Tuesday, 1 October 2013
PAKU MERAH GORENG BELACAN
Assalamualaikum.......
Salam rindu buat semua teman2......moga semuanya sihat & sejahtera selalu hendaknya.....Alhamdulillah.....syukur atas nikmatnya dapat lagi Yan berkongsi resepi untuk semua....maaf ye...!!!!!lama tak buat N3....kesibokkan melanda he heee.....biasalah kan....cuti sekolah hampir tiba....tengah menyiapkan tempahan hantaran perkahwinan dari kawan2 gitu....masih banyak yg belum siap.....jadi Yan curi2 masa sikit buat N3 nie......bukan apa takut ada pula yg rindu....he heee.....
oklah... N3 kali nie.....Yan nak kongsi resepi sayur paku merah semua kenal kan.....kalau kat utara Yan tak pernah jumpa paku merah nie....tapi kat selangor nie....mana2 pasar pun ada jual...jadi jom kita layan ini resepi lah........
PAKU MERAH GORENG BELACAN
BAHAN2NYA.......
A 1 ikat paku merah di potong
200 gm udang kertas
2 cili hijau/merah di potong
B 3 biji bawang merah
2 ulas " putih
1 inci belacan bakar
CARA MEMASAKNYA......
Panaskan sedikit minyak tumbuk kasar bahan B kemudian tumiskan hingga garing kemudian masukkan bahan A berserta secubit garam & serbuk perasa kacau rata bila pucuk paku dah layu angkat & kalau nak berkuah tambahkan sedikit air .
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA..........SAMPAI JUMPA
LAGI.......DA.......DA........
Labels:
SAYUR GORENG
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
iskkk sedap nyer... susah nak cari pucuk paku merah kalau kat sini..
ReplyDeletepucuk paku merah kami panggil pucuk midin. kat brunei ni pun dorg panggil midin gak. btw selalu masak sayur bening je, pasni blh la gak try goreng belacan ni
ReplyDeleteSalam rindu juga Yan..
ReplyDeleteKalau kat Sarawak femes ni, kat Sarawak memang panggil pucuk midin.
Haish..!pagi2 dah lapar tengok lauk Yan ni, coobaaan, kena cepat2 pegi masak ni.
Tak pnh tgk paku merah ki kak yan..tp mmg nmpk sdp ni..
ReplyDeleteKalau dekat kg kakak Yan, bawah-bawah pokok kelapa sawit yang ada semak banyak pucuk pakuu ini. Pasar malam pun ada jual. Sedap juga cara Yan masak ni...
ReplyDeleteSelalu tengok jual kat pasar tapi tak berani pula nak mencuba Yan hehehe... tengok Yan masak sedap pulak :)
ReplyDeletemesti sedapnya Yan... susah nak cari sayur ni...kt sini mcm tak pernah jumpa lagi Yan:)
ReplyDeletesusah nak cari paku merah sekarang la yan..
ReplyDeleteOkje jarang beli pucuk paku ni tapi makan je kalau dah ada Yan hehe
ReplyDeletehehehe feveret KA sebab selain mudah dan simple rasanyer sgt sedap & jd pembuka selera
ReplyDeletepuas makan pucuk midin ni masa di brunei.
ReplyDeleteada ke warna merah..tak kisah la..knor suka semua sayur..nampak lazat tu
ReplyDeletealamak ada belacan ka? bersin la sy ;-)
ReplyDelete