Thursday, 29 August 2013
SAMBAL MERAH SOTONG
Assalamualaikum.............
Salam jumaat untuk semua......moga hari nie.....menjadi hari paling indah untuk semua.....
kawan2 n3 kali nie.....Yan nak kongsi satu resepi sambal sotong yg selalu Yan hidang kan untuk my familly & ini termasuk menu wajib untuk kami sekerluarga 2 kali seminggu gitu.....kalau masak sambal nie.....memang berselera sangat....nasi pun mesti masak lebih he heee.....ok jom sama2 kita layan resepinya......
SAMBAL MERAH SOTONG
BAHAN2NYA..........
A 1/2 kg sotong cuci bersih
1 labu bawangbesar potong bulat
2 biji tomato di belah
B 10 biji cili kering
5 " bawang merah
5 ulas " putih
1 inci halia
3 s/b sos cili
CARA MEMASAKNYA........
Bland bahan B hingga halus panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga naik minyak kemudian masukkan bahan A satu persatu serta sedikit garam ,gula & secubit serbuk perasa kacau sebentar rasa semua dah ok....bolehlah di angkat & hidangkan bersama nasi putih.
OK KAWAN2 SEMUA.........SELAMAT MENCUBA.........JUMPA
LAGI DI N3 AKAN DATANG.......... DA..............DA..........
Tuesday, 27 August 2013
AGAR2/PUDING KOKO
Assalamualaikum.........
Salam sayang untuk semua......masih beraya lagi ke....?
hmmmm....kalau kat selangor nie....masih beraya sakan rumah terbuka di sana sini bukan itu saja undangan kenduri kahwin pun banyak....sana sini makan2 masa puasa turun 1@ 2 kg lepas raya naik 4 kg he heee.....bab makan2 nie.....memang ikut nafsu betul kan....?
ok lah.....kita tutup dulu bab nie......sekarang Yan nak kongsi satu resepi yg mudah & sedap dimakan sewaktu musim panas2 macam sekarang nie.....mari kita layan resepi kat bawah nie ye.....!!!!!!
AGAR2 KOKO
BAHAN2NYA..........
A 20 gm agar bertali
750 " air
B 110 gm gula
1/2 tin susu pekat manis
2s/b serbuk koko
1 biji telur
CARA MEMBUATNYA.........
Masak bahan A hingga larut kemudian masukkan bahan B satu persatu kacau rata bila mendidih bolehlah angkat tapiskan kedalam acuan kegemaran sejukkan & sedia untuk dimakan.
OK.......SEMUA......SELAMAT MENGUBA........JUMPA
LAGI........DA......DA.......
Thursday, 22 August 2013
MEE KARI SEAFOOD
Assalamualaikum......salam lembaran untuk semua kawan2 moga di hari yg mulia nie....semuanya bergembira & berbahagia selalu hendaknya.....kawan2 sempena lembaran yg mulia nie....Yan menyusun sepuluh jari jemari memohon ampun & maaf seandainya ada salah & silap sepanjang kita memberi komen2 yg mungkin ada yg mengguris hati harap di ampun ye.....!!!!!!!
Selamat Hari Raya untuk semua......kawan2 n3 kali nie....Yan nak kongsi satu resepi mudah & amat sesuai di hidangkan sempena lembaran nie.....maklum raya kan sebulan he heee.....ok....untuk resepi jom intai kat bawah nie........
MEE KARI SEAFOOD
BAHAN2NYA.........
A 1 kg mee di celur
1 mangkok tauge di celur
1 ikat sawi potong " "
1 " daun sup/bawang di potong halus
6 biji telur di rebus & bawang goreng
B 6 biji bawang merah mayang halus
5 ulas " putih " "
5 tangkai daun kari
2 btang kayu manis
4 biji bunga lawang
5 " buah pelaga
1 inci halia mayang halus
C 3 s/b serbuk kari daging bancuh dengan air
D 5 biji keledek/ kentang rebus & lenyek halus
10 " bebola ikan 1biji belah 2
2 " lobak merah di potong ikut suka
5 " tahu goreng " " " "
E 10 ekor sotong di potong
4 ekor ketam 1 potong 2
15 " udang sederhana
CARA MEMASAKNYA.........
Panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga garing kemudian masukkan bahan C kacau hingga naik minyak lepas tu masukkan pula bahan D berserta air secukupnya biar ianya mereneh sebentar lepas tu bolehlah masukkan bahan E berserta sedikit garam gula & sedikit serbuk perisa bila mendidih rasa semua ok bolehlah angkat & hidang kan bersama bahan A.
OK SEMUA..........SELAMAT MENCUBA.....!!!!!!!!JUMPA LAGI
DA.......DA.........
SALAM AIDIL FITRI UNTUK SEMUA........
Sunday, 7 July 2013
MASAK LEMAK PUCUK UBI
Assalamualaikum.....
Salam sayang untuk semua kawan2 moga semuanya bahagia selalu hendaknya.....kawan2 bagaimana persedian kawan2 semua untuk menyambut ramadhan yg bakal tiba beberapa hari lagi nie....tak sabar rasanya kan.....!!!!!apapun jalani ibadah puasa ini dengan sebaik2nya....bulan ini bulan yg penuh dengan dugaan & di janjikan pahala yg besar & jangan lupa juga dengan hikmah2 di sebalik puasa itu sekali moga ianya tidak menjadi sia2.
kawan2.....berbalik pd n3 kali nie....jom sama2 kita layan resepi yg sesuai juga kita hidangkan sewaktu berbuka nanti....jom layannnn....
MASAK LEMAK PUCUK UBI
BAHAN2NYA.........
