Wednesday, 1 January 2014
KARI KAMBING JANTUNG PISANG
Assalamualaikum......
Selamat tahun baru untuk semua......moga dengan kehadiran tahun 2014 nie.....menjadi tahun yg penuh bermakna untuk semua.....pada yg mempunyai azam baru tu......teruskan dengan penuh semangat moga terlaksana seperti yg di impikan......
kawan2......maaf ye...!!!!!lama tak buat n3 baru & tak singgah blog kawan2.....bukannya apa....cuti sekolah biasalah kannnn....lepas tu ....buat persiapan anak2 nak sekolah pula....jadi tak berkesempatanlah kan.....hari nie...dah siap hantar anak2 kesekolah baru curi2 masa sikit untuk n3 nie.....ok lah....semua jom....kita layan resepi kari kambing & jantung pisang nie..pula biasa kita masak dengan batang pisang kali nie.....kita pakai pisang punya jantung pula.....jom lihat kat bawah nie....ye....!!!!!!
KARI KAMBING & JANTUNG PISANG
BAHAN2NYA.........
A 1/2 kilo daging kambing di potong
2 sudu makan serbuk kari
B 2 biji jantung pisang di rebus
4 " cili hijau/merah
2 cawan santan pekat
2 sudu kerisik
C 5 biji bawang merah di mayang halus
4 ulas " putih " " "
1 inci halia " " "
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari
CARA MEMASKNYA............
Panaskan sedikit minyak tumis semua C hingga garing kemudian masukkan bahan A kacau rata biarkan mereneh hingga naik minyak & daging empuk tambahkan sedikit air kemudian masukkan bahan B berserta sedikit garam & secubit serbuk perasa kacau rata bila mendidih rasa semua ok....boleh angat & hidangkan bersama nasi / roti.
NOTA:untuk mengelak jantung pisang di rebus menjadi lebam semasa merebus tu letakkan sedikit garam / minyak masak.
OK SEMUA.........SELAMAT MENCUBA...........
JUMPA LAGI......DI N3 AKAN DATANG..........DA...........
DA...........
Labels:
KARI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam
ReplyDeletesinggah pagi
sory x sempat nak komen banyak bz day
sedapnya...puasa plk tu....dugaannya..
ReplyDeletepandai betul masak lauk2 kampung. mesti sedap ni walaupun 1st time tengok lauk kari ada letak jantung pisang. kena pulak dgn sambal belacan.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletenampak sedap kari tu..lapar perut ni tengok.
Salam Yan..lamanya tak bersiaran, rinduuu.
ReplyDeleteSedapnya Yan, jarang2 dapat jumpa lauk macam ni..
sedapnya..:)
ReplyDeleteSalam Yan.. lama betul menyepi tu... tiba-tiba keluar entri Kari kambing jantung pisang... perghh memang terliur ;)
ReplyDeleteMaaf lama x jenguk, kesihatan x mengizinkan. Singgah jgk ari ni !
ReplyDeleteKakak satu suka resepi Yan ni selalu tak sama dgn org lain. Idea baru yg pandai mereka-cipta yg buat kakak teringin.
ReplyDeleteJantung pisang biasa Yan guna jantung pisang apa? Tengok macam pisang nipah - mesti sedap ni.
tgk jantung pisang dah tak menahan air liur ni......blogwalking,jemput ke follow blog saya..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/
ReplyDeleteYan lma myepi..skali kuar lauk sedapp tu..slmt thun bru yan.
ReplyDeleteyami yami....
ReplyDeleteHai, Selamat berkenalan. Ini blog baru, kalau sudi jom berkenalan disini : Segmen Suai Kenal Peminat Kopi
Assalamualaikum Yan,
ReplyDeletekalau datang sini memang selalu bikin lapar heee