Thursday, 13 June 2013
TENGGIRI MASAK LEMAK KANTAN
Assalamualaikum......
Salam jumaat untuk semua moga hari ini menjadi hari terbaik untuk semua....sempena hari mulia ini mari sama2 kita berselawat ke atas junjungan kita nabi Muhammad S.A.W. moga dengan ini dapat menambah pahala & mendapat syafaat nya di akhirat kelak....kawan2 n3 kali nie....Yan nak kongsi satu lagi resepi masak lemak...tapi kali nie...Yan menggunakan ikan tenggiri pula...ok untuk resepi jom sama2 intai kat bawah....
TENGGIRI MASAK LEMAK KANTAN
BAHAN2NYA.........
A 1 ekor ikan tenggiri potong & goreng
15 biji kacang buncis di potong
2 kuntum bunga kantan 1 belah 2
1 keping asam gelugur
1 batang serai di titik
B 10 biji cili api
2 ,, bawang besar
2 ulas ,, putih
1 inci kunyit hidup
1 cawan air
C 2 cawan pati santan/susu
CARA MEMASAKNYA.........
Bland bahan B hingga halus masukkan kedalam periuk didihkan atas api yg sederhana tambah sedikit air bila mendidih masukkan bahan A kacau rata kemudian masukkan pula bahan C serta garam & sedikit serbuk perasa biar merenih sebentar kemudian rasa semua ok...angkat dan hidang kan.
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA...........SAMPAI JUMPA
LAGI........DA......DA......
Labels:
IKAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalam..
ReplyDeleteya Allah kak pepagi lg dah buat perut jd lapar..ni mmg peberet sy ngan hbby.. tp yg ada dlm esbok pun tinggal ayam n ikan bawal je..hurmm
Wa salam....
Deleteye ke....siannya....bawal pun boleh juga...
Mesti sedap kan..saya kalau msk lemak biasa2 jerk.. nak cubalah.. tq share ya.. :)
ReplyDeleteyg nie....pun biasa2 juga cuma ada bunga kantan je kan.....sama2...cuba jangan tak cuba he heee....
Deletebest yerk boh bunga kantantu... kitani kalau masak tak pandai nak mengexplore....
ReplyDeletehaa.....bau satu rumah tau....ye ke tu.....he heee....
Deletesalam yan, pagi ni dok berkira2 nak masak apa...tup2 yan post resipi ni...tq yan
ReplyDeletesama2 @na.....boleh masak untuk hari nie...kan..?
Deletewanginya gulai sebab bunga kantan ni...memang sedap
ReplyDeletewangi kan2....he heee....
DeleteWah menggoda betul gulai ikan tinggiri yan ni :D
ReplyDeleteSuka sangat bunga kantan :)
ye ke...Kak Yati....tergoda kat mana tu....kat kepala atau ekor ikan tu...sama he heee.....
DeleteYan...makan dengan nasi panas2 sedap ni, tak cukup sepinggan.
ReplyDeleteps:Yan..ummi dh check email, takde pulak email Yan, email ummi ni ada problem sikit kot, semalam ada yg hantar pun tak dapat. Yan sms je alamat ke no. ni ye: 016 8784960.InsyaAllah esok ummi nak pos.
betul tu Ummi....
Deletep/s ok Ummi....
yng ini mmg sedap sebab dah selalu KA buat hehehe
ReplyDeletesedap kan KA.....belum cuba belum tau kan...
DeleteAroma bunga kantan yg menambah sedap Yan.. Kakak suka:)
ReplyDeletebetul tu Kak....
Deletesedappp je tgk ikan tenggiri ni..jarang makan sbnrnya...:)
ReplyDeleteYan pun bukan selalu masak ikan tenggiri nie....
DeleteSedappp..bunga kntan klu letak kt mna2 mmg jsdi sedappp..brselera tgk ..
ReplyDeletebetul tu Zila.....menambah rasa & aroma kan..?
DeleteBiasanya tenggiri saya buat asam pedas@masak kicap. Lemak kantan? Boleh cuba pulak, heee
ReplyDeleteboleh di perbagaikan...ikut citarasa kita....macam yg nie...tambah bunga kantan....lain sikit rasanya...
Deletesedapnye...mesti makin wangi sbb ada bunga kantan dalam kuah lemak tu kan
ReplyDeleteiye....memang segar je bau aroma kantan tu....buat bertambah selera tu he heee....
Deletetadi we all masak tenggiri kari. sedap gak..
ReplyDeleteapa2 kalau pakai kunyit hidup, lain rasanya kan..
betul tu...Kak Azian....rasa kesegaran tu ada....
Deletenampak sedap tu
ReplyDeletecubalah pasti suka....
Deleteeemmm...satu lagi resepi yg menyelerakan...
ReplyDeleteehmmmm....tak nak cuba ke...?
Delete