Sunday, 28 April 2013
NASI LEMAK AYAM GORENG KARI
Assalamualaikum........
Salam pagi isnin nan indah untuk semua teman2 blogers yang masih setia menjengah blog yan tak seberapa nie.....terima kasih banyak2 yan sayang kamu semua......ok teman2 semua n3 kali nie....kita kongsi resepi nasi lemak lagi ye....!!!!!!!jom kita tambahkan lemak2 yang sedia ada atau yang memang masih kurang gitu he heee....bangun pagi tadi rajin pula nak hidangkan sarapan pagi yang berat nie....selalunya ringan2 je....tak pe lah sekali sekala layan berat2 kan....jangan di buat hari2 nanti merana diri he heeeee.....jom layan resepinya ye....!!!!!!!!!!
BAHAN2 UNTUK NASI LEMAK PANDAN:
A 2 pot beras wangi / basmathi
3 ,, santan cair
1 ,, ,, pekat
6 helai daun pandan ambil airnya
1 btang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 biji bawang kecil di mayang
garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA..........
Campurkan semua bahan A masukkan kedalam periuk masak seperti mana kita memasak nasi biasalah kan.....
OKLAH.....SEMUA.....SELAMAT MENCUBA.......... JUMPA LAGI........!!!!!!!!
DA........DA.........
Thursday, 25 April 2013
PIZA ROTI
Assalamualaikum.......
Salam jumaat untuk semua.....moga hari ini menjadi hari terindah buat kita semua.....kawan2 hari nie....lambat sikit yan buat n3 biasalah kesibukkan melanda he heee....tak kisah lah tu kan apapun yan akan buat n3 seminggu 3 kali saja tak macam dulu lagi hari2 mesti ada n3 terbaru....yan pun tak tahu sebab apa semenjak dua menjak nie....rasa malas pula he heee.....ok kawan2 hari nie....kita kongsi resepi orang malas nie....asyik makan roti je.....!!!!!!!jom layan resepi kat bawah nie...........
BAHAN2NYA...........
A 10 keping roti potong
2 biji kentang potong bulat nipis2
B 6 biji telur
1 ,, bawang besar mayang halus
1 cawan kobis ,, ,,
2 biji cili merah ,, ,,
2 ,, tomato
3 tangkai daun bawang
6 kuntum cendawan tiram
2 sudu lada hitam kasar
1 ,, oregano kering
C 20 ekor udang/ayam/daging cingcang
1/2 peket kecil keju mozzarella parut
CARA MEMBUATNYA..............
Ambil loyang sapu minyak susun bahan A seperti gambar kat atas dan bawah kemudian campurkan semua bahan B kedalam bekas berserta sedikit garam kacau semua hingga sebati kemudian tuang atas bahan A akhir sekali susun dan tabur bahan C kemudian bakar selama 25 minit dengan suhu kepanasan 200c bila dah masak hidangkan bersama sos dan mayonis .
OK KAWAN2 SEMUA.........!!!!!!!!!!SELAMAT MENCUBA.........
JUMPA LAGI...........!!!!!!!!!DA..........DA...........
Tuesday, 23 April 2013
BUBUR BARLI JAGUNG
Assalamualaikum.........
Salam sayang untuk semua kawan2 bloger moga kalian sihat sejahtera selalu ye...!!!!!!kawan2 semalam tengok tak master chef celebrity cik ta buat bubur jagung hari nie....cik yan pun apa lagi nak tayang juga bubur jagung tapi yang nie....bubuh barli sebenarnya dah lama yan buat nie....cuma tak publish2 je...sampai dah basi pun he heeee......ok kawan2 mai....kita layan resepi kat bawah nie.........
BAHAN2NYA...........
A 1 cawan barli di rebus
B 2 batang jagung potong ambil isinya
1/2 cawan sagu mata ikan rendam sebentar
2 helai daun pandan di simpulkan
3 cawan air/atau secukupnya
C 300 ml pati santan/ susu
gula dan garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA............
Renehkan bahan A dan B dalam periuk hingga mendidih bila bahan B dah empuk masukkan bahan C kacau rata biar mereneh sebentar rasa semua dah ok bolehlah angkat dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA........ SEMUA...........!!!!!!!!!!!
JUMPA LAGI............DA.........DA........
Sunday, 21 April 2013
ASAM REBUS TERUBUK
Assalamualaikum..........
Salam sejahtera untuk semua kawan2 doa dan harapan agar semuanya sihat dan ceria selalu bersama family tersayang....oklah...kawan2 hari nie...tak nak menaip panjang lebar sebab badan tak berasa sihat....jadi untuk resepi kali nie...yan bagi yang ringkas je...lah ye....!!!!!!jom sama2 kita layannnn.....
BAHAN2NYA..........
A 1 ekor ikan terubuk potong 2
3 helai daun limau purut
3 tangkai daun kesum
2 keping asam
2 biji terung bulat 1 di belah 4
1 ,, timun dipotong ikut suka
2 ,, tomato ,,
B 6 biji cili api
5 ,, bawang merah
3 ulas ,, putih
1 btang serai
1 inci kunyit hidup
1 ,, belacan
CARA MEMASAKNYA..........
Bland/tumbuk bahan B hingga halus masukkan kedalam periuk berserta bahan A satu persatu dan air ikut keperluan kita berapa banyak kita nakkan kuahnya....bila mendidih masukkan sedikit garam dan serbuk perasa rasa semuanya dah ok...bolehlah angkat dan hidangkan.
