Sunday, 17 June 2012
PERIA GORENG BERJINTAN
salam ceria untuk semua semoga bertambah keceriaan pada pagi isnin walaupun cuaca tak berapa cantik kerana berjerubu............
ok.....tampa membuang masa hari ini yan nak n3 satu lagi resipi turun - menurun dari nenek kemudian mak sekarang ni yan pula.....
dulu yan tak makan peria ni sebab pahit .......walaupun dah di perap
dengan garam ianya tetap pahit.....tapi sekarang peria ni dah kurang
pahit bila perap je dengan garam dah tak pahit lagi .......kan ??????
gambar kat bawah ni ialah hidangan sampingan yan bila masak peria mesti ada sambal tempel ,kailan goreng belacan , ikan goreng
ulam - ulamman dan sambal belacan baru best..........!!!!!!!!!
ok......untuk resepi hari ini bahan yang di perlukan ialah.........
BAHAN - BAHANNYA........
A 1 biji peria di potong [ perap sebentar dengan garam]
2 biji telur
10 ekor udang
1 mangkuk santan /susu
B 3 ulas bawang merah [ di mayang halus]
2 ,, ,, putih [ ,, ,, ,, ]
C 1 labu bawang besar
1 sudu jintan manis [bahan c di bland]
1 ,, ,, putih
5 biji cili api
1 inci kunyit hidup / serbuk
CARA MEMASAKNYA.........
panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga garing kemudian
masukkan bahan C kacau rata bila pecah minyak masukkan udang
dan peria kacau rata ......kemudian masukkan garam dan sedikit
serbuk perasa kacau biar sebati selepas itu pecahkan 2 biji telur masukan kacau sebentar bila telur dah masak masukkan santan
bila mendidih bolehlah di angkat dan hidangkan...........
OK......!!!!!!! SAMPAI JUMPA LAGI.....DA.......!!!!!!!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya. 20 minit ag nak lunch :)
ReplyDeletemmm...nyummm...nyummm....sedapppp...
ReplyDeletesedap n myelerakan
ReplyDeletemm.. peria rasanya pahit..tp ckup mnyelerakan bila tgk hidangan kt atas ..peria goreng bjintan...d tambah dgn udang lak.. huhh...sdpnyer
ReplyDeletesalam kenal yer.....