I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Thursday, 5 July 2012

BUBUR NASI LEMAK MANIS

 Salam dan selamat pagi semua............
 semoga berbahagia dan ceria selalu sempena hari jumaat penghulu
 segala hari ini.........semoga hidup kita dirahmati olehnya amin........
 ok.......hari ni yan kongsi satu resipi iaitu sejenis bubur nasi......
 bubur nasi ni selalu yan masak bila anak anak kat rumah tak selera
 nak makan ......jadi bila masak bubur ni diorang makan .
 ok......bahan untuk resipi ini ialah...........


BAHAN BAHANNYA..........



A   1 mangkut beras wangi
      3 helai daun pandan

B    1 /2 mangkut gula melaka


C    1 mangkut santan pekat 




CARA MEMBUATNYA...............

Rebus bahan A hingga menjadi bubur kemudian bahagi kepada 
dua bahagian satu masukkan bahan B dengan sedikit gula kalau kurang manis dan satu lagi masukkan bahan C serta sedikit garam.....kemudian masak sebentar agak agak
dah ok.....bolehlah diangkat dan hias mengikut citarasa anda........!!!

OK CUKUP SAMPAI DISINI AJE JUMPA LAGI.......DA......!!!!!!!

6 comments:

  1. first time tgk resepi ni..bleh try la nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya...!!!!ke....???
      cubalah....sedap....!!!!!

      Delete
  2. orang jawa selalu prepare for sepesel occasion kannn, mak saya selalu prepared bila ada kenduri ke? besday ke? jarang org tahu ttg bubur manis ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya....!!!!memangpun tapi sesetengah tempat aje....
      yang masih buat bubur manis ni....!!!!!

      Delete
  3. ye..!!!!ke nanti akak hantar ye...!!!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...