Tuesday, 11 June 2013
KARI AYAM & KELADI
Assalamualaikum........
Salam sejahtera kawan2 semua........
kawan2 n3 kali nie....Yan nak kongsi satu lagi resepi yg menggunakan batang keladi kali nie....Yan buat masak kari dengan ayam resepi turun temurun my familly sebelah utara dan salah satu makanan kegemaran Yan...dulu2 bila ada kenduri kendara mesti ada kari batang keladi & ayam kampung memang layan you.....jom kita intai resepi kat bawah ye....!!!!!!!
KARI AYAM & BATANG KELADI / (BERAH)
BAHAN2NYA.......
A 1/2 ekor ayam di potong
6 batang keladi di potong & celur
B 4 biji bawang merah di mayang halus
3 ulas ,, putih ,, ,, ,,
1 inci halia ,, ,, ,,
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari
C 2 s/b serbuk kari daging bancuh dengan air
D 3 cawan santan
CARA MEMASAKNYA...........
Panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga naik bau kemudian masukkan bahan C kacau rata bila naik minyak masukkan bahan A & sedikit air biarkan merenih bila ayam dah masak masukkan bahan D serta garam & sedikit serbuk perasa kacau rata biar mendidih sebentar rasa semua ok boleh angkat dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA.......!!!!!!!SAMPAI
JUMPA LAGI.......DA......DA.....
Labels:
KARI AYAM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya batang keladi..selalu msk asam rebus xpernah lg rasa masak kari. Blh cuba nnt :D
ReplyDeletekalau macam tu....lepas nie...kena cuba masak kari pula lah ye...?
Deletesdap tu..:)
ReplyDeletekena cuba baru tau....
Deleteperrghhhh ni mkn bertambah pon x sedar ;-)
ReplyDeletememang pun he heeee....
Deleteini pun selera knor juga
ReplyDeletesama kita ye...Kak Nor....
Deletetak penah lak masak ayam ngan keladi... orang utara yerk masak cam gini..
ReplyDeletebetul tu....memang makanan orang utara nie....
Deletesalam yan, selalu keladi masak asam je yan...masak kari sedap ye?
ReplyDeletemasak kari lagi sedap....
DeleteAssalam
ReplyDeleteyan, biasa tgk keladi msk asam je yg kari blm lg
tentu sedapp ni kan
ayah akak suker mkn keladi
Wasalam....
Deleteha...nanti cuba buat mesti ayah Sara suka punya he heee...
Susah nk dpt syur keladi la..klu ada kmi slalu msk asam jew..klu kari mmg x pernh..nmpk sdp ne yan..
ReplyDeleteye ke...kat klang banyak kat pasar pagi....memang sedap Zila bila buat kari keladi nie....
Deletealahai....sedapnye tengok kari ayam+ keladi ni kak yan...selalu jumpa kari ayam+ ubi kentang...terus teringin nak makan :)
ReplyDeletehaaaa....belum kena penangan kari keladi & ayam lagi best tau....
DeleteKalau kakak dapat ini kan Yan kakak lebih suka batang keladi dia daripada ayamnya. Kuah karinya pun sedap..
ReplyDeleteYan pun sama Kak.....selalu ambil keladi dari ayam...
Deleteassalam..
ReplyDeletecampur batang keladi tu yg sedap..huhu
rumah sy dah 3 ari ni air x de so nk masak simple je..masak paprk..seb bek ank2 pun suka :))
sedap kan2....ye ke...kesiannya paip bocor ke....memang kalau tak de air bercinta2 nak masak kan...?
Deleterasanya first time tengok campur dengan keladi...sedapnya..
ReplyDeletememang sedap.....tak caya cuba dulu baru tau he heee.....
DeleteSalam rindu-rinduan Yan..
ReplyDeleteNak tumpang makan nasi boleh, hehe, terliur tengok, ada keladi lagi tu, best!!!
ps: Yan nanti bagi address ye, ummi nak pos souvenir, email address ke:ummiross@gmail.com ye...
salam rindu juga untuk Ummi.......
Deleteboleh aje Ummi.....singgah lah ye.....
tq Ummi....ok...
kari ayam biasa buat dgn keladi mmg x pernah. kena cuba lah ni !
ReplyDeletekalau macam tu kena cuba nie...KA.....
Deleteorang utara ni memang kreatif tang masakan..
ReplyDeleteye...ke nie....he heeee
Deletelauk fevret ni, kari oh kari heee
ReplyDeletetahu....nak pula ada ayam kan...?
Deletedulu2 arwah mak akak buat asam pedas je batang keladi ni...sedapnya
ReplyDeletekalau belah utara pun sama juga....asam pedas & kari itu je...
Delete