Assalamualaikum.........
Salam sejahtera untuk semua......doa & harapan dari Yan agar semuanya sihat sejahtera selalu.....
kawan2 semua n3 kali nie.....Yan nak kongsi satu resepi yg akan membuat kita berselera bila memakannya biasalah kan.....ada petai gitu.....petai nie.....memang sedap bila buat masak sambal dengan ikan bilis,sotong,udang & daging jadi kali nie....Yan masak dengan sotong kecil kalau yg besar tu....potong2 je lah ye..!!!!kang hilang pula petai tu he heee.....faham2 je lah ye...!!!! oklah...jom kita intai resepi kat bawah.......
SAMBAL SOTONG BERSAMA PETAI
BAHAN2NYA.......
A 1/2 Kilo sotong di cuci
3 papan petai ambil isinya
1 labu bawang besar potong bulat
1 keping asam gelugur
B 10 biji cili kering di rebus
5 " bawang merah
4 ulas " putih
C 1 cawan santan pekat
CARA MEMASAKNYA.........
Bland bahan B hingga halus panaskan sedikit minyak tumis bahan yg di bland tadi hingga garing kemudian masukkan bahan A satu persatu sehingga habis lepas tu masukkan sedikit garam 1 sudu gula & secubit perasa gaul rata akhir sekali masukkan bahan C biarkan mereneh sebentar kemudian rasa dah ok bolehlah angkat & hidangkan.
NOTA:untuk menghilangkan pahit petai goreng terlebih dahulu petai dengan sedikit minyak.
OK SEMUA........SELAMAT MENCUBA.........JUMPA LAGI.......
DA.........DA............
Waa memang berselera makan nasi kalau dapat lauk macam ni Yan. Ummi tak pernah lagi masak bubuh santan macam ni bila guna petai dan sotong, insyaAllah nanti nak cuba juga.
ReplyDeletesuka sgt...mnahan dugaan ni
ReplyDeletesalam yan, ujan2 mcm ni, dan dan lapaq tgk sambal sotong ni...mkn dgn nasi panas2....best!
ReplyDeleteSedap jugak kan kalau sambal sotong..selalu buat udang jerk...
ReplyDeleteDapur rumah kakak banyak petai sekarang ni Yan bawa dari kampung. Tapi biasa kakak agih pada jiran. Kalau buat macam ini ok juga kan..
ReplyDeleteaiyyak! sambal sotong okeyh! makan dia saje dengan nasi panas2 pun dah cukup mabeles. Kicap tak tinggal, lagi syok! ha ha ha
ReplyDeleteperghhhhh sedapnya...sekali skalo tukar udang pd sotong kan???
ReplyDeletesll udangjerkan.. tak penahler nak cuba ngan sotong...
ReplyDeleteorang utara masak sambal petai dengan kulit2nya sekali yan..
ReplyDeletebaik untuk ksihatan katanya..
Yelah kan yan selalunya udang petai je...
ReplyDeletesotong or udang dgn petai mmg mabeles giler hehehe
ReplyDeletesedapppnya dah lama tak makan sotong... klu Yan yg masak msti lebih sedap...ehhee
ReplyDelete