Assalamualikum..........selamat pagi buat semua yang sudi singgah di dapur yan yang tak seberapa ini......!!!!!!!moga sihat dan berbahagia hendaknya amin........hari ni yan nak n3 satu lagi resepi yang menggunakan telor ikan ......kali ini yan menggunakan telor ikan mayong / bagok atau mungkin kat tempat lain namanya pun lain betul
tak......????telor ikan ni sedap bila masak rasanya kenyal bak kata orang nogeri memang sodap ehhhh.....ha ni ada satu petua kalau nak hilangkan bau hanyir telor ikan nie perap sekejab dengan limau nipis kooo kasturi pun tak kesahlah asalkan limau.....jangan pula guna limau bali he heeeeee......ok mari kita sama 2 layan ini resepilah........
BAHAN BAHANNYA ............
A 2 ketul telur ikan sama macam kat atas
1 helai daun kunyit
B 1 biji bawang besar belah 4
4 ulas bawang putih
10 biji cili api
1 batang serai di potong halus
C 1 biji kelapa ambil santannya / 1/2 tin susu
2 ,, cili merah belah 4
2 ,, tomato ,, ,,
1 sudu serbuk kunyit sedikit garam dan perasa
CARA MEMASAKNYA.........
Bland / tumbuk bahan B hingga halus masukkan kedalam periuk bersama bahan A biarkan mendidih bila telur hampir masak masukkan bahan C kacau rata bila mendidih bolehlah diangkat dan hidangkan ..........
SELAMAT MENCUBA..........!!!!!!JUMPA LAGI .......DA.........
Sedapnya. Dah lama tak mkn ketam.
ReplyDeleteye ke...!!!!!fiza menu kali ini telur ikan sayang...
DeleteSalam kak, sedapppnya telur ikannn! kita suke telur ikan :D ish, mmg lama sgt lah tak makan telur ikan, biasanya buat masak asam pedas kan, sini payah nak jumpa telur ikan :-(
ReplyDeleteala kesianya....!!!!!kena balik malaysia baru boleh makan telor ikan ya....
Deletemmg sedap la yan..tp dh lama x mkan telur ikan..tgk pic nie..kecurr btl:)
ReplyDeleteyan pun tak selalu makan ...kalau teringin baru buat
Deletesesekali makan memang layan habissssss.....
sedapnya kalu dpt telur ikan tu...
ReplyDeletenak ke.....boleh dapat tapi kena datang rumah akak jemputlah datang......
Delete