Monday, 17 June 2013
KERANG GORENG TOM YAM
Assalamualaikum......
Salam sejahtera untuk semua.....hari nie...cuaca kat tempat Yan masih gelap akibat jerubu yg tebal memang dari tingkap tak dapat nak lihat dengan jelas kerana kabus yg amat tebal...sooo...berehat je lah dalam rumah kurangkan aktiviti luar.....haaa...macammana pula dengan tempat kawan2....adakah ok....atau sama je...!!!!!ok lah kawan2 n3 kali nie...Yan nak kongsi satu resepi istimewa dari kerang untuk yg tak suka makan kerang pasti akan suka bila masak macam nie....insyaallah....pasti suka kannya......jom sama2 kita intai resepi kat bawah nie.....
KERANG GORENG TOMYAM
BAHAN2NYA..........
A 1 kg kerang cuci bersih2
2 sudu pes tom yam
3 helai daun limau purut mayang halus
B 5 biji bawang merah mayang halus
4 ulas ,, putih ,, ,,
1 btg serai di titik
6 biji cili api ,,
C 1 biji cili merah/hijau/kuning
CARA MEMASAKNYA........
Panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga garing kemudian masukkan bahan A satu persatu kacau rata dan tutup sebentar dengan tudung periuk bila kerang dah masak masukkan sedikit garam & sedikit serbuk perasa serta bahan C kacau rata rasa semua ok boleh tutup api & angkat hidangkan sewaktu panas2.
OK.....SEMUA...!!!!!!!SELAMAT MENCUBA.......SAMPAI
JUMPA LAGI......DA.......DA........
Labels:
KERANG
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Biasa buat kerang rebus atau bakar aje, mesti sedap rasanya kerang tomyam nie.. :P
ReplyDeleteitulah Atie....sesekali tukar menu tu best juga kan...?
Deleteerr ada sesiapa nk tolong kopekkan kulit kerang? ;-)
ReplyDeletetak yah kopek2 Anis....cuci bersih2 goreng macam tu je....nanti dia terbukak sendiri lagi senang nak makan.....
Deletenew menu
ReplyDeletebaru juga lah kot he heeee.....
Deleteeemmm...boleh ekk, baut tom yam, nak cubalah
ReplyDeleteboleh KY.....tapi jangan yg berkuah pula he heee....
Deletemesti sedap ni...blh cuba...=)
ReplyDeletesedaplah kot....kalau tekak boleh terima tu kan...?
Deleteyummy..:)
ReplyDeletememang yummy kalau makan panas2 gitu....
Deletesedap ni... simple ja. tunggu balik malaysia baru dpt makan kerang. sini tak dak
ReplyDeleteala sianya....tak pe balik raya nanti boleh cuba buat ye....
DeleteYelah Yan, sekarang ni cuaca berjerebu je kan, dah lama KL tak berejerebu macam ni.
ReplyDeleteYan, kerang ni peberet ummi, terliuq!!!
betul tu Ummi.....rasa macam tak selesa betul....
Deleteye ke...Ummi.....nanti boleh lah cuba Ummi....
Sedap style ni Yan. Aroma daun limau dan serai itu menambah rasa sedap tu..
ReplyDeletememang pun tu sebab Yan potong halus2 daun limau tu nak bagi ada aroma dia kat situ...
Deletehehehe sedap jugak yer buat ala2 tomyam ni
ReplyDeletebetul KA.....cubalah tapi....jangan terlalu berkuah....
Deletewah..nampak meriah la yan...warna warni gitu..jarang sangat masak kerang ni...nampak simple je cara masaknya...boleh cuba..
ReplyDeletemeriah tu untuk menarik selera je....cubalah senang je....
Deleteulala sekali2 nak ubah rasakan... bolehler dicubani...
ReplyDeleteaaaa....betul tu....pandai you....
DeleteDAH LAMA NAK BUAT KERANG GORENG MCM NI...NTI BULAN PUASA NAK BUAT LAH..LPS TU BUAT CICAHNYAKAN..SEDAPNYA
ReplyDeleteMKN SEORANG SAJALAH..YG LAIN2 TAK MKAN..MAK DIA TAK BAGI..NANTI SAKIT PEYUT..MAK DIA TAK PE
ye ke....betul tu sesuai kan...buat berbuka gitu...
Deletesalam yan, tomyam kerang tk penah rasa lg ni...kerang tu kena basuh betul2 kan baru blh masak dgn kulit2 nyer sekali...kan?
ReplyDeletebetul tu....kalau tak silap2 sakit perut di buatnya....senang je ramas2 dengan daun pisang insyaallah putih bersih je kulitnya....
Deletesedap nih bole la akak try kalu rajin
ReplyDeletecuba lah....bila2 rasa nak makan kan...
Deletedapat makan kerang tom yam, mudahnya...
ReplyDeletemudah & sedap tak payah susah....kadang2 yg mudah itu lebih sedap betul tak...?
Delete1st time tgok msakan cmni :) sdap je
ReplyDeletebetul ke SKA.....nanti suruh Ibu masak ye....
DeleteBagus jugak sesekali tukar selerakan Yan...asyik rebus je hehe
ReplyDeletebetul tu Hainom.....
Delete