I made this widget at MyFlashFetish.com.

JIRAN ALAM MAYA..

Tuesday, 12 June 2012

KARI MAMAN IKAN KEMBUNG

                       



Salam semua ............hari yan nak n3 satu lagi resipi yang bagi sesetengah orang  mungkin tak kenal dengan sejenis tumbuhan yang di kenali sebagai maman........ianya sejenis pokok yang senang tumbuh ..................maman yan masak hari ni pun bukannya yan beli ....tapi yan kutip kat dalam pasu bunga yan......anehnya macam mana dia tumbuh yan pun tak tahu sebab yan tak tabur pun benihnya.........orang kata kalau dah rezeki tak kemana lepas bercuti hari tu badan pun tak sehat maklum demam mulut payau je teringin pula nak makan  kari maman nasiblah ada kat tepi rumah yan ambil ........jemur kejab bagi layu pastu  buat jeruk 3 hari baru jadi.........


ok....sekarang tak payah buang masa lagi kita teruskan dengan resipi kita hari ini..............


BAHAN - BAHANNYA.......

A         4 ekor ikan kembung hitam
            1 mangkut maman jeruk


B         3 biji bawang merah di mayang halus
           2 ulas    ,,       putih    ,,      ,,        ,,
           1  sudu halba campur
           2 tangkai daun kari

C        1 mangkut santan / susu


D        3 sudu serbuk kari ikan bancuh dengan sedikit air


CARA MEMASAKNYA......


Panaskan minyak tumis bahan B hingga garing masukkan bahan D kacau bila dah naik minyak masukkan
bahan C bila mendidih masukkan bahan A berserta garam dan sedikit perasa.biarkan mereneh sekejap
bila ikan dah masak bolehlah diangkat dan di hidangkan.........
          







JERUK MAMAN

1 Ikat maman di jemur sekejap
1 sudu nasi
air masak
 sedikit garam
campur kesemua bahan masukkan kedalam bekas kedap udara biar selama 2 atau 3 hari .....
cuci bersih sebelum di masak dan boleh di makan begitu saja sebagai ulam .



SELAMAT MENGCUBA ..............

 




















7 comments:

  1. Salam Yan..
    Akak paling suka makan maman jeruk.. lebih suka makan tanpa dimasak. Setakat ni kalau masak buat masak lemak kuning campur putik jagung.. tak pernah lagi masak kari..

    ReplyDelete
  2. As'kum maman tak pernah dengar dan tak pernah tengok dan tak pernah makan.. sure sedap ni.. cuba untuk membayangkan rasanya.. sure best... aduhh kecurlah pulak..:))

    ReplyDelete
  3. salam yan...1st time tgk org guna jeruk maman buat kari. jakun skjp. hehe, kami @east coast makan jeruk mcm tu je ala2 ulam. menarik info ni ;)

    ReplyDelete
  4. 1st time tau n dgr pasal maman ni..tentu la jakun..haha...mnarik..mesti sedap rasanya tu ekk...

    ReplyDelete
  5. kat umah mertua selalu ada jeruk maman ni..tapi walau dah kawin ngan asben yg org Kedah..sekalipun tak penah lg saya cuba makan maman ni.tetiba mcm nk try pulak

    ReplyDelete
  6. saya tau jeruk maman tapi tak pernah tengok pulak masak untuk kari :)

    ReplyDelete
  7. salam kak..saya suka makan jeruk maman tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...