Assalamualaikum dan selamat pagi semua........moga sihat dan sejahtera selalu......!!!!!!haaaaa......hari ni nak n3 satu resepi kerabu yang mudah biasanya kalau kat kampung selalu orang buat kerabu itu menu harian tapi......kalau kita sebulan sekali pun susah tak berapa nak rajin gituuuu.......kerabu ni banyak khasiatnya kerana menggunakan sayuran segar dan mentah cuma jantung pisang aje di rebus sekejab....
bila rebus jantung pisang tambahkan sedikit garam untuk mengelak jantung pisang lebam kehitaman jadi nampak tak cantiklah pulakan....?
ok......!!!!!!untuk resepi hari ini bahan bahan yang di perlukan ialah....
BAHAN BAHANNYA...........
A 1biji jantung pisang di potong dan rebus
5 batang kacang kelisa ,, halus
2 kuntum bunga kantan ,, ,,
1 labu bawang besar ,, ,,
3 tangkai daun kesum ,, ,,
2 biji tomato ,, ,,
2 ,, limau nipis ambil airnya
2 ekor ikan kembung bakar ambil isinya
1 cawan kelapa di sagai /goreng tampa minyak
B 6 biji cili api
1 inci belacan
1 s/k garam
CARA MEMBUATNYA........
Tumbuk bahan B jangan terlalu halus campurkan dengan bahan A gaul semuanya hingga sebati........siap untuk dihidangkan.......
SELAMAT MENGCUBA.........!!!!!!!JUMPA LAGI........!!!!!DA.....
Salam Yan...
ReplyDeleteSedapnya akak tengok kerabu tu.. akak peminat kerabu.. lebih2 lagi jantung pisang dengan kacang botol ni.. terangkat kalau makan dengan sambal belacan :D
samalah tu kak....tapi tak berapa nak rajin berdua aje.....!!!!!yang makan.....
DeleteKY tak pernah makan lagi kerabu jantung pisang, pernah makan kerabu pucuk paku, sedap kuga
ReplyDeleteohhhh....kalau macam tu....KY kenalah cuba...sedap nak pula makan ngan nasi panas2.....
DeleteKA mmg suka part kerabu2 ni sedap!
ReplyDeletemmmm....!!!!samalah kita yeeeee....
Deletemmg minat kerabu2 mcmnie..tp ank x suka..huby pun sama..dia x pandai mkn ..ti kita pantang nampak..klu g restrn mmg x lepaskan :)
ReplyDeleteyan pun macam tu juga suka dengan kerabu nie....
Deletetapi... kalau setakat seorang dua je nak makan tu yang tak rajin nak buat tu....!!!!!!tapi kalau dah teringin haaaa...kenalah buat juga.....
Salam kak yannnn!! ohhh! kerabu mmg kita suke pastu jantung lagiiiii suke! sini ntah lerr jantungnya pahit2 atau kita yg tak pandai pilih tak tahu lerrr pulak ehehe... abis tuuu, byk kali beli pun gitu jugak :( tp dia org jual byk jugak tauu kat mana2 ada jantung :D
ReplyDeletememang jantung pisang ni ada yang pahit....kalau jantung pisang hutan yang kecil2 tu baru sedap.....
Deletesedapnya kerabu...peberet akak tu....cuma tak berapa rajin nak buat....
ReplyDeletesamalah tuuuu....kalau dah teringin sangat baru buat.....
Deleteyg ni memang mabelas la yan....
ReplyDeletemesti you nie.....pengemar kerabu kan...????
Delete