Sunday, 24 November 2013
PENGAT SERI RASA
Assalamualaikum.........
Salam sayang untuk semua kawan2.....moga semuanya sihat sejahtera di samping familly tersayang......
kawan2 n3 kali nie.....Yan nak kongsi satu resepi pengat/bubur yg sedap di sajikan sebagai makanan sampingan untuk minum petang gitu....gabungan dari tiga rasa yg berbeza iaitu ubi kayu,jagung & tepung pulut hitam amat sesuai sehingga memberi rasa yg luar biasa ada ummmph gitu.....tak caya boleh cuba & nikmati sendiri.....
ok....jom kita lihat resepinya kat bawah ye...!!!!!!
PENGAT / BUBUR SERI RASA
BAHAN2NYA.........
A 1 biji ubi kayu di potong &di rebus
2 batang jagung ambil isinya
1 cawan kecil sagu di rendam
2 helai daun pandan di simpulkan
B 1 cawan tepung pulut hitam
2 s/makan tepong gandum &
air secukupnya
C 1 biji kelapa ambil santannya
garam & gula secukupnya
CARA MEMBUATNYA.........
Campurkan semua bahan B uli menjadi doh yg lembut seperti membuat buah melaka panaskan air di dalam periuk bila mendidih bulat2kan doh tadi kecil2 masukkan kedalam air mendidih tadi kemudian masukkan pula bahan A satu persatu hingga habis kacau sebati bila mendidih masukan pula bahan C kacau rata bila mendidih rasa semua ok....bolehlah angkat & hidangkan.
SELAMAT MENCUBA SEMUA.......................
SAMPAI JUMPA LAGI........................
DA...........DA..............
Labels:
BUBUR/PENGAT
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam Yan...
ReplyDeletemacam nak jer.. macam nak jer bubur tiga rasa Yan... terliur sudah... ;)
wow sedapnya
ReplyDeleteamboi sedapnyer... macam2 rasa yerk...
ReplyDelete1st tgk bubur campur2 mcm ni ...suka makan pengat
ReplyDeletesedaaaapnyerr...mmg fevered betui la pengat ni..tmbh ada ubi kayu mmg mebeles la yan
ReplyDeleteOh.. ball yg coklat-coklat kisahnya pulut hitam Yan. memula kakak tengok buah apalah yg Yan guna hihi.... kreatiflah Yan ni tau:)
ReplyDeleteWaa menarik ni Yan, tq berkongsi resepi, insyaAllah nanti boleh juga cuba buat.
ReplyDeleteMenariknya Yan.. mmg sedap ni... boleh lah pakat2 cuba...:)
ReplyDeletesedapnya..., tak pernah buat dn makan..
ReplyDeletemkn sejuk2 best ni kak
ReplyDeletesedap ni..kreatif mencipta rasa baru.terimakasih Yan sudi berkongsi resepi.
ReplyDeletesalam yan...nampak menarik ni,kreatif,klu akak rajin nanti bole cuba ni
ReplyDeleteAssalam yan
ReplyDeleteBestnya, sedapnya
Ubi kayu jarang nmpk org wat pengat kan
Kena cuba ni
sedap , lama x buat pengat2 ni sebab anak2 kurang minat, KA pulak kureng sikit yg manis2 & berlemak ni !
ReplyDeletecam sedap je ni yan…huhu!!terliur
ReplyDelete