Tuesday, 14 May 2013
ASAM PEDAS DAGING DAN CENDAWAN KERING
Assalamualaikum.........
Salam sejahtera semua......Alhamdulillah berkat darinya dapat sama2 kita bersiaran lagi dan seperti biasa yan akan berkongsi resepi untuk semua yang sudi nak mencuba masakan biasa2 dari dapur rumah yan....ok semua jom sama2 kita layan resepi nie pula....
ASAM PEDAS DAGING:
BAHAN2NYA.........
A 1/2 kg daging di potong
2 keping cendawan kering di rendam
B 4 biji bawang merah mayang halus
5 ,, buah pelaga
2 ,, ,, keras di ketuk
4 ulas ,, putih ,, ,,
1 inci halia ,, ,,
2 btg serai di ketuk
2 ,, kayu manis
4 kuntum bunga lawang
C 4 sudu cili bland
2 ,, asam jawa
1 inci belacan
D 2 biji tomato 1 belah 4
6 tangkai daun kesum
3 kuntum bunga kantan
CARA PENYEDIAKANNYA..........
Panaskan sedikit minyak tumis bahan B hingga naik bau kemudian masukkan bahan C kacau rata hingga naik minyak lepas tu masukkan bahan A biarkan mereneh bila agak2 dah kering masukkan air ikut keperluan sama ada nak kuah banyak atau sikit dan akhir sekali masukkan bahan D berserta sedikit garam 1 sudu gula dan sedikit serbuk perasa biar mereneh rasa semua ok...bolehlah angkat dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA SEMUA........!!!!!!!!!!SAMPAI JUMPA
LAGI...........DA.........DA............
Labels:
DAGING
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya...pernah mkn asam pedas ayam jerk yg dgg belum pernah mkn.. nak cuba nnt.. :D
ReplyDeletecuba lah.....sedap tau.....
Deleteuiii kalu pekesa dgn roti canai (style sy) mmg x sedar bantai 5 keping ;-)
ReplyDeleteuiiii.....memang best sangat tu......akak selalu pekena ngan roti je he heee.....
Deleteasam pedas...teringin nak makan....tp kena g cari bahan dulu....kat umah ada bunga kantan.... terpikir nk buat nasi goreng... tp xpasti lg...
ReplyDeletekalau dah teringin cepat pi....cari bahan2 masak......ok juga tu.....
DeleteFualamak asam pedas!!, terliur habis ummi tengok ni Yan, nak bawa balik semangkuk, boleh?hik!
ReplyDeleteye ke Ummi....datang dulu baru boleh bawa balik he heeee.....
Deleteselamat hari rabu
ReplyDeletesinggah sini :)
tq....sebab selalu singgah.....
Deletetq share resepi, x pernha buat mcm ni . bolehlah dicuba nanti2
ReplyDeletesama2 KA......lepas nie boleh cuba ye.....
Deleteterus lapar tgk resepi ni yan oiii
ReplyDeleteiye.......jom makan sama2 he heeee......
Deletesalam yan, tk penah buat daging asam pedas ni...mcm sedap ni
ReplyDeletetak pernah......kalau macam tu nanti cuba......sedap tau he heeee.....
Deleteasam pedas daging sedapkan..pernah masak..juga..tapi dah lama tak mkn daging
ReplyDeletebetul tu kak Nor sedap kan...?
DeleteKY pun suka asam pedas ni, tapi belun pernah buat mengunakan daging, lepas ni kena cubalah
ReplyDeleteKY......asam pedas daging lebih sedap dari ikan tau.....tak caya cuba...
Deletetq yan share masakan sedap2..asam pedas daging x pernah rasa..mesti sedap nie..
ReplyDeletesama Zila.....sedap cuba lah ye......
Deletesalam Yan...sedapnyaaaaa....kak fiza pernah makan tapi lupa dah kat mana kak fiza makan...he he he....
ReplyDeleteeh...eh....pernah di makan tapi tak ku persan kat mana ye.....tak pa lepas nie kak Fiza cuba buat kot2 nak ingat kat mana makan hari tu ye...
DeleteAssalamualaikum..belum pernah makan asam pedas daging ni...mesti sedap kan..ada lagi cendawan hitam tu..antara kegemaran gak tu, selalu tambah dalam sayur campur jeeee
ReplyDeleteWaalaikumsalam Sue.......nanti bolehlah Sue cuba.....mesti suka punya...aaaa....letak cendawan nie...lagi sedap...
Deletesuka makan asam pedas daging...tengok gambar ni lagi la terliur...
ReplyDeletesama lah macam tu Su......kesiannya....
DeleteJarang guna buah keras tu....masa bila nak pakai pun tak tau... untuk apa buah tu yeh Yan
ReplyDeleteiye.....untuk memekat dan melemakkan masakan perlu di tambah untuk masak daging dan ayam je biasanya......
Delete