NOTA: sebelum siang ikannya pegang kepala dan ekornya tarik dengan kuat sekali sahaja agar tulang ikan tersusun bila masak nanti senang nak makan.
SELAMAT MENCUBA...........!!!!!!!!!!JUMPA LAGI..............
DA.......DA..........
Thursday, 18 April 2013
PUDING LAYER BERKRIM
Assalamualaikum........
Salam jumaat untuk semua......moga hari nie....membawa seribu rahmat dan keberkatan untuk semua.....ok....hari nie..yan ada banyak sangat kerja nak buat....so...tak nak taip panjang lebar sangat...jadi di pendekkan cerita untuk resepi kali nie....jom kita tengok kat bawah nie........
BAHAN2NYA.............
A I loyang kek coklat kukus/ikut selera
B 1/2 kotak whipping cream
1/2 cawan gula aising
1 sudu cappucino paste
C 2 sudu galetin halal
1/2 cawan air panas
D I kotak jeli strawberry nona
CARA MEMBUATNYA...........
Ambil bahan A potong mengikut acuan yang ingin di gunakan atau terus dengan loyang saja kemudian pukul ringan bahan B hingga sebati kemudian masukkan bahan C pukul biar semuanya sebati tuang atas kek dan sejukkan bila dah keras bahagian atasnya bancuhkan pula bahan D dengan air panas mendidih ikut sukatan air seperti tertera di kotak bila dah siap bancuh tuang kedalam bekas tadi untuk lapisan akhir simpan kembali dalam peti ais hingga keras kira2 3 ke 4 jam.
SELAMAT MENCUBA........UNTUK SEMUA............
JUMPA LAGI.........DA.............DA........
Tuesday, 16 April 2013
CHOY TAM GORENG UDANG
Assalamualaikum...........
Bertemu lagi kita hari nie.....rabu yang cerah di sinari mentari pagi yang memberi senyuman pagi yang indah hanya tulisan dan gambar2 masakan sebagai pengganti diri....insyaallah kalau di takdirkan Allah suatu hari nanti pasti kita akan bertemu bersemuka antara satu sama lain.....ok kawan2 n3 kali nie....yan hanya bagi resepi yang mudah untuk semua salah satu menu yang wajib kat rumah yan....kadang2 dalam seminggu sampai 3 kali masak sayur nie.....tapi perbagaikan menunya....choy tam sejenis sayur seperti kobis tapi kecil2 yan selalu panggil baby kobis....ok untuk resepi nie....jom lihat di bawah ini........
BAHAN2NYA.........
A 6 biji choy tam 1 biji di belah 4
2 ,, cili merah potong serong
10 ekor udang sederhana besar
B 3 sudu sos tiram
1 ,, serbuk pati ikan bilis
C 2 biji bawang merah di mayang halus
2 ulas ,, putih ,, ,, ,,
CARA MEMASAKNYA........
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali tumis bahan C hingga garing masukkan bahan B kacau bila naik minyak masukkan bahan A kacau rata bila sayur dah sedikit layu tambahkan sedikit air ikut banyak mana kita nakkan kuahnya ye....jangan lupa masukkan sedikit garam dan serbuk perasa kacau rata bila mendidih angkat dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA.......!!!!!!!!!!!!!UNTUK SEMUA.............
JUMPA LAGI............DA.........DAAAAA.........
Sunday, 14 April 2013
FUTTUCCINE B B Q SUP
Assalamualaikum......
Salam sejahtera untuk semua.......moga kawan2 semua sihat sejahtera selalu.....kawan2 n3 kali nie....yan nak kongsi satu lagi resepi futtuccine b b q sup yang yan masak semalam sebagai hidangan makan malam yang ringkas dan yang penting sedap dan mengikut citarasa kita ok jom....sama2 kita layan resepi kat bawah.......
BAHAN2NYA......
A 1 peket futtuccine rebus dan toskan
B 3 ketul dada ayam di potong ikut suka
10 ,, bebola sotong
4 biji tomato 1 belah 4
2 sudu serbuk cili dan sedikit kunyit
2 ,, oregano dan sedikit garam
1 ,, lada hitam kasar
3 ,, minyak zaitun
C 1 bungkus sup bunjut
2 kiub pati ayam
6 ekor sotong potong ikut suka
D 4 biji bawang merah mayang halus
1 inci halia ,, ,,
5 ulas ,, putih ,, ,,
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
E 2/3 batang sawi di potong
CARA MEMBUATNYA..........
Campurkan semua bahan B kedalam satu bekas gaul semua hingga rata perap seketika kemudian bolehlah di bakar seperti biasa atau menggunakan pemanggang ajaib bila masak angkat tumis bahan D dengan sedikit minyak hingga garing masukkan air ikut berapa banyak kita memerlukan kuahnya ye...kemudian masukkan bahan C berserta sedikit garam biarkan merenih sebentar akhir sekali masukkan bahan E berserta bahan B yang di panggang tadi kacau rasa semua dah ok bolehlah hidangkan sewaktu panas2.
NOTA: boleh gunakan daun sup/bawang untuk hiasan dan makan dengan sos cili/ sambal kicap cili api.
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA.........JUMPA LAGI.........
DA........DAAAA.........
Subscribe to:
Posts (Atom)