I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Monday, 5 November 2012

SUP TULANG VERSI UTARA






Assalamualaikum........salam sejahtera......untuk sahabat semua moga sihat dan sejahtera selalu hendaknya yeeeee........pada yang kurang sihat rajin2lah makan ubat supaya cepat sembuh......ok......kawan2 semua hari nie yan nak n3 resepi sup pula.....maklum belum habis lagi daging dan tulang korban hari tu.......penyedian sup nie semuanya yan ikut resepi sebelah utara maklum orang utara nohhhhh.......penyediaan yang ringkas tapi hasilnya memang pawer gile makan pula dengan bihun ,mee kuning dan ketiau huuuuu....layan habisssssss...tak tau nak habak macammana........tak pa cuba dulu noh.....baru tauuuuu......
ok lah ye......mai pakat layan nie resepi nohhhhh........

 

 





BAHAN BAHANNYA IALAH...........


A     4 ketul tulang selangka 
        3 biji ubi kentang belah 4
        2  ,,  bawang besar belah 4
        2 batang sadri dan air secukupnya

 
B      6 biji bawang merah
         5 ulas   ,,      putih
         1 sudu jintam manis
         1   ,,       ,,     putih
         2 biji buah keras


C      2 batang kayu manis
         3 kuntum bunga lawang
         5     ,,         ,,     cengkeh
         5 biji buah pelaga
         1 sudu kas kas
         2 batang serai di ketuk
         1 inci halia mayang halus
         1   ,,  lengkuas ketuk
         1 sudu lada hitam


D      daun sup / bawang
         bawang goreng
 
 
 






CARA MEMASAKNYA............

Bland bahan B hingga halus panaskan minyak tumis bahan C hingga naik bau masukkan bahan B kacau rata bila naik minyak masukkan bahan A biar ia merenih selama 1/2 jam tenguk bila daging dah empuk masukkan garam dan sedikit serbuk perasa dan rasa semua ok angkat dan taburkan bahan D sedia untuk di makan.......



 



SELAMAT MENCUBA SEMUA............!!!!!! JUMPA LAGI...........
DAAAAAA................

14 comments:

  1. sedapnya sup tulang...nak skit boleh...? mana mangkuk ni nak gi ketuk pintu umah kak yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. di persilakan datang....tak payah bawa mangkut kat rumah akak banyak mangkut tingkat lagi you.....tapi kena buat lain yang nie dah habis.....

      Delete
  2. mmg best ni, baru je buat last week !

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best buat pula guna tulang baru....memang layan.....

      Delete
  3. bg pengemar sup tulang ni...mesti mkn hingga mjilat jari..nmpk sedap tp sygg QH mmg xpandai nk mkn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun.....ruginya QH....tak makan sup tulang yan suka sangat.....

      Delete
  4. sedapnya hirup hirup sup. Makan dengan roti adeiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kata bila tengah hirup sup nie......mak mertua lalu kat belakang pun tak nampak he heeee......macammana nak nampak matakan kat depan....betul tak...?

      Delete
  5. sedapnyer Yan....suptulang ni hirup masa panaih2 wahhh terangkat...Yan org mana...mana tau kot2 jiran belakang umah kak fiza ka...ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun kak fiza... memang terangkat....oiiii jauh noh kat sempadan thai sana kak fiza tau dak.... nama tempat dia baling kedah...kak fiza dok kat pineng kan....yan pun ada sedara kat tanjung tokong....

      Delete
  6. Yan...hujan2 ni kalau dapat pekena sup tulang bes jg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he heee....tau pun.....mai2 mai singgah...

      Delete
  7. Aduhhh sedap tu menghirup sup panas-panas masa hujan ni.. sudahnya semalam dinner akak sup versi utara ni Yummy..

    p/s yan nak cuba tak rumpai laut kolagen asli tu.. nanti sms akak ye :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ....kak yati sesuai sangat kan.....musim2 hujan nie ye.....

      p/s nak kak yati tunggu lepas balik dari kampung ye....kalau beli banyak boleh kurang sikit tak..?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...