Assalamualaikum......
Salam sejahtera buat semua........
Alhamdulillah......berkat nikmat darinya dapat lagi kita bersama2 berkongsi resepi2 yg tak seberapa dari dapur Yan.....harapan dari yan moga dengan perkongsian ini mendapat manfaat untuk semua....ok semua....n3 kali nie....yan nak kongsi resepi sambal bilis di gabungkan dengan petai belalang....mesti semua kenal kan ngan petai nie....biasanya orang buat ulam & sambal rasanya memang sedap tapi....jangan ambil yg tua nanti keras tak berapa sedap gitu....ok....jom kita layan resepi kat bawah ye....!!!!!!
SAMBAL BILIS PETAI BELALANG
BAHAN2NYA.......
A 1 cawan ikan bilis di goreng garing
1 " isi petai belalang
1 labu bawang merah di potong bulat
1 keping asam gelugur
B 10 biji cili kering di rebus
6 " bawang merah
4 ulas " putih
1/2inci belacan
CARA MEMASAKNYA.........
Bland/tumbuk bahan B hingga halus panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga naik minyak kemudian masukkan sedikit garam gula & secubit perasa kacau rata jangan lupa masukkan bahan A satu persatu gaul rata....rasa semua ok...boleh angkat & hidangkan.
SELAMAT MENCUBA.............
JUMPA LAGI.................
DA.................DA........................
sedpanya
ReplyDeletesalam yan..
ReplyDeletemana nak dpt petai belalang ni...rasanya sama ke mcm petai biasa tu...?
mcm sedap jer
Dulu kck2 petai nie selalu mkn gtu jerk...
ReplyDeleteYan..makan dengan nasi lemak pun best kan ni, penambah selera juga.
ReplyDeleteyg ini mmg sodaplah !
ReplyDeletesdapnya..:)
ReplyDeletemasa pindah ke KL baru tahu ni petai hahaha tu pun jiran yg bagi tau masa tunggu anak kat sekolah dia dok kutip.
ReplyDeletesalam yan, tk penah mkn lg ni...susah nk dpt petai belalng kt pasar la ni...kan yan...
ReplyDeletealamak...awat tiba2 terbau petai ni...lapaq
ReplyDeleteyan, petai belalang ni saiz kecik ek...
aduiii...sedapppnya nengok...lapar jadi nya..hihi..;)
ReplyDeleteooo cam tu ke rupa petai belalang. tak pernah nampak dan for sure tak pernah makan.
ReplyDeleteSalam yan..
ReplyDeleteRindu nk mkn petsi belang ne..dulu kecik2 suka mkn ptai nie..buat sambal cmne lg sedap kn..
salam kenalan..teringat kecik2 gak ratah gtu jer..skrng nak cr kat menr x tau, x pernah jumpe lg. Kami panggil melinding
ReplyDelete