik, teknik folk art ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.....
      tq....singgah follow sini....ada folk art dan decoupage....

      Delete
  12. assalammualaikum yan,
    hebat2 resepi dalam blog yan ni..tahniah.Alhamdulillah.
    labu deco tu cantik, teknik folk art ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie mesti kes silap publish nie he heee.....

      Delete
  13. tak pernah sy buat mcm ni.. mmg lain dr yg lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah ye...lepas nie...boleh cuba tauuuu....

      Delete
  14. spaghetti yg dah dimelayukan lah ni yan...kena cuba ni,heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.....nak mengikut selera tekak orang melayu pula he heee....cuba jangan tak cuba.....

      Delete
  15. sedapnyer yan...ni kalau anak2 kak fiza rasanya sotong tu habis dulu...ha ha ha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak fiza.....sama ngan anak yan he heee....

      Delete
  16. Asyik spegethi bolognise je kan yan...sesekali berkari pun ok gak!

    ReplyDelete
  17. Yummy..vrsi malaysia pun sdap kn yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tukar selera Zila......sedap sebab kari kan makanan kita sini....

      Delete
  18. bagus la yan ni...ada je idea2 baru kuar ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq....boleh kongsi untuk semua kan...?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...