I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Tuesday, 11 June 2013

KARI AYAM & KELADI






Assalamualaikum........

Salam sejahtera kawan2 semua........

kawan2 n3 kali nie....Yan nak kongsi satu lagi resepi yg menggunakan batang keladi kali nie....Yan buat masak kari dengan ayam resepi turun temurun my familly sebelah utara dan salah satu makanan kegemaran Yan...dulu2 bila ada kenduri kendara mesti ada kari batang keladi & ayam kampung memang layan you.....jom kita intai resepi kat bawah ye....!!!!!!!









KARI AYAM & BATANG KELADI / (BERAH)





BAHAN2NYA.......


A      1/2   ekor ayam di potong
         6      batang keladi di potong & celur

B       4     biji  bawang merah di mayang halus
          3     ulas     ,,       putih    ,,      ,,          ,,
          1     inci halia                  ,,      ,,          ,,
          2     batang kayu manis
          3     kuntum bunga lawang
          5     biji buah pelaga
          3     tangkai daun kari

C       2     s/b  serbuk kari daging bancuh dengan air


D       3    cawan santan


CARA MEMASAKNYA...........


Panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga naik bau kemudian masukkan bahan C kacau rata bila naik minyak masukkan bahan A & sedikit air biarkan merenih bila ayam dah masak masukkan bahan D serta garam & sedikit serbuk perasa kacau rata biar mendidih sebentar rasa semua ok boleh angkat dan hidangkan.










SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA.......!!!!!!!SAMPAI 


JUMPA LAGI.......DA......DA.....

34 comments:

  1. Sedapnya batang keladi..selalu msk asam rebus xpernah lg rasa masak kari. Blh cuba nnt :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau macam tu....lepas nie...kena cuba masak kari pula lah ye...?

      Delete
  2. perrghhhh ni mkn bertambah pon x sedar ;-)

    ReplyDelete
  3. ini pun selera knor juga

    ReplyDelete
  4. tak penah lak masak ayam ngan keladi... orang utara yerk masak cam gini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu....memang makanan orang utara nie....

      Delete
  5. salam yan, selalu keladi masak asam je yan...masak kari sedap ye?

    ReplyDelete
  6. Assalam
    yan, biasa tgk keladi msk asam je yg kari blm lg
    tentu sedapp ni kan
    ayah akak suker mkn keladi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam....

      ha...nanti cuba buat mesti ayah Sara suka punya he heee...

      Delete
  7. Susah nk dpt syur keladi la..klu ada kmi slalu msk asam jew..klu kari mmg x pernh..nmpk sdp ne yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke...kat klang banyak kat pasar pagi....memang sedap Zila bila buat kari keladi nie....

      Delete
  8. alahai....sedapnye tengok kari ayam+ keladi ni kak yan...selalu jumpa kari ayam+ ubi kentang...terus teringin nak makan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa....belum kena penangan kari keladi & ayam lagi best tau....

      Delete
  9. Kalau kakak dapat ini kan Yan kakak lebih suka batang keladi dia daripada ayamnya. Kuah karinya pun sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan pun sama Kak.....selalu ambil keladi dari ayam...

      Delete
  10. assalam..
    campur batang keladi tu yg sedap..huhu
    rumah sy dah 3 ari ni air x de so nk masak simple je..masak paprk..seb bek ank2 pun suka :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan2....ye ke...kesiannya paip bocor ke....memang kalau tak de air bercinta2 nak masak kan...?

      Delete
  11. rasanya first time tengok campur dengan keladi...sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap.....tak caya cuba dulu baru tau he heee.....

      Delete
  12. Salam rindu-rinduan Yan..

    Nak tumpang makan nasi boleh, hehe, terliur tengok, ada keladi lagi tu, best!!!

    ps: Yan nanti bagi address ye, ummi nak pos souvenir, email address ke:ummiross@gmail.com ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rindu juga untuk Ummi.......

      boleh aje Ummi.....singgah lah ye.....

      tq Ummi....ok...

      Delete
  13. kari ayam biasa buat dgn keladi mmg x pernah. kena cuba lah ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau macam tu kena cuba nie...KA.....

      Delete
  14. orang utara ni memang kreatif tang masakan..

    ReplyDelete
  15. lauk fevret ni, kari oh kari heee

    ReplyDelete
  16. dulu2 arwah mak akak buat asam pedas je batang keladi ni...sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau belah utara pun sama juga....asam pedas & kari itu je...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...