I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Wednesday, 21 November 2012

BROWNIES BUTTER CREAM BLUEBERI JEM





Assalamualaikum selamat pagi semua.......moga sihat sejahtera untuk semua yang mengunjungi dapur yan yang tak seberapa ini....semoga kita semua dapat berkongsi ilmu masakkan walau pun tak sehebat masterchef sekadar chef di ceruk dapur rumah saja......tak kisahlah kan......janji boleh memasak betul tak.......??????????
ok.....hari nie yan nak n3 satu resepi brownies yang yan cipta khas untuk semua moga dapat mencubanya....lapisan bawah brownies semua sama saja yang membezakannya adalah lapisan atasnya untuk brownies nie yan gunakan butter cream itu yang membezakan di antara brownies yang lain....walaupun ini adalah percubaan pertama tapi hasilnya memang umphhhh.....lapisan atasnya yang cair di mulut memang sedap dan gebu gebassss gitu........ok.....mari sama2 kita intai resepinya ye.......


 



BAHAN BAHANNYA.........

UNTUK BROWNIES

250 gm butter
3    biji telur
1    cawan serbuk koko
1/2    ,,  susu cair
3/4    ,,  gula
11/2 cawan tepong naik sendiri
1 sudu esen vanilla

CARA MEMBUATNYA........

Cairkan bater masukkan serbuk koko kacau rata masukkan telur dan gula yang di pukul ringan serta susu kacau rata selepas itu masukkan tepung dan esen vanilla kacau sebati sapu minyak atau gunakan kertas minyak diatas loyang tuang adunan brownies dan bakar selama 20 minit dengan suhu kepanassan 170 c sementara itu mari kita sediakan lapisan atasnya pula.......

BAHAN BAHANNYA........

BUTTER CREAM BLUEBERI JEM

250 gm butter 
100 gm shortening
1/2 cawan gula halus
2 biji telur
1 sudu esen vanilla
11/2 cawan tepong naik sendiri
jem blueberi secukupnya
sedikit perwarna merah
 

CARA MEMBUATNYA.......

Pukul butter dan shortening hingga kembang masukkan gula dan telur pukul lagi masukkan esen vanilla dan tepong pukul hingga sebati ambil adunan butter cream tuangkan diatas brownies yang siap di bakar tadi ratakan masukkan jem kedalam piping bag lorekkan mengikut corak yang anda sukai kemudian masukkan kembali kedalam oven bakar selama 30 minit dengan suhu kepanassan 170c
 
 
OK....YE KAWAN SEMUA.......SELAMAT MENCUBA..........!!!!!!!
JUMPA LAGI..............DAAAAAAAA.............

22 comments:

  1. sedapnya Yan....pandainya Yan reka resepi...hurm...nampak sedap sgt..nampak gebus gitew....dapnyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rindu kak fiza....
      sekadar mencuba kak....bila tekak nie rasa sedap tulah yan kongsi nie.....harap akak cuba ye....

      Delete
  2. Replies
    1. boleh.....tungu yan buat lagi....yang nie dah selesai.....

      Delete
  3. Sedapnya...jealous tgk bila org pandai buat kek nie. Saya x berapa pandai buat kek.. uhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan jealous....mai cuba buat mesti jadi punya....

      Delete
  4. Sedap tu Yan.. rajin ko yan menggodek buat kek.. alangkah indahnya kalau akak jadi jiran yan... dapat rasa kek tu hahha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat macam mana.....kalau dah tak tahu dok diam ada aje nak di buatnya......haaaa...tu...lah mai sini jadi jiran sebelah rumah yan he heeee.....

      Delete
  5. sodapp nya....
    kiter sllu beli je...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmmm...sedap....yan selalunya lebih suka buat sendiri dari membeli.....jimat duit kan he heeee....

      Delete
  6. pandai yan buat kek..ida memang fail nak buat kek....hihi....kdg2 teringin jugak nak buat sendri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah.....sikit2....yan nie jenis suka mencuba....

      Delete
  7. sedap nye kak...mixer dah rosak pulak..nanti dah beli baru bleh try buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tandanya orang rajin buat kek....sampai mixer pun boleh rosak he heeee.....cuba ye....

      Delete
  8. Assalamualaikum Yan's,

    Aduhhh...teringinnya Kak Ros...
    Sedap sangat nampak,cantik gebu sungguh...terima kasih ya Yan's kongsi resepi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak ros....
      Aduhhh kesian pula ngan kak ros nie....teringin ye...nanti yan poskan ye kak ros heheee......

      Delete
  9. woww...brownies sedapnya...bile tgk ni baru la tperasan yg QH dh lama juga xberbrownies...harus buat cepat2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH selalu buat blueberi chees atau coklat....bagi yan semuanya sedap belaka......

      Delete
  10. yan kalu akak try wat ni bakar guna pemanggang ajaib sesuai tak yan.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.....kan pemanggan tu ajaib....mestilah boleh he heeee.....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...