Friday, 27 April 2012
AYAM KICAP MANIS
AYAM KICAP MANIS
BAHAN BAHANNYA..........
A 8 ketul ayam digoreng
2 biji tomato dibelah 4
2 biji cili besar dipotong
1 biji bawang besar ,,
sedikit daun bawang untuk hiasan
B 5 sudu kicap manis
3 ,, ,, pekat
3 ,, sos tiram
C 2 ulas bawang merah dimayang halus
2 ,, ,, putih ,, ,,
1 inci halia ,, ,,
2 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA ..........
Panaskan minyak tumis bahan C sampai naik bau masukkan bahan B kacau
masukkan sedikit air bila mendidih maskkan bahan A .....sedikit garam dan perasa
angkat boleh dihidang kan.
IKAN PARI BAKAR
IKAN PARI BAKAR.
BAHAN BAHANNYA ..........
A 1/2 ekor ikan pari
1 biji limau perah atas ikan
secubit garam
B 5 biji cili api
1 labu bawang besar
2 ,, ,, putih
1 inci belacan
C sedikit pati santan
daun kunyit di racip halus
garam ,perasa secukupnya
CARA MEMBUAT NYA............
Bland / tumbuk bahan B apabila siapcampurkan dengan bahagian C
kacau rata .ambil daun pisang letakkan bahan A kemudian tuang bahan yang dicampur tadi
keatas nya bakar / panggang sehingga masak.
Thursday, 26 April 2012
AYAM BEREMPAH
AYAM BEREMPAH .
BAHAN - BAHANNYA......
A 1/2 ekor ayam di potong 6 dan digoreng
1 labu bawang besar di potong
5 biji cili api / cili merah di potong
1/2 mangkut santan /susu
B 1 sudu jintan manis
1 ,, ,, putih
1 labu bawang besar
1 biji buah keras
2 sudu lada hitam
C 2 biji bawang merah
2 ulas ,, putih
1inci halia
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 ,, ,, cengkeh
CARA MEMBUAT NYA.........
bland bahan B sampai halus tumis bahan C hingga garing masukkan bahan B
kacau tungu hingga naik minyak ....kemudian masukkan bahan A kemudian
masukkan garam dan serbuk perasa kacau bila dah agak kering boleh lah di angkat
boleh lah di hidang kan.........
SELAMAT MENCUBA...........
MASAK TAUCU IKAN LAMPAM
MASAK TAUCU IKAN LAMPAM.
A 2 ekor ikan lampam digoreng
1 biji bawang besar di potong
5 biji cili api di ketuk
1 biji tomato
B 3 sudu taucu
1btg lobak merah
C 2biji bawang dimayang
1 inci halia
1 sudu halba campur
2 ulas bawang putih
CARA MEMBUAT NYA...........
Panaskan kuali masukan sedikit minyak tumiskan bahan C hingga naik bau
masukkan bahan B kacau sebentar masukan 1 cawan air bila sudah mendidih
masukkan bahan A .... sedikit , garam , serbuk perasa secukupnya ......
angkat hias mengikut citarasa anda.......
Tuesday, 24 April 2012
CENCARU BAKAR TUMIS DARAT
CENCARU BAKAR TUMIS DARAT.
BAHAN BAHANNYA..........
A 1ekor ikan cencaru besar di belah jng sampai putus
5 biji kacang bendi
2 biji kentang
1 biji tomato belah 4
1 biji limau nipis / kasturi
secubit garam
B 5 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 btg serai
1 inci kunyit
C 1cawan santan / susu cair
1 sudu gula, garam ,serbuk perasa secukup nya
CARA - MEMBUATNYA..........
bahan B dibland ,kemudian tumis dengan minyak yang sedikit apabila sudah pecah minyak ...
masukkan bahan C dah pekat angkat...ambil daun pisang / kunyit sebagai pelapit letakkan ikan...
perah asam ke atas ikan tuang bahan B letakkan semua sayur tadi panggang di dalam oven /atas api
hingga masak...hias mengikut cita rasa sendiri....
