Tuesday, 22 May 2012
KARI KETAM
salam semua ....hari ni yan nak n3 apa yg yan masak hari ini ....yan pun mulanya tak tahu nak masak apa hari ni.......buka aje peti ais nampaklah cik ketam ni ......so apa tunggu lagi layanlah resipi ini...................
BAHAN -BAHANNYA..........
A 4 ekor ketam di bersihkan
1 biji tomato belah 4
1 ,, cili bangla di potong
B 2 sudu serbuk kari ikan
C 2 cawan santan / susu
D 2 biji bawang merah di mayang halus
2 ulas ,, putih ,, ,, ,,
1 inci halia ,, ,, ,,
1 sudu halba campur
2 tangkai daun kari
CARA MEMASAKNYA............
tumis bahan D hingga garing masukkan bahan B dengan sedikit air kacau rata bila dah pecah minyak masukkan bahan C serta A bila mendidih masukkan sedikit garam dan serbuk perasa kacau rata bila ketam dah masak bolehlah diangkat .........
kari ketam ini boleh di makan dengan mee juga cuma tambah fish ball , fish kek daun sup /bawang juga bawang goreng. ok .......selamat mencuba.........
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
amboi sedapnya kari ketam....favourite ida tu.....mai la antar kat ida skit...hihihi:)
ReplyDeletemarvellousnya... terliur tengok ni..
ReplyDelete