A 1 ikat pucuk ubi di celur
1 mangkok kecil ikan bilis
1 cawan air
B 5 biji bawang merah
2 ulas ,, putih
10 biji cili api
10 ekor ikan bilis
1 inci kunyit hidup
C 2 cawan pati santan/susu
CARA MEMBUATNYA........
Bland/tumbuk bahan B jangan terlalu halus kemudian campur dengan bahan A masak di atas api sederhana hingga mendidih lepas tu masukkan bahan C serta sedikit garam & sedikit serbuk perasa bila mendidih bolehlah angkat & hidangkan.
SELAMAT MENCUBA..........SEMUA.......JUMPA
LAGI.......DA........DA.........
Tuesday, 2 July 2013
PERIA GORENG KUNYIT
Assalamualaikum......
Salam sejahtera untuk semua kawan2 yg sudi jengah dapur Yan yg tak seberapa nie....& Yan ucapkan terima kasih kepada follower2 baru yg sudi follow kat sini.....maaf jua andainya Yan tak follow balik ye..!!!!!!bukan Yan sombong tapi.....tak de link....macammana nak follow balik....jadi pada sesiapa yg dah follow atau nak follow tolong tinggalkan link anda supaya senang nak jejak ok....!!!!!!!
kawan2 n3 kali nie....Yan nak kongsi satu resepi yg mudah & ringkas untuk kawan2 yg berkerja balik nak memasak pula....sooo...nie resepi mudah & jimat masa untuk membuatnya....ok jom sama2 kita layan resepi kat bawah ye...!!!!!!
PERIA GORENG KUNYIT
BAHAN2NYA........
A 1 biji peria di potong nipis
1 genggam ikan bilis di goreng
1 sudu serbuk kunyit
B 4 ulas bawang putih di potong
5 biji ,, merah ,, ,,
5 ,, cili api di belah/ketuk
C 2 biji telur
CARA MEMASAKNYA......
Panas sedikit minyak tumis bahan B hingga wangi masukkan bahan A berserta sedikit garam & sedikit serbuk perasa kacau rata kemudian bolehlah masukkan bahan C biar sebentar kemudian kacau biar sebati rasa semua ok...boleh angkat & hidangkan.
SELAMAT MENCUBA............UNTUK SEMUA........SAMPAI
JUMPA LAGI........DA......DA......
Thursday, 27 June 2013
SAYUR CAMPUR & IKAN TENGGIRI PANGGANG
Assalamualaikum........
Salam jumaat untuk semua....moga dengan hari yg baik ini di beri nikmat kebaikan & kesihatan yg memuaskan & jalani hari ini dengan amalan2 yg mulia moga ketakwaan kita terhadap Allah makin bertambah & di redoinya....ok kawan2 semua....n3 kali nie...Yan nak kongsi satu menu yg ringkas untuk yg tengah berdiet untuk menguruskan badan....maklum tak lama lagi nak raya kan...??
sooo....mesti nak pakai baju cantik2 kannnn....sapa2 yg nak cuba menu mudah nie....jom kita layannnn.....
SAYUR CAMPUR.......
BAHAN2NYA........
A 6 biji bebola sotong di potong
1/2 ,, cili bangala merah & kuning
10 keping cendawan tiram
10 ,, kacang sepat
1 sudu lada hitam/putih
B 4 biji bawang merah mayang halus
3 ulas ,, putih ,, ,,
CARA MEMASAKNYA......
Panaskan sedikit minyak jagung/ zaitun tumis bahan B hingga naik bau kemudian masukkan bahan A satu persatu berserta sedikit garam & sedikit serbuk perasa kacau rata angkat & hidang kan bersama ikan tenggiri panggang.
IKAN TENGGIRI PANGGANG
BAHAN2NYA.......
A 2 keping ikan tenggiri
1 s/k garam & serbuk kunyit
B 2 biji bawang merah
2 ulas ,, putih
1 sudu serbuk kari ikan
1 tangkai daun kari
CARA MEMBUATNYA......
Bland bahan B hingga halus campurkan dengan bahan A perap seketika kemudian bolehlah di panggang hingga masak.
SELAMAT MENCUBA SEMUA.........SAMPAI JUMPA
LAGI.......DA.....DA.......
Tuesday, 25 June 2013
SUHUN / SU UN GORENG KUNYIT
Assalamualaikum......
Salam sayang untuk semua kawan2....moga ceria selalu....Alhamdulillah.....cuaca hari nie....nampak membaik sikit selepas hujan semalam....sama2 kita berdoakan agar semua pulih seperti biasa....ok kawan2 n3 kali nie....Yan nak kongsi resepi suhun/su un goreng kering yg sedap di makan dengan nasi atau begitu saja....untuk resepi nie....jom intai kat bawah........
SUHUN/SU UN GORENG KUNYIT
BAHAN2NYA........
A 1 bungkus suhun/su un di basuh
1 mangkok kobis di potong
B 6 biji bebola sotong belah 2
6 ekor sotong di potong
4 biji cili kering ,,
1 sudu serbuk kunyit
C 4 biji bawang merah mayang halus
3 ulas ,, putih ,, ,,
CARA MEMBUATNYA.........
Panaskan sedikit minyak tumis bahan C hingga naik bau masukkan bahan B kacau rata bila sotong dah masak masukkan bahan A serta sedikit garam & sedikit serbuk perasa kacau rata bila suhun dah lembut rasa semua dah ok bolehlah angkat & hidang kan begitu saja atau bersama nasi.
OK KAWAN2 SEMUA.........SELAMAT MENCUBA........SAMPAI
JUMPA LAGI DI N3 AKAN DATANG........DA......DA........
Subscribe to:
Posts (Atom)