Sunday, 23 September 2012
LAKSA UTARA
Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua moga sihat dan gembira selalu hendaknya........!!!!!!ok.......hari ni yan nak n3 satu lagi resepi iaitu laksa kedah ok......kedah mai chek oiiiiiii.......ni memang resepi kedah sebab chek orang kedah belacan pun chek pakai kuala kedah punya tauuuuuu.........
ok......!!!!!!!!untuk resepi ini..........
BAHAN BAHANNYA IALAH..................
A 1 kg laksa kering di rebus hingga kembang
B 1 kg ikan kembung di rebus ambil isi di bland
10 biji cili kering ,, ,,
4 biji bawang besar potong ,,
4 ulas bawang putih ,,
2 inci belacan
2 kuntum bunga kantan belah 2
2 btg serai di ketuk
7 tangkai daun kesum
7 keping asam gelugur
garam dan serbuk perasa
CARA MEMBUAT KUAHNYA.........
Masukkan semua bahan B kedalam periuk masak hingga mendidih kemudian kecilkan api biar kan ia merenih selama 10 / 15 minit lepas tu bolehlah tutup api
BAHAN BAHAN UNTUK ULAM..........
Telur rebus
Timun
Bawang besar
Bunga kantan
Cili api / cili besar
Salad / selom
Limau nipis / kasturi
SELAMAT MENCUBA ..........!!!!!!!JUMPA LAGI ......DA..........
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
tq feveret anak2 KA specially yang bongsu, memang dia bedal sungguh2. sampai ari tu terus sakit gigi hehehe
ReplyDeleteia....!!!!!samalah tu....anak 2 yan pun berantu dengan laksa ni......
Deletealahaii sukanya kita mkn laksa x pernah rasa jemu..klu dpt hari2 pn x per:)
ReplyDeleteyan pun macam tu juga....!!!!!memang tak pernah jemu selagi hayat di kandung badan kot......
Deletesaya suka makan laksa tapi nak membuatnya malas..hihi..
ReplyDeleteyan pula suka masak bila ada orang nak makan dan lebih suka masak sendiri dari beli.....
Deletebiasa makan tp tak biasa buat sendiri..akak buat laksa lemak sbb cik abang suka laksa lemak..
ReplyDeleteyan pula semua laksa yan suka.....
Delete