Wednesday, 19 March 2014
DAGING CHESTNUT
Assalamualaikum........salam khamis untuk semua.....doa & harapan dari Yan.....agar kalian semua sihat & berbahagia disamping yg tersayang Amin.......
kawan2 n3 kali nie......Yan nak kongsi satu lagi resepi daging yg selalu Yan masak & kami sekeluarga amat suka jadi ia menjadi menu mingguan kami tiap2 minggu tak miss gituuuu......oklah.....semua kalau ada yg ingin mencuba boleh lihat resepi di bawah ok........
DAGING CHESTNUT
BAHAN2NYA..........
A 300 gram daging digoreng sebentar
6 biji cendawan chitake di potong
6 " cili api di ketuk
1 " lobak merah di potong
1 genggam biji gajus
2 tangkai daun bawang dipotong
B 3 biji bawang besar di potong
2 ulas " putih " "
C 2 s/b kicap ikan
2 " sos tiram
2 " " cili
2 " " tomato
1/2 cawan air
CARA MEMBUATNYA...........
Panaskan 3 sudu minyak bijan tumis bahan B hingga layu kemudian masukkan bahan C satu persatu biarkan mereneh sebentar selepas tu....masukkanbahan A berserta sedikit garam,gula & secubit perasa kacau rata biar mereneh dalam 5 minit bolehlah angkat & hidangkan dengan nasi panas2 memang terangkat gitu......
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA...............
JUMPA LAGI................DI N3 AKAN DATANG.........
DA.........DA................
Sunday, 16 March 2014
BINGKA KACANG HIJAU
Assalamualakum.........salam isnin untuk semua.....yg sudi singgah sini.....moga kalian semua di rahmati Allah selalu......
kawan2.....n3 kali nie.....Yan nak kongsi satu lagi resepi bingka yg sedap di makan sebagai sarapan pagi / petang nak pula ada kopi o panas memang layannnn habissss.......oklah....semua....untuk yg ingin mencuba jom intai kat bawah ye.....!!!!!!!!!!!!!!
BINGKA KACANG HIJAU
BAHAN2NYA.........
A 1 Cawan kacang hijau direbus & toskan
2 " tepong gandum
3 " santan
2 sudu tepong ubi/jagung
5 helai daun pandan ambil airnya
2 biji telur,gula & garam secukup rasa
B 1 cawan kacang hijau yg di rebus
CARA MEMBUATNYA............
Bland bahan A hingga sebati kemudian bolehlah masukkan kedalam loyang / acuan kecil2 lepas tu taburkan bahan B di atasnya bakar selama 30 minit dengan suhu kepanasan 200c / biar hingga keperangan gitu....ok....opppp.....jangan lupa sapu loyang dengan minyak ye...!!!!!!
SELAMAT MENCUBA SEMUA......................
JUMPA LAGI....................
DA.............DA...............
Sunday, 9 March 2014
AYAM BAKAR REMPAH AL BAYT BERCILI
Assalamualaikum.......
Salam isnin untuk semua......moga semua sihat & sejahtera selalu...di samping familly tercinta.......
n3 kali nie.....yan nak kongsi satu resepi ayam panggang yg enak dimakan dengan nasi arab / pulut kuning gitu.....yan menggunakan rempah Al bayt yg yan perolehi dari kawan yan.... anaknya belajar dimesir.....rempah nie.....yan tambahkan serbuk cili untuk memerahkanya nampak cantik & pedas gitu.....biasalah citarasa orang melayu kan.....oklah semua.....untuk resepinya jom sama2 lihat kat bawah ye.....!!!!!!!
AYAM BAKAR REMPAH AL BAYT BERCILI
BAHAN2NYA..........
A 1 ekor ayam potong 12
4 sudu rempah al bayt
2 " serbuk cili adabi
1 " lada hitam di tumbuk kasar
bahan B untuk bland/tumbuk
B 5 ulas bawang putih
5 biji " merah
1 inci halia
CARA MEMBUATNYA.........
Perapkan semua bahan A & B selama 2/3 jam nak lagi terasa rempahnya eloklah semalaman simpan kat peti ais ye.......lepas tu...bolehlah di bakar gunakan api arang / pemanggang ajaib bakar hingga masak.....boleh makan dengan nasi putih/arab pulut & sebagainya.
SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA...........
JUMPA LAGI...............DA............DA..........