RENDANG KERANG NIPAH
RENDANG KERANG NIPAH
BAHAN - BAHAN NYA.......
A 1 kg kerang nipah / biasa
di rebus di ambil isinya
B 10 tangkai cili kering
2 btg serai
1inci kunyit
1 inci halia
1 inci lengkuas
C 1/2 biji kelapa ambil santanya
2 helai daun kunyit dihiris halus
CARA MEMASAKNYA.............
bahan B hendaklah dibland hingga hancur tumis bahan ini hingga naik bau ,
masukkan bahan A kacau bila dah kering masukkan pula bahan C apabila mendidih.....
masukan garam .gula ,serbuk perasa kacau sebentar kemudian bolehlah di angkat.
SENANG KAN .....ENAK DIMAKAN DENGAN NASI / PULUT.
AYAM MASAK KICAP
AYAM MASAK KICAP,
BAHAN - BAHANYA ......
A 1/2 ekor ayam dipotong 8
sedikit kunyit dan garam
B 5 biji cili kering
1 labu bawang
3ulas bawang putih
C 4 sudu makan kicap pekat
2 sudu sos tiram
2 sudu sos lada hitam
D 2 ulas bawang merah diracip halus
2 ulas bawang putih
2 btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 inci halia
CARA MENYEDIAKAN NYA.............
satukan bahan A goreng sampai kekuningan angkat toskan
bahan B di bland hingga hancur , masukan minyak kedalam kuali tumis bahan D hingga garing
masukan bahan B biar sampai pecah minyak masukkan pula bahan C kacau rata kemudian masukan
bahan A dan sedikit air , garam ,gula ,serbuk perasa dan bawang besar / cili besar sebagai hiasan
angkat masukan kedalam mangkut boleh lah di tabur dengan daun bawang / sup
SELAMAT MENCUBA..........PASTI SEDAPPPPPPPPP
SUP KEPALA IKAN
SUP KEPALA IKAN
BAHAN -BAHAN........
A 1 ketul kepala ikan mayong /bagok di potong
1 ketul kiub pati ayam
B 1 sudu makan jintan putih
1/2 sudu jintan manis
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
C 2 ulas bawang merah di mayang halus
2 ulas bawang putih ,, ,, ,,
1inci halia
1 sudu halba campur
CARA MEMASAKNYA.......
bland kesemua bahan B hingga halus tumis bahan C hingga naik bau....
masukan bahan B kacau hingga kekuningan / garing masukkan air dan bahan A
masukkan juga garam ,serbuk perasa secukupnya.....angkat dan bolehlah dihias dengan
daun sup ,daun bawang ,bawang goreng .
SUNGGUH SEDAP DIMAKAN DENGAN NASI / ROTI TERBAIKKKKKKKK
Monday, 23 April 2012
masak lemak telur itik
MASAK LEMAK TELUR ITIK
BAHAN -BAHAN.......
5biji telur itik
1/2 biji kelapa ambil santanya,
1 biji tomato di belan 4
A 3 biji cili api
1 labu bawang besar
CARA -CARA MENYEDIAKANNYA..........
bahan A di bland / tumbuk masukkan kedalam kuali bersama santan cair dulu..
apabila mendidih kecilkan api kemudian masukkan telur sebiji sebiji sampai habis
tolong jangan dikacau dulu tunggu sehingga telur tadi masak masukkan santan pekat
serbuk kunyit , tomato, garam, serbuk perasa biar sampai mendidih dan angkat
KARI TULANG / KENTANG
KARI TULANG /KENTANG
BAHAN- BAHAN
A 1/2 kg tulang lembu
4 biji kentang
B 3 sudu makan serbuk kari
1 biji kelapa ambil santannya
C 2 biji bawang merah
2btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras dan buah pelaga
2 tangkai daun kari
CARA MEMBUATNYA
tumis bahan C sampai garing masukkan serbuk kari tunggu sampai pecah minyak
kemudian masukan bahan A tunggu sampai bahan A betul betul lembut masukkan
santan ,garam, sedikit serbuk perasa apabila sudah mendidih tutup api
selamat mencuba..........................
