I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Thursday, 27 June 2013

SAYUR CAMPUR & IKAN TENGGIRI PANGGANG





Assalamualaikum........

Salam jumaat untuk semua....moga dengan hari yg baik ini di beri nikmat kebaikan & kesihatan yg memuaskan & jalani hari ini dengan amalan2 yg mulia moga ketakwaan kita terhadap Allah makin bertambah & di redoinya....ok kawan2 semua....n3 kali nie...Yan nak kongsi satu menu yg ringkas untuk yg tengah berdiet untuk menguruskan badan....maklum tak lama lagi nak raya kan...??
sooo....mesti nak pakai baju cantik2 kannnn....sapa2 yg nak cuba menu mudah nie....jom kita layannnn.....



 





SAYUR CAMPUR.......

BAHAN2NYA........

A      6   biji bebola sotong di potong
         1/2  ,,  cili bangala merah & kuning
         10 keping cendawan tiram
         10     ,,      kacang sepat
         1   sudu lada hitam/putih

B       4   biji bawang merah mayang halus
          3   ulas    ,,       putih        ,,          ,,

CARA MEMASAKNYA......

Panaskan sedikit minyak jagung/ zaitun tumis bahan B hingga naik bau kemudian masukkan bahan A satu persatu berserta sedikit garam & sedikit serbuk perasa kacau rata angkat & hidang kan bersama ikan tenggiri panggang.
 
         
         





IKAN TENGGIRI PANGGANG

BAHAN2NYA.......

A     2   keping ikan tenggiri
        1   s/k garam & serbuk kunyit
    

B     2   biji bawang merah
        2   ulas    ,,       putih
        1   sudu serbuk kari ikan
        1   tangkai daun kari

CARA MEMBUATNYA......

Bland bahan B hingga halus campurkan dengan bahan A perap seketika kemudian bolehlah di panggang hingga masak.


 
 





SELAMAT MENCUBA SEMUA.........SAMPAI JUMPA



 LAGI.......DA.....DA.......

22 comments:

  1. Replies
    1. boleh Mala....di persilakan he heee....

      Delete
  2. Yan..ikan tenggiri panggang tu menggoda selera betul, lapo terus jadinya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke...Ummi....jom makan sama2....

      Delete
  3. betul la tenggiri panggang tue nampak sgt sedap yan..kecurr..

    ReplyDelete
  4. dapat makan ikan dan sayur juga...
    sedapnya...

    ReplyDelete
  5. Ok jugak idea ni Yan... asyik masak kari ....buat style ni pun bestkan...

    ReplyDelete
  6. Assalam yannn
    ikan tenggiri memang sedapp
    2 in 1 ye yan sekali harung mkn ikan Dan sayur jg
    tqq resepi ni harus dicuba he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa salam Mama Sara....

      betul tu......sama2...cuba lah ye.....

      Delete
  7. Assalamualaikum Yan, maaf ye baru sempat singgah,

    eemm...sedap dan KU suka, nanti puasa rasanya kena banyak buka blog Yan, nak try resepi heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam KY.....tak kisah & faham tu....

      boleh....tq...

      Delete
  8. ikan tengiri byk isi..suka sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa...kan..senang nak makan kan..?

      Delete
  9. Oh kalau panggang macam Yan ni dah tak payah cecah air asam dah sedap makan terus sebab rencah dia lengkap. Yg best ikan tengiri ni tulang senang nak asing dgn isi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...