I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday, 2 December 2012

POPIA SUMBAT BAKAR






Assalamualaikum ......salam sejahtera semua....doa dan harapan agar semuanya sihat sejahtera selalu disamping family tersayang.......apa pun terbaik untuk semua......!!!!!!!ok hari nie yan nak n3 satu resepi popia yang yan namakan popia sumbat yan gunakan sayur sayuran isi udang dan daging....popia nie.....sedap di makan panas2 ranggup dan yummy je.......ok......untuk yang berminat untuk mencuba bolehlah layan ini resepi ye......


 




 BAHAN BAHANNYA..........

A   1 Bungkus kulit popia size kecil
      2 sudu planta untuk sapu pd popia

B   200 gm daging cingcang
     200   ,,   udang     ,,
     5    biji kacang buncis ptong dadu
     1      ,, kentang              ,,        ,,
     1      ,, tomato               ,,        ,,
     1    btg lobak merah      ,,         ,,
     2    tangkai daun bawang
         1/2    ,,      broccoli
C   5  biji telor

D   8  biji cili kering
      3  biji bawang merah 
      3  ulas    ,,      putih 


CARA MEMBUATNYA..........

Bland bahan D hingga halus kemudian tumis dengan sedikit minyak kacau rata bila naik minyak masukkan bahan2 B step by step dahulukan yang lambat masaknya bila semua dah okey masukkan sedikit garam dan serbuk perasa kacau rata siap sejukkan sebentar sementara tu pukul bahan C lepas tu masukkan kedalam bekas bersama inti tadi kacau rata......susun popia lapis pertama sapu planta buat hingga menjadi tiga lapis masukkan kedalam acuan cup cake yang telah di sapu planta kemudian sumbatkan inti tadi dan bakar selama 45 minit dengan kepanasan 180 c .

   




SENANG KAN........SELAMAT MENCUBA.......
UNTUK SEMUA........JUMPA LAGI......DA.....

14 comments:

  1. mabeles... yan nak tanya .. mmg guna 5 biji telur yer... pastu kita bleh kan susun atas tray muffin kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mabeles....ye... mayang kalau sikit takut bahan2 tu tak melekat bila masak nanti....kalau telor A tiga biji cukup kot....memang tray muffin atau cup cake .

      Delete
  2. Sedap tu Yan.. tapi akak tak rajin nak buat macam tu hahahhahh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak belum rasa kesedapannya....bila dah cuba pasti nak buat lagi he heeee....

      Delete
  3. mcmne lah rasanya tu kan yan..akk kecur plk tgk:)

    ReplyDelete
  4. sedap zila....cubalah buat tak susah pun...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Yan's,

    Rajin lah Yan's ni,terima kasih ya kongsi resepi...
    Memang kelainan lah popia ni,selalunya popia basah dan popia goreng ja kan,yang ni pulak dibakar..nampak sungguh sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lain dari yang lain....cubalah kak ros...tentu anak2 kak ros suka....

      Delete
  6. kak, nak.. untuk sy letak udang 2 ekoq.. Allah sedapnye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh....jangan kata 2 ekoq 10 pun boleh he heee...

      Delete
  7. Sedap nyeeee....takde la yang tak sedap kalau masuk sini...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...