I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Friday, 21 December 2012

CEMPEDAK CREPE





Assalamualaikum.......salam sayang untuk semua teman2 moga sihat sejahtera di samping family tersayang......ok hari nie.....yan n3 satu resepi tengah hangat di pasaran biasalah kan.....bila berkunjung kat blog teman2 ramainya tengah tayang durian crepe gitu......yan pun ambil kesempatan nak tayang juga.....tapi bukan durian crepe tapi cempedak crepe.......gitu he heee....kebetulan stok cempedak madu banyak kat rumah.....cempedak yang isinya besar warnanya kekuningan dan sangat manis rasanya......ok kepada teman2 yang sudi nak mencerepe juga layan ini resepi.......


 





BAHAN BAHANNYA.........


A    50 gm tepong gandum
       50  ,,     ,,       ubi
       20  ,,     ,,       kasted
       20  ,,     ,,       beras
       20  ,,     ,,       jagung
       2    biji telur
       250 ml susu segar
       3    sudu minyak jagung
       1      ,,   garam dan perwarna ikut citarasa

B     250 ml whipping cream
           3 sudu gula nak manis tambah

C    1  mangkuk isi cempedak bland tampa air

 
 




CARA MENYEDIAKANNYA........


Bland semua bahan A hingga sebati panaskan kuali leserkan minyak tuang 1 senduk adunan buat macammana kita membuat kuih dadar dah masak angkat ulang yang sama sampai habis sementara tu putar bahan B hingga kembang dan bertanduk mulakan pembukusan  ambil kulit yang dah siap tadi letakkan whipping cream dan di ikuti isi cempedak dan akhirnya tutup kembali dengan whipping cream dah sedi untuk membungkusnya.......hasilnya seperti yang dilihat .



 


SELAMAT MENCUBA..............UNTUK SEMUA...........SAMPAI JUMPA LAGI.........DAAAAA...........

30 comments:

  1. waaa nice sharing..sy da try durian creepe...sedaaapp sngt..hhihi

    ReplyDelete
  2. lepas nie...cuba pula cempedak crepe nie...ye...sedap...

    ReplyDelete
  3. yang durian belum rasa lagi..ni dah keluar yg cempedak pulak..heheeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..ke...lepas nie buat dua2....satu bubuh cempedak satu lagi durian....heheee...

      Delete
  4. Amboiii kak Yan... dah cempedak crepe lak ... doyan crepe pun tak pernah rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat macam mana...masa tu teringin nak makan durian crepe....durian tak ada...kebetulan ada cempedak....layan je lah....he heee....mai lah sini kalau nak rasa....

      Delete
  5. uikss...selalu org buat durian creepe je kan.. kreatif lah Yan ni.. untung anak & suami dapat isteri pandai masak..tak mcm atie.. dok reti sgt masak memasak..huhu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq...dok le pandai sangat....sikit2 ja....

      Delete
  6. eeemmm...cempedak pun ada crape? ini baru KY suka..pasti KY buat nanti, tapi cempedak susah sikit nak dapatkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja2 KY....tukar cempedak...kebetulan itu yang ada...cubalah...KY..sedap juga....

      Delete
  7. untuk yang tak sukakan durian leh cuba yang lain kan... akak hantu durian nak crep durian jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu....cempedak crepe pun sedap.....

      Delete
  8. lepas ni mesti orang asyik sebut cempedak crepe pulak. hehe

    ReplyDelete
  9. Hari tu ada kwn beli crepe cempedak ni, 4 utk RM10. So sape yg rajin tu boleh aje bt income kn. Hehe, dan pembelinya mesti lh saya salah seorang darinya. Suka tgk org msk tapi x reti.

    ReplyDelete
  10. crepe durian kot...4 Rm 10.....cubalah buat sendiri...nanti tak payah beli he heeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, bukan crepe durian dan bukan crepe cempedak, dah confirm, crepe nangka sebenarnya.

      Delete
    2. nie...lagi terbaru....he heee...

      Delete
  11. Sedapnya Yan.. akak pun suka cempedak.. nanti akak nak cubalah pulak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ye kita...yan suka ngan cempedak nie...buat apa pun sedap kan....?

      Delete
  12. tenkiu follow..dh follow blik..kreatif resepinye.. =)

    ReplyDelete
  13. sedapnyer ... mmg suka cempedak sebab x mkn doyan hehehe

    ReplyDelete
  14. kalau macam tu... bolehlah....cuba sedap....

    ReplyDelete
  15. Wah...tak pernah lagi cuba perisa cempedak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas nie....bolehlah cuba buat ye.....

      Delete
  16. Salam kenalan..hye saya lia,,saje Blogwalking..lia dah follow blog..nanti follow blog lia lik yer time ksh..nice blog ^_^
    http://gulagulagetahwarnawarni.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...