I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Sunday, 22 July 2012

NASI GORENG TOM YAM

Salam sejahtera untuk semua........!!!!!!!!semoga sihat dan gembira
selalu hendaknya........alhamdulillah hari ini masuk hari ketiga kita
berpuasa......semoga semuanya dapat menjalani ibadah puasa hingga keakhir ramadan dan jangan lupa pada amalan mulia di bulan ramadan ini kalau boleh...... kumpul sebanyak banyak pahala
yang boleh......!!!!!!!!
ok......!!!!!!hari ini yan n3 satu resipi nasi yang amat mudah di sediakan maklum bulan puasakan kurang selera.........jadi bila masak nasi goreng yang pedas berapi macam ni........boleh menambah selera ........betul tak.......????????? 
 oklah......untuk resipi hari ini ............

BAHAN BAHANNYA.........

A         1 mangkut nasi
            6 biji kacang buncis
            1/2 biji lobak merah
            1 kiub pati ayam


B         1 labu bawang besar di mayang halus
            3 ulas      ,,       putih   ,,     ,,          ,,

C         10 ekor udang
            2 sudu perencah tom yam
            6 biji cili api di ketuk
            1 sudu serbuk lada hitam
 
CARA MEMASAKNYA............

Panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga naik bau selepas itu
masukkan bahan C kacau sebentar........kemudian masukkan bahan 
A berserta sedikit garam kacau rata bila masak bolehlah diangkat dan hidangkan .......hias mengikut citarasa anda..............!!!!!!!!!!

OK.......!!!!!!!!!SELAMAT MENCUBA..............!!!!!!!!!!
  DAN  SELAMAT BERPUASA........JUMPA LAGI.......DA......!!!!!

12 comments:

  1. nampak sedap, tapi KY kurang dengan tom yam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi goreng rasanya lain sikit.....!!!!macam kuah tom yam lain rasanya.......

      Delete
  2. hhhmmm dap dap nyer...ida kalau buat guna perencah ready made jer....huhuhu...nanti bolelah buat ikut resepi yan nie...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang samalah kot ......!!!!!!!

      Delete
  3. boleh try untuk berbuka nanti...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje......!!!!!!!senang yang pasti sedap
      betul tak......????????

      Delete
  4. Salam ziarah,
    waaa... nasi goreng mmg sesuai dimkn bila2 masa kan... berbuka pon ok sahur pon ok juga... senang & sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah.....!!!!!!
      sangat sesuai dan senang betul tu......??????

      Delete
  5. nmpk sedap..btul tu...bln posa ni masak yg simple2 aje utk sahur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan setuju.....!!!!!!biar simple janji sedap.....!!!
      betul kan......???????

      Delete
  6. saya nasi goreng tomyam ni tak pernah cuba lagi...kalau ada rezeki boleh cuba nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala tukar selera apa salahnya.....!!!!!
      cuba jangan tak cuba......ye..!!!!!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...