Assalamualaikum......
Salam isnin untuk semua yg sudi singgah sini.....moga kalian semua mendapat rahmat & kesejahteraan hidup dunia & akhirat insyaallah........
kawan2....n3 kali nie.....yan nak kongsi lagi resepi2 orang jawa yg juga menjadi menu kegemaran my familly & mungkin lepas nie.....akan menjadi satu hidangan di rumah kawan2 pula....
SEMUR IKAN TONGKOL/TUNA
BAHAN2NYA.......
A 4/5 ketul ikan tongkol di goreng
5
biji cili api/besar di potong
2
" bawang "
" "
2
" tomato di belah 4
300 ml kicap lemak manis
B bahan untuk di bland
1 batang serai
2 cm halia
2 cm lengkuas
6 tangkai cili kering
C bahan untuk di sangai & di kisar
1 sudu teh jintan manis
1
" "
" putih
1
" " biji ketumbar
1
" " lada hitam
D bahan untuk menumis
4 biji bawang merah di mayang
3 ulas
" putih
" "
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
CARA MEMASAKNYA........
Panaskan sedikit minyak tumis bahan D hingga naik bau kemudian masukkan bahan B & C kacau hingga naik minyak lepas tu masukkan bahan A satu persatu sehingga habis kalau terlalu kering boleh tambah sedikit air/pati santan berserta sedikit garam & secubit perasa kacau rata bila mendidih bolehlah di angkat .
SELAMAT MENCUBA...........
JUMPA LAGI...............
DA...........DA.........