Wednesday, 4 September 2013
KURMA DAGING
Assalamualaikum.......
apa khabar semua.....harap semuanya sihat sejahtera selalu.....tak seperti cuaca hari nie.....mendung & lembab biasalah hujan dari pagi belum lagi reda.....kepada yg berkerja jangan lupa bawa payung....kan kena hujan demam pula......oklah kawan2 n3 kali nie.....Yan nak kongsi satu resepi yg mudah & sedap agak terkenal di utara sering di jadikan menu wajib untuk kenduri kendara gitu....ok.....jom kita lihat resepinya......
KURMA DAGING
BAHAN2NYA.......
A 1/2 Kg daging di potong
2 biji lobak merah jika suka
B 6 biji bawang merah dimayang
5 ulas " putih "
1 inci halia "
2 btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 " " cengkeh
5 biji buah pelaga
2 " " keras di tumbuk
C 2 s/b serbuk kurma daging
D 400 ml santan pekat
2 s/b kelapa parut di bland
CARA MEMASAKNYA................
Tumis bahan B dengan sedikit minyak hingga naik bau masukkan bahan C dengan sedikit air kacau rata bila naik minyak masukkan bahan A biarkan merenih hingga daging masak kemudian bolehlah masukkan bahan D serta sedikit garam & secubit serbuk perasa kacau rata biar mendidih dalam 5 minit rasa semua ok....boleh angkat & hidangkan.
NOTA: kelapa parut yg di tumbuk di gunakan sebagai pemekat kuah.
OK....SEMUA.....SELAMAT MENCUBA .............SAMPAI JUMPA
LAGI DI N3 AKAN DATANG.....DA.......DA......
Labels:
KURMA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam yan, kurma daging mmg feveretlah...blh cuba resepi ni...tq yan
ReplyDeletenyum2
ReplyDeleteKakak dapat dua ketul jadilah utk makan tengahari Yan:)
ReplyDeleteJarang masak kurma Yan.... Kalau Kakzakie nak 2, OKje nak sepinggan Yan,...hehe tamak haloba tu hehe
ReplyDeleteMemang pagi tadi lebat hujannya kan, rasa macam musim banjir pulak.
ReplyDeleteDapat pekena dengan nasi minyak best ni Yan.
Sedapnya Yan, akak suka kurma.. pengikut akak Nabil suka masak kurma :D
ReplyDeletesedap ni mmg suka buat, but anak2 suka kurma ayam hehehe
ReplyDeletesuka kurma...tambah kalau ltk kerisik..
ReplyDeletesuka kurma tambah ltk kerisik
ReplyDeletesuka makan masak kurma ni...:)
ReplyDeletelama dah tak masak kurma ni ... boleh la masak utk lauk minggu dpn nanti.
ReplyDeletesedapnya. kalau rajin masak sendiri sedap gak ni kan...tapi bila???
ReplyDeleteAssalam yan
ReplyDeleteMesti payung tiaphari bawa he hee
Ujan lebat, skrg pagi ptg ujan
Lapo lak tu ujan2 ni kan
Best gak dpt kurma daging Yan emmmm sedappp
kelapa parut ditumbuk itu cam kerisik lah yan ya...
ReplyDeletesalam yan...siap ada kelapa parut ditumbuk...x pernah lak cuba...nanti nk buat style camni lak..
ReplyDeleteooooit lama tak masak kurma ni... tapi sll kurma telur ngan ayamjer jarang2 ler daging...
ReplyDeletekena nasi myk best ni
ReplyDelete