MASAK LEMAK CILI API REBUNG/PERUT
MASAK LEMAK CILI API REBUNG/ PERUT
BAHAN -BAHAN NYA
A 5 batang rebung yang telah direbus
1/2 kg perut ,, ,, ,,
B 10 biji cili api/ lebih ikut selera
1 labu bawang besar
3 labu bawang putih
1 inci kunyik hidup
C 1biji kelapa di ambil santanya
D 2biji tomato di belah 4
2 helai daun kunyik
garam /serbuk perasa ikut citarasa
1 batang serai di ketuk
CARA MEMASAKNYA ..........
masukkan bahan A dan C kedalam periuk tinggalkan 1 mangkut pati santan
bahan B dibland / tumbuk masuk kan bersama kedalam periuk....apabila mendidih
masukkan bahan bahan D dan pati santan tadi bila mendidih tutup api boleh lah dihidangkan...........
SELAMAT MENCUBA..............
ASAM REBUS IKAN KELI
ASAM REBUS IKAN KELI
bahan bahan
A 2ekor ikan keli
2 biji tomato 1 dibelah 4
10 biji kacang bendi
1 btg serai di ketuk
5 tangkai daun kesum
B 5 biji cili api
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
C 2 keping asam gelugor
garam dan serbuk perisa ikut cita rasa
cara memasak
bahan B di bland atau tumbuk jangan ter lalu hancur
masukkan bahan B kedalam periuk campur dengan 2 gelas air
tunggu hingga mendidih masukkan bahan A dan C tunggu 3 minit siap untuk dihidangkan.........
SAMBAL TEMPE DAN KENTANG RANGUP
SAMBAL TEMPE DAN KENTANG RANGUP
BAHAN BAHAN
A 2 keping tempe
1/2 mangkut ikan bilis
B 2 biji kentang di belah 2 sebelah dipotong 6
5 sudu tepong kfc
C 10 biji cili kering
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
D 2sudu gula , sedikit serbuk perasa, garam secukup rasa
minyak untuk menumis
CARA -MEMBUATNYA,
bahan A di goreng hingga garing
bahan Bdi gaul dan di goreng
bahan C di bland sampai hancur
bahan Cdi tumis hingga naik bau masuk kan bahan D dikacau rata....
tutup api masukkan bahan A dan B
SIAP UNTUK DI HIDANG KAN MAKAN PULA DENGAN NASI PANAS
TERANGKAT ABISSSSSSSSS
SAMBAL TUMIS JERING
SAMBAL TUMIS JERING
BAHAN BAHAN
A 6 biji jering dikopek di potong
1/2 mangkut ikan bilis
B 10 biji cili kering
1 labu bawang besar
C 5 ulas bawang putih
3 sudu gula ' sedikit serbuk perasa dan garam
minyak masak
CARA CARANYA
bahan A di goreng hingga garing
bahanB dibland sampai halus
tumis bahan Bhingga masak kemudian masukkan bahan C danA
SEDIA UNTUK DIHIDANG KAN SELAMAT MENCUBA...............
Sunday, 22 April 2012
IKAN KELI SAMBAL HIJAU
IKAN KELI SAMBAL HIJAU
bahan bahan
A. 3ekor ikan keli dibelah dan dipotong 2
3 sudu tepong kfc
UNTUK SAMBAL
B. 5 biji cili hijau
10 biji cili api.
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
2 biji cili merah untuk hiasan
1 sudu gula & sedikit serbuk perisa.& garam secukup rasa.
bahan A di campurkan dan digoreng sampai kekuningan
bahan Bdi bland tapi jng sampai hancur buat ala sambal belacan gitu
panaskan minyak tumis bahan bahan B hingga naik bau kamudian masukan
garam, gula dan sedikit serbuk perasa. Sesudah siap siramkan bahan-bahan
tadi keatas ikan yang telah digoreng.
Wednesday, 11 April 2012
Friday, 6 April 2012
Subscribe to:
Posts (Atom)